poniedziałek, 23 września 2013

Kruche ciasto ze śliwkami

… jedno z najlepszych kruchych ciast, jakie próbowałam – idealnie kruche, chrupiące, rozpływające się w ustach. Jest to genialna baza pod szarlotki, ja dziś połączyłam je z soczystymi, świeżymi śliwkami węgierkami – ciasto jest szybkie, pyszne i nie ma mowy, aby się komuś nie udało, jest to świetny przepis dla początkujących. Jeśli chcecie na warstwę śliwek możecie również dodać bezę (pianę ubitą z cukrem). Przepis idealny na wrześniowe popołudnia, kiedy to śliwek w zasadzie wszędzie jest pod dostatkiem :) I na koniec jedna uwaga – to ciasto jest bardzo cieniutkie, jak tarta, jeśli pieczecie je dla większej ilości osób koniecznie zwiększcie proporcje :)
Przepis na kruche ciasto na bazie tego przepisu, z małymi modyfikacjami.
Składniki:

Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej – 250 g.
- 125 g. masła 
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 18 %

Dodatkowo:
- ok. 10 – 15 śliwek węgierek
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski i zagniatamy je, aż się dokładnie połączą. Ciasto dzielimy na 2 części – 2/3 ciasta wkładamy do lodówki na ok. 1 – 2 kwadranse, resztę ciasta (1/3) wkładamy do zamrażarki.
Gdy ciasto się lekko schłodzi wyjmujemy je z lodówki, wylepiamy nim dno tortownicy (o średnicy 21 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia, na nie wykładamy połówki śliwek rozcięciami ku górze, na wierzch ścieramy  na tarce o grubych oczkach  zamrożone ciasto.
Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy je ok. 45 minut, do lekkiego zarumienia.
Po ostudzeniu oprószamy ciasto cukrem pudrem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz