…
z przepisu pani Joli, mamy mojego szwagra. Drożdżówka jest wyśmienita,
puszysta, mięciutka, idealna do porannej kawy czy herbaty. Z przepisu wychodzą
2 blaszki – keksówki ciasta, dlatego najlepiej podzielić ciasto na 2 części i upiec
dwie pieczenie na jednym ogniu – z jednej części robimy klasyczną drożdżówkę, z
drugiej struclę z ulubioną marmoladą… smacznego :)
Składniki: (na
2 drożdżówki)
*wszystkie
składniki odmierzamy szklanką o pojemności 200 ml.
-
6 szklanek przesianej mąki pszennej + 1 łyżka do zaczynu
-
szczypta soli
-
1,5 szklanki cukru + 1 łyżka do zaczynu
-
4 cukry waniliowe (każdy o wadze 32 g.)
-
10 żółtek
-
1 margaryna Kasia
-
2,5 szklanki mleka 3,2 %
-
1 paczuszka świeżych drożdży (100 g.)
-
marmolada wieloowocowa
Kruszonka:
-
1,5 szklanki mąki pszennej
-
150 g. masła śmietankowego
-
ok. 5 czubatych łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
Na
parze wodnej podgrzewamy dużą miskę.
Do
ciepłej miski przesiewamy 6 szklanek mąki i dodajemy troszkę soli.
Do
garnka wkładamy 1,5 szklanki cukru, 4 cukry waniliowe, 10 żółtek i ubijamy je
na średnich obrotach nad parą wodną. Gdy cukier się rozpuści, a wszystkie
składniki się dokładnie połączą dodajemy 1 margarynę Kasię i ubijamy masę (w
dalszym ciągu nad parą wodną) jeszcze przez chwilę, aż masa będzie ciepła, ale
nie gorąca.
Zaczyn
drożdżowy: w małym rondelku podgrzewamy 1 szklankę mleka, dodajemy 1 paczuszkę pokruszonych
drożdży, 1 łyżkę cukru i tyle mąki, aby po utarciu powstała nam dość gęsta
papka o konsystencji śmietany. Gdy zaczyn będzie gotowy odstawiamy go w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia.
W
między czasie podgrzewamy na wolnym ogniu 1,5 szklanki mleka.
Do
miski z mąką dodajemy ciepłą masę ubitą nad parą wodną, wyrośnięty zaczyn
drożdżowy i wyrabiamy wszystko rękoma, aż wszystkie składniki się dokładnie
połączą, dolewając w między czasie ciepłe mleko. Nie musimy dodać całego mleka,
dodajemy go tyle, aby ciasto było miękkie, ma odchodzić swobodnie od brzegów
miski, ale w konsystencji ma być lekko luźne.
Wyrobione
ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy je na ok. 2 godziny do wyrośnięcia –
ciasto ma podwoić swoją objętość.
W
między czasie przygotowujemy 2 podłużne blaszki keksówki (o wymiarach 8 x 31
cm.), które dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Wyrośnięte
cisto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, dzielimy je na 2 równe części i w
zależności od potrzeb przygotowujemy 2 strucle lub jak ja – jedną drożdżówkę i
1 struclę: jedną część formujemy w rulonik i przekładamy do blaszki, drugą
część lekko rozpłaszczamy, smarujemy ją marmoladą (zachowując dookoła margines
ok. 1 cm.), zwijamy ciasto w struclę i przekładamy je do drugiej blaszki, łączeniem
do dołu. Na jedną struclę potrzebujemy ok. 500 g. marmolady.
Gotowe
ciasta smarujemy jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, posypujemy je kruszonką, wstawiamy
do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 40 – 50 minut
przy użyciu funkcji góra – dół (u mnie ciasta piekły się ok. 45 minut na
termoobiegu w temperaturze 180 stopni).
Kruszonka:
Wszystkie
składniki wkładamy do małej miseczki i ucieramy je między palcami, aż powstanie
nam kruszonka. Składniki na kruszonkę podane są orientacyjne, gdyż konsystencja
kruszonki zależy od wilgotności mąki. Jeśli kruszonka będzie zbyt sucha
dodajemy więcej masła, jeśli będzie za mokra dodajemy więcej mąki lub cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz