…
pyszne, słodkie i najbardziej kruche jakie tylko jesteście w stanie sobie
wyobrazić :) Są bardzo delikatne, miękkie i tak kruche, że przy przegryzieniu
słychać przyjemne pękanie kruchego ciasta. Większość przepisów przechwala kruchość ciasteczek, ale te są naprawdę wyjątkowe – jeśli szukasz idealnego
przepisu, to właśnie go znalazłeś! Wypróbowałam go już wiele razy i za każdym
razem rożki wychodzą perfekcyjne, cudownie pyszne i rozpływające się w ustach :) Tym razem zrobiłam je z marmoladą, ale możecie je zrobić w zasadzie z każdym, Waszym ulubionym nadzieniem. Zamiast rożków możecie też
zrobić klasyczne małe rogaliki.
Przepis
pochodzi z mojego starego zeszytu z przepisami, źródło: wycinek jakiejś starej, kolorowej gazety z przepisami.
Składniki: (na ok. 40 sztuk)
- 500 g.
mąki pszennej + 2 łyżki
- 45 g.
świeżych drożdży
- 1 łyżeczka
cukru
- 60 ml. ciepłego
mleka
- 250 g. margaryny
Kasi
- 2 małe jajka
- szczypta
soli
- kilka
kropli aromatu śmietankowego lub waniliowego
Dodatkowo:
- marmolada
wieloowocowa, nutella lub każdy inny gęsty krem lub dżem
- cukier
puder
Przygotowanie:
Najpierw
przygotowujemy zaczyn drożdżowy: do miseczki kruszymy drożdże, dodajmy 1
łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i ciepłe (nie gorące!) mleko, rozcieramy składniki
łyżką, aż się dokładnie połączą i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.
Do dużej
miski przesiewamy mąkę, ścieramy do niej na tarce o małych oczkach margarynę,
dodajemy jajko, szczyptę soli, aromat, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, ugniatamy
wszystko rękoma, aż ciasto będzie miękkie i gładkie, formujemy kulę i
odstawiamy ją na ok. 1 – 2 kwadranse w ciepłe miejsce „do napuszenia”.
Następnie dzielimy
ciasto na kilka części, każdy kawałek ciasta cienko rozwałkowujemy na blacie podsypanym
mąką, wycinamy kwadraty, na środek każdego kwadracika nakładamy marmoladę,
składamy kwadraciki naprzeciwległymi rogami do siebie tworząc rożek i sklejamy
boki, dokładnie dociskając brzegi widelcem, najlepiej z obu stron rożka.
Gotowe rożki
układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi
małe odstępy, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i
pieczemy ok. 8 – 10 minut, aż się delikatnie zarumienią.
Po
ostygnięciu posypujemy rożki cukrem pudrem… smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz