…
bardzo smaczny, bardzo prosty i bardzo łatwy do przygotowania. Miękki,
puszysty, leciutki… jest to idealny chlebek dla dzieci, które zawsze marudzą i narzekają
na twardą, chrupiącą skórkę pieczywa... ten chlebek nawet skórkę ma przyjemnie
mięciutką, delikatną… w smaku przypomina troszkę bułeczki maślane, świetnie
nadaje się do mrożenia, można poporcjować sobie po kilka kromek do zamrażarki i
codziennie delektować się świeżym domowym pieczywem – po rozmrożeniu jest tak
samo pyszny… Najlepszy jeszcze na ciepło, z śmietankowym, prawdziwym masełkiem ;)
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:
(na 1 chlebek)
-
2 i 1/3 szklanki (375 g.) mąki pszennej
-
8 g. suchych drożdży
-
1 łyżka cukru (opcjonalnie, patrz przepis poniżej)
-
1 łyżeczka soli
-
1 szklanka (250 ml.) ciepłej wody
-
1 jajko
-
1 łyżka wody
Przygotowanie:
Metoda
1: W dużej misce łączymy 1 szklankę mąki, drożdże i sól, dodajemy do nich
ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto mikserem z
mieszadłem do zagniatania ciasta, aż wszystkie składniki się dobrze
połączą.
LUB
Metoda
2: Do dużej miski wsypujemy cukier, drożdże,
zalewamy je ciepłą (nie gorącą) wodą i zostawimy je na kilka minut, aż drożdże
zaczną pracować. Po kilku minutach dodajemy do drożdży 1 szklankę mąki,
sól i wyrabiamy ciasto ręką lub łyżką
do momentu, aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Dalej postępujemy
zgodnie z przepisem…
Ja
przygotowałam ciasto metodą 2 – przyzwyczajona jestem do pieczywa z odrobiną
cukru i uprzednim wyrastaniem drożdży.
Do
mieszaniny ciasta drożdżowego stopniowo dosypujemy resztę mąki i zagniatamy
ciasto rękoma, aż będzie gładkie i elastyczne, ok. 8 – 10 minut. Dobrze
wyrobione ciasto powinno swobodnie odrywać się od brzegów miski.
Gdy
ciasto utworzy już elastyczną kulę smarujemy miskę olejem, wkładamy do niego
ciasto, przekładamy je do góry nogami (aby obie strony ciasta były naoliwione),
przykrywamy je ściereczką i odkładamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia –
ciasto ma podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte
ciasto przekładamy na blat delikatnie oprószony mąką, formujemy je w prostokąt,
przekładamy do blaszki (o wymiarach ok. 8 x 20 cm.) wyłożonej papierem do
pieczenia, przykrywamy ciasto wilgotną
ściereczką i ponownie odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 35
– 40 minut).
Tuż
przed pieczeniem nacinamy chleb w kilku miejscach ostrym nożem, smarujemy go jajkiem
roztrzepanym z wodą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190
stopni i pieczemy chleb ok. 20 minut. Po 20 minutach ponownie smarujemy chleb
mieszaniną jajka i wody i pieczemy chleb przez ok. 15 minut lub do momentu, aż
się upiecze. Jeśli chleb zacznie się za szybko rumienić można pod koniec
pieczenia przykryć go folią aluminiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz