…czyli
dwie kruche i delikatnie ciągnące bezy przełożone delikatnym kremem śmietankowym
z malinami. Krem klasyczny – na bazie śmietany kremówki i mascarpone, ale w
połączeniu z malinami jest po prostu genialny! Brak mi słów, by opisać to co dzieje się z kubkami
smakowymi po połączeniu bezy z malinami… tort jest cudowny, lekki, rozpływający
się w ustach, a delikatnie kwaskowate maliny idealnie równoważą słodycz bezy.
Ten tort to prawdziwa uczta dla podniebienia, do której z pewnością będziecie
wracać, gdy tylko uzbieracie odpowiednią ilość białek :)
To
tort na specjalne okazje, w sam raz dla ukochanej osoby, świetny na Walentynki,
rocznice lub inne ważne chwile. Wykonany w kształcie serca wyraża więcej niż
tysiąc słów… powiedz kocham w „słodki sposób” :)
Składniki:
Bezy:
- 6 białek
- 250 g.
cukru
- 1 łyżeczka
soku z cytryny
- 1 pełna
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
-
250 g. serka mascarpone
-
350 ml. śmietany kremówki 36 %
-
2 łyżki cukru pudru
-
1 śmetan – fix (opcjonalnie)
-
kilka kropli aromatu waniliowego
-
200 g. malin, świeżych lub mrożonych (jeśli używamy maliny mrożone rozmrażamy
je wcześniej)
Dodatkowo: (dekoracja)
-
kilka świeżych malin
-
kilka kostek czekolady startych na tarce o grubych oczkach
Przygotowanie:
Beza:
Na dwie
blaszki układamy brązowy papier do pieczenia i odrysowujemy na nim dwa
duże serca o mniej więcej jednakowej wielkości. Najlepiej wyciąć serce
wcześniej z kartki papieru, przyłożyć je do papieru do pieczenia i dokładnie
odrysować.
Białka
ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli (po łyżce) cukier i ubijamy pianę, aż
będzie gładka i błyszcząca. Na koniec dodajemy skrobie ziemniaczaną, sok z
cytryny i jeszcze przez chwilę ucieramy pianę mikserem – do pełnej sztywności
białek.
Białka dzielimy na dwie równe części i wykładamy je na przygotowany papier do pieczenia tak, aby bezy mieściły się w odrysowanych wcześniej sercach.
Białka dzielimy na dwie równe części i wykładamy je na przygotowany papier do pieczenia tak, aby bezy mieściły się w odrysowanych wcześniej sercach.
Gotowe bezy
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, na środkowy
poziom piekarnika, przy użyciu funkcji termoobiegu, po 5 minutach zmniejszamy
temperaturę do 140 stopni i pieczemy bezy jeszcze ok. 70 – 80 minut. Beza
powinna się lekko przyrumienić i delikatnie popękać. Piekarnik wyłączamy,
uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezy do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na
całą noc).
Krem:
W mniejszej
miseczce ucieramy serek mascarpone.
W większej,
dużej misce ucieramy śmietanę kremówkę, aż będzie sztywna, stopniowo dodając
cukier puder, aromat i ewentualnie śmietan – fix (jeśli śmietana będzie mało
sztywna).
Do ubitej
kremówki dodajemy serek mascarpone, ucieramy wszystko jeszcze przez chwilę,
krótko, tylko do połączenia się obu mas, następnie dodajemy do masy maliny i
dokładnie łączymy je razem z kremem widelcem. Część malin rozgniatamy widelcem,
aby masa otrzymała ładny, jasno – różowy kolor. Jeśli używamy maliny mrożone
nie będzie to konieczne, ponieważ maliny mrożone puszczą sporo soku.
Na paterze
układamy pierwszą bezę, wykładamy krem, przykrywamy go drugą bezą, wierzch
dekorujemy malinami i oprószamy wiórkami czekolady. Tort należy przełożyć
kremem w dniu podania. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz