…
sernik z delikatnie cytrynową nutą, na spodzie z ciasteczek zbożowych – idealny
sernik na wiosnę ;) Jest to sernik z rodzaju tych cięższych, klasycznych serników,
typu sernik wiedeński, choć jest lekko mazisty i przyjemnie rozpływa się w
ustach… Do masy dodałam odrobinę skórki cytrynowej, która przyjemnie
wkomponowała się w sernik, ale perełką tego sernika jest niewątpliwie krem
cytrynowy na bazie serka mascarpone i angielskiego kremu lemon curd, który
nadaje sernikowi przyjemną, wiosenną, mocno orzeźwiającą nutkę… Jeśli lubicie
cytrusy można na sernik wyłożyć również sam lemon curd, ale wtedy krem jest
bardzo, bardzo cytrynowy – trzeba naprawdę kochać te klimaty ;) Smacznego…
Przepis własny, inspirację znalazłam tu.
Składniki:
Spód:
-
125 g ciastek zbożowych (u mnie herbatniki holenderskie San 79 % zbóż)
-
75 g. masła, roztopionego
Masa serowa:
- 600 g. twarogu półtłustego (użyłam twaróg Jana w kostkach)
- 250 g. serka mascarpone
- 1 i 1/4 szklanki cukru
-
skórka otarta z 2 cytryn (tylko żółta część)
- 5 jajek
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 5 jajek
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
-
1/4 szklanki śmietany kremówki 36 % (~65 g.)
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
Krem cytrynowy:
-
100 g. schłodzonego serka mascarpone
-
150 g. lemon curd, może być domowy (przygotowałam 2/3 porcji z tego przepisu,
odrobinę kremu zostało do podjadania)
Przygotowanie:
Spód:
Ciasteczka
mielimy w blenderze na drobny piasek, dodajemy do nich roztopione masło i
dokładnie wszystko razem łączymy.
Gotowy
spód ciasteczkowy przekładamy do tortownicy o średnicy 21 cm. wyłożonej na dnie
papierem do pieczenia, dokładnie wylepiamy nim spód formy, odstawiamy ją na bok
i przygotowujemy masę serową.
Masa
serowa:
Ser,
serek mascarpone, cukier i skórkę z cytryny ucieramy mikserem na średnich
obrotach – krótko, masa będzie bardzo gęsta, wystarczy dobrze wymieszać
wszystkie składniki razem. Po chwili dodajemy do masy resztę składników i
jeszcze przez chwilę ucieramy masę mikserem, do momentu aż masa będzie gładka i
jednolita. Nie ucieramy masy zbyt długo, aby jej niepotrzebnie nie
napowietrzać.
Gotową
masę przelewamy na ciasteczkowy spód.
Na
najniższej półce w piekarniku ustawiamy naczynie wypełnione gorącą wodą, poziom
wyżej wstawiamy formę z sernikiem i pieczemy sernik ok. 60 minut w piekarniku
nagrzanym do temperatury 160 stopni – wierzch sernika ma być ścięty.
Upieczony
sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku, później na blacie, a gdy
całkowicie wystygnie zdejmujemy z niego obręcz tortownicy i wstawiamy sernik na
minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Sernik podczas
pieczenia odrobinę rośnie, podczas studzenia opada (do wysokości surowej masy)
– w efekcie końcowym jest równy i płaski.
Następnego
dnia dekorujemy sernik kremem cytrynowym i gotowe. Smacznego…
Krem
cytrynowy:
Schłodzony
serek mascarpone przekładamy do małego rondelka, dodajemy do niego lemon curd i
ubijamy razem oba składniki, aż się połączą w miękką i jednolitą masę. Krem
można położyć na sernik tuż przed podaniem, można również przygotować go
wcześniej, wyłożyć na sernik i przechowywać w lodówce do momentu podania.
Smacznego…
Wygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń