…
specjalnie dla wielbicieli chałwy i serników, nawiasem mówiąc to naprawdę
luksusowa wersja sernika :) Sernik jest bardzo kremowy, ma ciężką, dość zwartą
strukturę, dzięki czemu świetnie się kroi i rozpływa się w ustach, a smak
chałwy jest po prostu nie do opisania. Mimo, że jest jej w składzie bardzo
dużo, bo prawie 0,5 kilograma nie przytłacza ona sernika, jest delikatnie
wyczuwalna i wbrew pozorom sernik nie jest za słodki, ser i chałwa tworzą
idealną harmonię… Polewa z chałwy jest pyszna, ma niebiański smak, aksamitną, delikatną
konsystencję i to chyba ona sprawia, że
mamy ochotę na następny kawałek :) Jest to
bardzo uzależniające cudo, które z pewnością zadowoli podniebienia nie tylko
wielbicieli chałwy… Ja pierwszy raz przygotowałam ten sernik na Walentynki – z jednej porcji wyszły 2 foremki serduszka i sernik w tortownicy 16 cm. :)
Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Jeszcze bez polewy... |
Składniki:
Spód:
- 100 g
ciastek digestive
- 40 g.
masła, roztopionego
Masa serowa:
- 800 g.
sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (ja użyłam gotowy twaróg
sernikowy, śmietankowy)
- 3/4
szklanki drobnego cukru do wypieków
- 4 duże
jajka
- 1/2
szklanki śmietany kremówki 36 % (125 ml.)
- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej
- 300 g.
chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej) pokruszonej na grubsze
kawałki
- 2 łyżeczki
ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii (u mnie aromat waniliowy)
Polewa chałwowa:
- 150 g.
chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej)
- 1/2
szklanki śmietany kremówki (125 ml.)
Przygotowanie:
Spód:
Ciasteczka mielimy
w blenderze na drobny piasek, dodajemy do nich roztopione masło i dokładnie
wszystko razem łączymy.
Gotowy spód
ciasteczkowy przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm. wyłożonej papierem do
pieczenia, dokładnie wylepiamy nim spód formy, odstawiamy ją na bok i
przygotowujemy masę serową.
Masa serowa:
Wszystkie
składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser ucieramy
z cukrem, po chwili dodajemy do nich jajka, jedno po drugim, krótko miksując
masę po każdym dodanym jajku. Następnie dodajemy do masy pozostałe składniki
(oprócz chałwy) i jeszcze przez chwilę ucieramy masę mikserem – tylko do
połączenia się wszystkich składników. Na koniec za pomocą szpatułki delikatnie wmieszujemy
do masy pokruszoną chałwę i przelewamy ją na ciasteczkowy spód.
Na
najniższej półce w piekarniku ustawiamy naczynie wypełnione gorącą wodą (sernik
pieczemy w kąpieli wodnej), poziom wyżej wstawiamy formę z sernikiem i pieczemy
sernik ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.
Upieczony
sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku, po jakimś czasie wyjmujemy go z
piekarnika i studzimy go do końca na blacie, w między czasie zdejmując obręcz
tortownicy.
Polewa:
Chałwę kruszymy
na małe kawałki, wsypujemy ją do garnka, dodajemy śmietanę kremówkę i dokładnie
je razem łączymy tak, aby nie było grudek (np. blenderem). Gdy oba składniki
się dokładnie połączą podgrzewamy je na małym ogniu, aby polewa lekko
zgęstniała (uważamy, aby polewa się nie przypaliła).
Gotową
polewę zdejmujemy z palnika, czekamy, aż lekko przestygnie, a następnie
oblewamy nią równomiernie wystudzony sernik. Sernik należy schłodzić w lodówce
przez co najmniej 12 godzin – w tym czasie polewa ładnie zgęstnieje.
Sernik można
jeszcze dowolnie udekorować, np. płatkami migdałów, włoskimi orzechami lub
kleksami czekolady, ale nie jest to konieczne.
Ja część
polewy zabarwiłam na ciemniejszy kolor dodając do niej odrobinę kakao i
zrobiłam na wierzchu sernika esy – floresy, a efekt? Jak na załączonym obrazku
:)
To mój popisowy sernik....jest pyszny i prosty w przygotowaniu...polecam:) A smakuje......mmhhhmmm:)
OdpowiedzUsuń