…
delikatny, nie za słodki, z dodatkiem białej czekolady i pysznym, ciągnącym
karmelem na wierzchu… Mimo dodatku białej czekolady i karmelu sernik nie jest
za słodki, jest naprawdę lekki, aksamitny, idealny dla wielbicieli białej
czekolady, choć powiem Wam, że ja nie
przepadam za białą czekoladą, a ten sernik naprawdę mi smakował – może ta
informacja przyda się komuś kto też nie przepada za smakiem białej czekolady i
waha się, czy zrobić ten sernik? Zrobić! Koniecznie ;) Jeśli znudziły się Wam
klasyczne, ciężkie serniki to ten sernik będzie idealny na próbę czegoś nowego –
jest naprawdę inny, niesamowicie pyszny, oryginalny w smaku i równiuteńki jak stół.
W trakcie pieczenia co prawda sporo rośnie, ale później równo opada i pozostaje
na wysokość mniej więcej taki, jak surowa masa.
Przepis
na bazie kilku najbardziej popularnych w Internecie przepisów ;)
Składniki:
(na małą tortownicę – 16 cm.)
Spód:
-
75 g. ciasteczek z mąki pełnoziarnistej
-
30 g. rozpuszczonego masła
Masa serowa:
-
500 g. sera (u mnie 250 g. twarogu półtłustego Jana w kostce i 250 g. twarogu
wiaderkowego President)
-
2 jajka
-
1/2 szklanki cukru drobnego
-
1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu z wanilii
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej
-
100 g. śmietany kremówki
-
150 g. białej czekolady
Dodatkowo:
-
1/2 puszki masy kajmakowej (gotowanego mleka skondensowanego słodzonego)
-
garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
Spód:
Ciasteczka
kruszymy w blenderze, dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie je razem łączymy,
a następnie przekładamy ciasteczka do tortownicy (o średnicy 16 cm.) wyłożonej
na dnie papierem do pieczenia i dokładnie wylepiamy nimi dno tortownicy.
Masa
serowa:
Czekoladę
łamiemy na małe kosteczki, przekładamy ją do małej miseczki, dodajemy śmietanę
i ustawiając miskę nad garnkiem z lekko gotującą się wodą rozpuszczamy czekoladę
w kąpieli wodnej, a następnie odstawiamy
ją na bok, aby lekko przestygła.
Do
dużego garnka przekładamy ser, cukier, aromat i krótko ucieramy je mikserem. Po
chwili dodajemy jajka, mąkę i ponownie ucieramy masę mikserem, aż jajka dobrze
połączą się z masą. Na koniec dodajemy czekoladę rozpuszczoną ze śmietaną i
delikatnie wmieszujemy je do masy.
Gotową
masę przelewamy na ciasteczkowy spód, wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do
temperatury 160 stopni i pieczemy ok. 50
– 60 minut – wierzch sernika ma być ścięty. Jedną półkę niżej, tuż pod
sernikiem można wstawić blaszkę z gorącą wodą.
Upieczony
sernik wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż ostygnie. Gdy będzie zimny
rozsmarowujemy na nim masę kajmakową, dekorujemy sernik płatkami migdałowymi i
wstawiamy go na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego :)
Ojejku, jaki wspaniały kremowy serniczek! Ja mam ostatnio fazę kajmakową, więc dla mnie to delicja :)
OdpowiedzUsuńJa mam fazę kajmakową cały czas ;) Pozdrawiam i dziękuję za wpisy.
Usuń