środa, 4 września 2013

Tort bezowy serce z kremem malinowym

…czyli dwie kruche i delikatnie ciągnące bezy przełożone delikatnym kremem śmietankowym z malinami. Krem klasyczny – na bazie śmietany kremówki i mascarpone, ale w połączeniu z malinami jest po prostu genialny! Brak mi słów, by opisać to co dzieje się z kubkami smakowymi po połączeniu bezy z malinami… tort jest cudowny, lekki, rozpływający się w ustach, a delikatnie kwaskowate maliny idealnie równoważą słodycz bezy. Ten tort to prawdziwa uczta dla podniebienia, do której z pewnością będziecie wracać, gdy tylko uzbieracie odpowiednią ilość białek :)
To tort na specjalne okazje, w sam raz dla ukochanej osoby, świetny na Walentynki, rocznice lub inne ważne chwile. Wykonany w kształcie serca wyraża więcej niż tysiąc słów… powiedz kocham w „słodki sposób” :) 
Składniki:

Bezy:
- 6 białek
- 250 g. cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem:
- 250 g. serka mascarpone
- 350 ml. śmietany kremówki 36 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmetan – fix (opcjonalnie)
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 200 g. malin, świeżych lub mrożonych (jeśli używamy maliny mrożone rozmrażamy je wcześniej)

Dodatkowo: (dekoracja)
- kilka świeżych malin
- kilka kostek czekolady startych na tarce o grubych oczkach
Przygotowanie:
Beza:
Na dwie blaszki  układamy brązowy papier do pieczenia i odrysowujemy na nim dwa duże serca o mniej więcej jednakowej wielkości. Najlepiej wyciąć serce wcześniej z kartki papieru, przyłożyć je do papieru do pieczenia i dokładnie odrysować.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli (po łyżce) cukier i ubijamy pianę, aż będzie gładka i błyszcząca. Na koniec dodajemy skrobie ziemniaczaną, sok z cytryny i jeszcze przez chwilę ucieramy pianę mikserem – do pełnej sztywności białek.
Białka dzielimy na dwie równe części i wykładamy je na przygotowany papier do pieczenia tak, aby bezy mieściły się w odrysowanych wcześniej sercach.
Gotowe bezy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, na środkowy poziom piekarnika, przy użyciu funkcji termoobiegu, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy bezy jeszcze ok. 70 – 80 minut. Beza powinna się lekko przyrumienić i delikatnie popękać. Piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezy do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na całą noc).
Krem:
W mniejszej miseczce ucieramy serek mascarpone.
W większej, dużej misce ucieramy śmietanę kremówkę, aż będzie sztywna, stopniowo dodając cukier puder, aromat i ewentualnie śmietan – fix (jeśli śmietana będzie mało sztywna).
Do ubitej kremówki dodajemy serek mascarpone, ucieramy wszystko jeszcze przez chwilę, krótko, tylko do połączenia się obu mas, następnie dodajemy do masy maliny i dokładnie łączymy je razem z kremem widelcem. Część malin rozgniatamy widelcem, aby masa otrzymała ładny, jasno – różowy kolor. Jeśli używamy maliny mrożone nie będzie to konieczne, ponieważ maliny mrożone puszczą sporo soku.
Na paterze układamy pierwszą bezę, wykładamy krem, przykrywamy go drugą bezą, wierzch dekorujemy malinami i oprószamy wiórkami czekolady. Tort należy przełożyć kremem w dniu podania. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz