środa, 5 marca 2014

Puszysty chlebek francuski

… bardzo smaczny, bardzo prosty i bardzo łatwy do przygotowania. Miękki, puszysty, leciutki… jest to idealny chlebek dla dzieci, które zawsze marudzą i narzekają na twardą, chrupiącą skórkę pieczywa... ten chlebek nawet skórkę ma przyjemnie mięciutką, delikatną… w smaku przypomina troszkę bułeczki maślane, świetnie nadaje się do mrożenia, można poporcjować sobie po kilka kromek do zamrażarki i codziennie delektować się świeżym domowym pieczywem – po rozmrożeniu jest tak samo pyszny… Najlepszy jeszcze na ciepło, z śmietankowym, prawdziwym masełkiem ;)
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki: (na 1 chlebek)
- 2 i 1/3 szklanki (375 g.) mąki pszennej
- 8 g. suchych drożdży
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie, patrz przepis poniżej)
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka (250 ml.) ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
Wyrastanie ciasta...
Przygotowanie:
Metoda 1: W dużej misce łączymy 1 szklankę mąki, drożdże i sól, dodajemy do nich ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto mikserem z  mieszadłem do zagniatania ciasta, aż wszystkie składniki się dobrze połączą.
LUB
Metoda 2: Do dużej miski wsypujemy cukier, drożdże, zalewamy je ciepłą (nie gorącą) wodą i zostawimy je na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Po kilku minutach dodajemy do drożdży 1 szklankę mąki, sól  i wyrabiamy ciasto ręką lub łyżką do momentu, aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Dalej postępujemy zgodnie z przepisem…
Ja przygotowałam ciasto metodą 2 – przyzwyczajona jestem do pieczywa z odrobiną cukru i uprzednim wyrastaniem drożdży.
Do mieszaniny ciasta drożdżowego stopniowo dosypujemy resztę mąki i zagniatamy ciasto rękoma, aż będzie gładkie i elastyczne, ok. 8 – 10 minut. Dobrze wyrobione ciasto powinno swobodnie odrywać się od brzegów miski.
Gdy ciasto utworzy już elastyczną kulę smarujemy miskę olejem, wkładamy do niego ciasto, przekładamy je do góry nogami (aby obie strony ciasta były naoliwione), przykrywamy je ściereczką i odkładamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – ciasto ma podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat delikatnie oprószony mąką, formujemy je w prostokąt, przekładamy do blaszki (o wymiarach ok. 8 x 20 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia,  przykrywamy ciasto wilgotną ściereczką i ponownie odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 35 – 40 minut).
Tuż przed pieczeniem nacinamy chleb w kilku miejscach ostrym nożem, smarujemy go jajkiem roztrzepanym z wodą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy chleb ok. 20 minut. Po 20 minutach ponownie smarujemy chleb mieszaniną jajka i wody i pieczemy chleb przez ok. 15 minut lub do momentu, aż się upiecze. Jeśli chleb zacznie się za szybko rumienić można pod koniec pieczenia przykryć go folią aluminiową. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz