…
jedno z najlepszych kruchych ciast, jakie próbowałam – idealnie kruche,
chrupiące, rozpływające się w ustach. Jest to genialna baza pod szarlotki, ja
dziś połączyłam je z soczystymi, świeżymi śliwkami węgierkami – ciasto jest
szybkie, pyszne i nie ma mowy, aby się komuś nie udało, jest to świetny przepis
dla początkujących. Jeśli chcecie na warstwę śliwek możecie również dodać bezę
(pianę ubitą z cukrem). Przepis idealny na wrześniowe popołudnia, kiedy to
śliwek w zasadzie wszędzie jest pod dostatkiem :) I na koniec jedna uwaga – to
ciasto jest bardzo cieniutkie, jak tarta, jeśli pieczecie je dla większej
ilości osób koniecznie zwiększcie proporcje :)
Przepis
na kruche ciasto na bazie tego przepisu, z małymi modyfikacjami.
Składniki:
Ciasto:
- 1 i 1/2
szklanki mąki pszennej – 250 g.
- 125 g.
masła
- 1/3
szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 1 łyżka
śmietany 18 %
Dodatkowo:
- ok. 10 –
15 śliwek węgierek
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie
składniki wkładamy do dużej miski i zagniatamy je, aż się dokładnie połączą.
Ciasto dzielimy na 2 części – 2/3 ciasta wkładamy do lodówki na ok. 1 – 2
kwadranse, resztę ciasta (1/3) wkładamy do zamrażarki.
Gdy
ciasto się lekko schłodzi wyjmujemy je z lodówki, wylepiamy nim dno tortownicy
(o średnicy 21 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia, na nie wykładamy połówki
śliwek rozcięciami ku górze, na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto.
Gotowe
ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy
je ok. 45 minut, do lekkiego zarumienia.
Po
ostudzeniu oprószamy ciasto cukrem pudrem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz