poniedziałek, 31 marca 2014

Sernik cytrynowy z lemon curd

… sernik z delikatnie cytrynową nutą, na spodzie z ciasteczek zbożowych – idealny sernik na wiosnę ;) Jest to sernik z rodzaju tych cięższych, klasycznych serników, typu sernik wiedeński, choć jest lekko mazisty i przyjemnie rozpływa się w ustach… Do masy dodałam odrobinę skórki cytrynowej, która przyjemnie wkomponowała się w sernik, ale perełką tego sernika jest niewątpliwie krem cytrynowy na bazie serka mascarpone i angielskiego kremu lemon curd, który nadaje sernikowi przyjemną, wiosenną, mocno orzeźwiającą nutkę… Jeśli lubicie cytrusy można na sernik wyłożyć również sam lemon curd, ale wtedy krem jest bardzo, bardzo cytrynowy – trzeba naprawdę kochać te klimaty ;) Smacznego…
Przepis własny, inspirację znalazłam tu.
Składniki:

Spód:
- 125 g ciastek zbożowych (u mnie herbatniki holenderskie San 79 % zbóż)
- 75 g. masła, roztopionego

Masa serowa:                       
- 600 g. twarogu półtłustego (użyłam twaróg Jana w kostkach)                 
- 250 g. serka mascarpone        
- 1 i 1/4 szklanki cukru    
- skórka otarta z 2 cytryn (tylko żółta część)
- 5 jajek                      
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1/4 szklanki śmietany kremówki 36 % (~65 g.)     
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej    

Krem cytrynowy:
- 100 g. schłodzonego serka mascarpone
- 150 g. lemon curd, może być domowy (przygotowałam 2/3 porcji z tego przepisu, odrobinę kremu zostało do podjadania)
Przygotowanie:
Spód:
Ciasteczka mielimy w blenderze na drobny piasek, dodajemy do nich roztopione masło i dokładnie wszystko razem łączymy.
Gotowy spód ciasteczkowy przekładamy do tortownicy o średnicy 21 cm. wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, dokładnie wylepiamy nim spód formy, odstawiamy ją na bok i przygotowujemy masę serową.
Masa serowa:
Ser, serek mascarpone, cukier i skórkę z cytryny ucieramy mikserem na średnich obrotach – krótko, masa będzie bardzo gęsta, wystarczy dobrze wymieszać wszystkie składniki razem. Po chwili dodajemy do masy resztę składników i jeszcze przez chwilę ucieramy masę mikserem, do momentu aż masa będzie gładka i jednolita. Nie ucieramy masy zbyt długo, aby jej niepotrzebnie nie napowietrzać.
Gotową masę przelewamy na ciasteczkowy spód.
Na najniższej półce w piekarniku ustawiamy naczynie wypełnione gorącą wodą, poziom wyżej wstawiamy formę z sernikiem i pieczemy sernik ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni – wierzch sernika ma być ścięty.
Upieczony sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku, później na blacie, a gdy całkowicie wystygnie zdejmujemy z niego obręcz tortownicy i wstawiamy sernik na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Sernik podczas pieczenia odrobinę rośnie, podczas studzenia opada (do wysokości surowej masy) – w efekcie końcowym jest równy i płaski.
Następnego dnia dekorujemy sernik kremem cytrynowym i gotowe. Smacznego…
Krem cytrynowy:
Schłodzony serek mascarpone przekładamy do małego rondelka, dodajemy do niego lemon curd i ubijamy razem oba składniki, aż się połączą w miękką i jednolitą masę. Krem można położyć na sernik tuż przed podaniem, można również przygotować go wcześniej, wyłożyć na sernik i przechowywać w lodówce do momentu podania. Smacznego…

2 komentarze: