piątek, 7 marca 2014

Strucla drożdżowa z marmoladą

… z przepisu pani Joli, mamy mojego szwagra. Drożdżówka jest wyśmienita, puszysta, mięciutka, idealna do porannej kawy czy herbaty. Z przepisu wychodzą 2 blaszki – keksówki ciasta, dlatego najlepiej podzielić ciasto na 2 części i upiec dwie pieczenie na jednym ogniu – z jednej części robimy klasyczną drożdżówkę, z drugiej struclę z ulubioną marmoladą… smacznego :)
Składniki: (na 2 drożdżówki)
*wszystkie składniki odmierzamy szklanką o pojemności 200 ml.
- 6 szklanek przesianej mąki pszennej + 1 łyżka do zaczynu
- szczypta soli
- 1,5 szklanki cukru + 1 łyżka do zaczynu
- 4 cukry waniliowe (każdy o wadze 32 g.)
- 10 żółtek
- 1 margaryna Kasia
- 2,5 szklanki mleka 3,2 %
- 1 paczuszka świeżych drożdży (100 g.)
- marmolada wieloowocowa  

Kruszonka:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 150 g. masła śmietankowego
- ok. 5 czubatych łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
Na parze wodnej podgrzewamy dużą miskę.
Do ciepłej miski przesiewamy 6 szklanek mąki i dodajemy troszkę soli.
Do garnka wkładamy 1,5 szklanki cukru, 4 cukry waniliowe, 10 żółtek i ubijamy je na średnich obrotach nad parą wodną. Gdy cukier się rozpuści, a wszystkie składniki się dokładnie połączą dodajemy 1 margarynę Kasię i ubijamy masę (w dalszym ciągu nad parą wodną) jeszcze przez chwilę, aż masa będzie ciepła, ale nie gorąca.
Zaczyn drożdżowy: w małym rondelku podgrzewamy 1 szklankę mleka, dodajemy 1 paczuszkę pokruszonych drożdży, 1 łyżkę cukru i tyle mąki, aby po utarciu powstała nam dość gęsta papka o konsystencji śmietany. Gdy zaczyn będzie gotowy odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W między czasie podgrzewamy na wolnym ogniu 1,5 szklanki mleka.
Do miski z mąką dodajemy ciepłą masę ubitą nad parą wodną, wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wyrabiamy wszystko rękoma, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą, dolewając w między czasie ciepłe mleko. Nie musimy dodać całego mleka, dodajemy go tyle, aby ciasto było miękkie, ma odchodzić swobodnie od brzegów miski, ale w konsystencji ma być lekko luźne.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy je na ok. 2 godziny do wyrośnięcia – ciasto ma podwoić swoją objętość.
W między czasie przygotowujemy 2 podłużne blaszki keksówki (o wymiarach 8 x 31 cm.), które dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Wyrośnięte cisto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, dzielimy je na 2 równe części i w zależności od potrzeb przygotowujemy 2 strucle lub jak ja – jedną drożdżówkę i 1 struclę: jedną część formujemy w rulonik i przekładamy do blaszki, drugą część lekko rozpłaszczamy, smarujemy ją marmoladą (zachowując dookoła margines ok. 1 cm.), zwijamy ciasto w struclę i przekładamy je do drugiej blaszki, łączeniem do dołu. Na jedną struclę potrzebujemy ok. 500 g. marmolady.
Gotowe ciasta smarujemy jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, posypujemy je kruszonką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 40 – 50 minut przy użyciu funkcji góra – dół (u mnie ciasta piekły się ok. 45 minut na termoobiegu w temperaturze 180 stopni).
Kruszonka:
Wszystkie składniki wkładamy do małej miseczki i ucieramy je między palcami, aż powstanie nam kruszonka. Składniki na kruszonkę podane są orientacyjne, gdyż konsystencja kruszonki zależy od wilgotności mąki. Jeśli kruszonka będzie zbyt sucha dodajemy więcej masła, jeśli będzie za mokra dodajemy więcej mąki lub cukru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz