…
aksamitny krem cytrynowy, orzeźwiający, może nawet delikatnie kwaskowaty, o
intensywnym aromacie cytryny. Krem świetny do wszelkiego rodzaju dekoracji
ciast i deserów, idealny dla miłośników cytryn i rześkich smaków. Sam lemon
curd jest mocno cytrynowy – trzeba naprawdę kochać te smaki ;) Najlepszy jest w
połączeniu np. z serkiem mascarpone, który delikatnie łagodzi jego smak.
Przepis
pochodzi z tej strony.
Składniki:
(na ok. 2 szklanki kremu)
-
3 cytryny
-
3 jajka
- 100 g. cukru
- 100 g. cukru
-
100 g. masła (bardzo zimnego)
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Cytryny
sparzamy wrzątkiem, osuszamy je papierowym ręcznikiem i na tarce o małych
oczkach ścieramy skórkę (tylko żółtą, zewnętrzną część, biała część jest
gorzka). Z obranych ze skórki cytryn wyciskamy sok i przelewamy go przez sitko.
Do
małej metalowej miski wbijamy jajka, lekko je roztrzepujemy, dodajemy sok z
cytryn, skórkę, cukier i umieszczając miseczkę nad garnkiem z lekko gotującą
się wodą zaczynamy mieszać masę drewnianą łyżką. Gdy masa zacznie się ocieplać,
powoli, stopniowo dodajemy zimne masło, po ok. 1 łyżce na raz. Kolejne
partie masła dodajemy dopiero, gdy poprzednie dawki masła się roztopią. W
miarę jak masa będzie się coraz bardziej podgrzewać, masło będzie szybciej
się roztapiało. Cały proces mieszania i roztapiania masła powinien zająć ok. 10
minut (jeśli widzisz, że masa za szybko się podgrzewa, zdejmij na chwilkę miskę
z garnka, nie przerywając mieszania). Masę mieszamy do momentu, aż zacznie
gęstnieć (po około 5 – 10 minutach, regulując wielkość płomienia). Zdejmujemy
ją z ognia, gdy zacznie gęstnieć i odstawiamy na bok, aby wystygła. Gotowe…
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz