środa, 26 marca 2014

Sernik z białą czekoladą

… delikatny, nie za słodki, z dodatkiem białej czekolady i pysznym, ciągnącym karmelem na wierzchu… Mimo dodatku białej czekolady i karmelu sernik nie jest za słodki, jest naprawdę lekki, aksamitny, idealny dla wielbicieli białej czekolady, choć  powiem Wam, że ja nie przepadam za białą czekoladą, a ten sernik naprawdę mi smakował – może ta informacja przyda się komuś kto też nie przepada za smakiem białej czekolady i waha się, czy zrobić ten sernik? Zrobić! Koniecznie ;) Jeśli znudziły się Wam klasyczne, ciężkie serniki to ten sernik będzie idealny na próbę czegoś nowego – jest naprawdę inny, niesamowicie pyszny, oryginalny w smaku i równiuteńki jak stół. W trakcie pieczenia co prawda sporo rośnie, ale później równo opada i pozostaje na wysokość mniej więcej taki, jak surowa masa.
Przepis na bazie kilku najbardziej popularnych w Internecie przepisów  ;)
Składniki: (na małą tortownicę – 16 cm.)

Spód:
- 75 g. ciasteczek z mąki pełnoziarnistej
- 30 g. rozpuszczonego masła

Masa serowa:
- 500 g. sera (u mnie 250 g. twarogu półtłustego Jana w kostce i 250 g. twarogu wiaderkowego President)
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru drobnego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g. śmietany kremówki
- 150 g. białej czekolady

Dodatkowo:
- 1/2 puszki masy kajmakowej (gotowanego mleka skondensowanego słodzonego)
- garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
Spód:
Ciasteczka kruszymy w blenderze, dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie je razem łączymy, a następnie przekładamy ciasteczka do tortownicy (o średnicy 16 cm.) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i dokładnie wylepiamy nimi dno tortownicy.
Masa serowa:
Czekoladę łamiemy na małe kosteczki, przekładamy ją do małej miseczki, dodajemy śmietanę i ustawiając miskę nad garnkiem z lekko gotującą się wodą rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, a  następnie odstawiamy ją na bok, aby lekko przestygła.
Do dużego garnka przekładamy ser, cukier, aromat i krótko ucieramy je mikserem. Po chwili dodajemy jajka, mąkę i ponownie ucieramy masę mikserem, aż jajka dobrze połączą się z masą. Na koniec dodajemy czekoladę rozpuszczoną ze śmietaną i delikatnie wmieszujemy je do masy.
Gotową masę przelewamy na ciasteczkowy spód, wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy ok. 50 – 60 minut – wierzch sernika ma być ścięty. Jedną półkę niżej, tuż pod sernikiem można wstawić blaszkę z gorącą wodą.
Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż ostygnie. Gdy będzie zimny rozsmarowujemy na nim masę kajmakową, dekorujemy sernik płatkami migdałowymi i wstawiamy go na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Ojejku, jaki wspaniały kremowy serniczek! Ja mam ostatnio fazę kajmakową, więc dla mnie to delicja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam fazę kajmakową cały czas ;) Pozdrawiam i dziękuję za wpisy.

      Usuń