piątek, 3 stycznia 2014

Surówka dwudniowa

… surówka z przepisu Beaty, naprawdę pyszna, leciutka, idealna na dopełnienie świątecznego lub niedzielnego obiadu. Jest naprawdę fenomenalna i choć składniki są dość proste jej smak jest bardzo oryginalny, niepowtarzalny… Sekretem tej surówki jest gorąca zalewa na bazie octu, którą zalewamy warzywa. Dodatkowo, jej największą zaletą jest to, że można, a nawet trzeba ją przygotować 1 dzień wcześniej, może przeleżakować w lodówce nawet przez kilka dni i z każdym dniem jest coraz lepsza. Rekordziści przechowywali ją w lodówce nawet kilka tygodni i podobno nadał była znakomita ;) Można ją również pasteryzować.
Składniki:

Przykładowe warzywa:
- 1/2 główki białej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 cebula       
- 1 papryka czerwona
- 1 kwaśne jabłko
- 2 – 3 ogórki konserwowe   

I zalewa:        
- 0,25 szklanki wody 
- 0,5 szklanki octu (można zmienić ilość wody i octu)        
- 0,75 szklanki oleju  
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka musztardy   
- sól    

lub:

II zalewa:       
- 0,25 szklanki wody 
- 0,25 szklanki octu   
- 0,5 szklanki oleju    
- 0,75 szklanki cukru 
- 2 łyżki musztardy    
- 1 łyżka soli  

Przygotowanie:
Zalewa:
Ja skorzystałam z II zalewy odrobinę zmieniając ilość cukru: 1/4 szklanki wody (63 g.), 1/4 szklanki octu 10 % (55 ml.), 1/2 szklanki oleju (125 g.), niecałe 1/2 szklanki cukru (4 łyżki), 2 łyżki musztardy, 1 płaska łyżka soli.
Wszystkie składniki przekładamy do garnka, wstawiamy je na gaz i czekamy, aż się zagotują (cukier musi się rozpuścić).
Kapustę drobno szatkujemy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kosteczkę, paprykę kroimy w cieniutkie paseczki, marchewkę ścieramy na tarce.
Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski, łączymy je z gorącą zalewą i odstawiamy surówkę na noc w chłodne miejsce.
Następnego dnia (tuż przed podaniem) dodajemy do surówki 1 kwaśne jabłko oraz 2 – 3 ogórki konserwowe starte na tarce.

5 komentarzy:

  1. Muszę wypróbować ten sposób, najczęściej po pracy nie chce mi się robić surówek do obiadu, a taka że się zrobi większość dzień wcześniej to mnie ratuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, ta surówka to genialny sposób na surówkę, którą można przygotować dzień wcześniej,a jej smakiem cieszyć się przez kilka kolejnych dni. Jest naprawdę świetna, koniecznie ją wypróbuj. Nawet jeśli kolejnego dnia zapomnisz o ogórkach i jabłku też będzie pyszna... smacznego :)

      Usuń
  2. Aniu, a paprykę konserwową swojską ,można dodać, i kiedy ,tak jak ogórki przed podaniem? ,Bożena.

    OdpowiedzUsuń
  3. No pewnie. Można dodać w zasadzie wszystkie warzywa. Robiłam już wersję z papryką- dodałam ją w tym momencie co proponujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu, a paprykę konserwową swojską ,można dodać, i kiedy ,tak jak ogórki przed podaniem? ,Bożena.

    OdpowiedzUsuń