piątek, 28 marca 2014

Lemon curd

… aksamitny krem cytrynowy, orzeźwiający, może nawet delikatnie kwaskowaty, o intensywnym aromacie cytryny. Krem świetny do wszelkiego rodzaju dekoracji ciast i deserów, idealny dla miłośników cytryn i rześkich smaków. Sam lemon curd jest mocno cytrynowy – trzeba naprawdę kochać te smaki ;) Najlepszy jest w połączeniu np. z serkiem mascarpone, który delikatnie łagodzi jego smak.
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki: (na ok. 2 szklanki kremu)
- 3 cytryny
- 3 jajka          
- 100 g. cukru
- 100 g. masła (bardzo zimnego)       

Przygotowanie: 
Cytryny sparzamy wrzątkiem, osuszamy je papierowym ręcznikiem i na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę (tylko żółtą, zewnętrzną część, biała część jest gorzka). Z obranych ze skórki cytryn wyciskamy sok i przelewamy go przez sitko.
Do małej metalowej miski wbijamy jajka, lekko je roztrzepujemy, dodajemy sok z cytryn, skórkę, cukier i umieszczając miseczkę nad garnkiem z lekko gotującą się wodą zaczynamy mieszać masę drewnianą łyżką. Gdy masa zacznie się ocieplać, powoli, stopniowo dodajemy  zimne masło, po ok. 1 łyżce na raz. Kolejne partie masła dodajemy dopiero, gdy poprzednie dawki masła się roztopią. W miarę jak masa będzie się coraz bardziej podgrzewać, masło będzie szybciej się roztapiało. Cały proces mieszania i roztapiania masła powinien zająć ok. 10 minut (jeśli widzisz, że masa za szybko się podgrzewa, zdejmij na chwilkę miskę z garnka, nie przerywając mieszania). Masę mieszamy do momentu, aż zacznie gęstnieć (po około 5 – 10 minutach, regulując wielkość płomienia). Zdejmujemy ją z ognia, gdy zacznie gęstnieć i odstawiamy na bok, aby wystygła. Gotowe… smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz