…
bardzo fajny dodatek do dekoracji ciast, pierniczków, ciasteczek, muffinek i
innych słodkości :) Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę, więc naprawdę
warto przygotować go w domu chociażby dlatego, że cena sklepowa takiego cuda
jest dość spora. Wersja domowa jest bardzo ekonomiczna, starcza na bardzo długo
i możemy zrobić sobie zapas wszystkich kolorów tęczy :) Do jego przygotowania
potrzebujemy jedynie cukier, kolorowe barwniki i hermetycznie zamykane
woreczki…
Przepis
znalazłam na jednej z angielskich stron z tutorialami dodatków do ciast.
Składniki:
- cukier drobny lub zwykły cukier (miałki, nie za gruby)
- barwniki spożywcze (w żelu lub proszku)
- duże woreczki strunowe (takie hermetycznie zamykane)
- srebrny brokat spożywczy w proszku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do woreczka wsypujemy cukier, dodajemy kilka kropli barwnika w żelu (jeśli używamy barwnik w proszku należy wcześniej rozpuścić go w odrobinie wódki lub wody), zamykamy woreczek i rozcieramy cukier palcami, aż się dokładnie połączy z barwnikiem. Jeśli pojawią się w cukrze grudki można przetrzeć go przez sitko.
Do kolorowego cukru dodajemy szczyptę srebrnego brokatu i jeszcze raz dokładnie rozcieramy wszystko między palcami – nawet odrobina brokatu wystarczy, aby cukier się ślicznie mienił :)
- cukier drobny lub zwykły cukier (miałki, nie za gruby)
- barwniki spożywcze (w żelu lub proszku)
- duże woreczki strunowe (takie hermetycznie zamykane)
- srebrny brokat spożywczy w proszku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do woreczka wsypujemy cukier, dodajemy kilka kropli barwnika w żelu (jeśli używamy barwnik w proszku należy wcześniej rozpuścić go w odrobinie wódki lub wody), zamykamy woreczek i rozcieramy cukier palcami, aż się dokładnie połączy z barwnikiem. Jeśli pojawią się w cukrze grudki można przetrzeć go przez sitko.
Do kolorowego cukru dodajemy szczyptę srebrnego brokatu i jeszcze raz dokładnie rozcieramy wszystko między palcami – nawet odrobina brokatu wystarczy, aby cukier się ślicznie mienił :)
Zabarwiony cukier przesypujemy na duży, płaski talerz,
czekamy aż dokładnie wyschnie (w zależności od ilości cukru może to potrwać
nawet kilka godzin), następnie przekładamy go do woreczków foliowych lub małych słoiczków i gotowe
:)
Dla osób, które nie preferują barwników polecam zastąpienie
ich naturalnymi substytutami, np. syropem malinowym (otrzymamy cukier różowy)
lub kakao rozpuszczonego w minimalnej ilości wody (cukier brązowy).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz