sobota, 6 lipca 2013

Omlet cioci W.

… czyli przepis na szybki, pyszny i zdrowy posiłek, w sam raz na śniadanko :) Idealny w wersji na słodko, ale wystarczy dodać do masy mniej cukru i możemy przygotować go w wersji wytrawnej. Każdy ma swój przepis na omlet i ja również miałam swój, ale odkąd spróbowałam ten wiem, że od dziś będę robić właśnie takie omlety, ponieważ są naprawdę wyśmienite – pyszne, lekkie, mięciutkie i bardzo puszyste.
Pozdrowienia dla cioci Wandy, od której dostałam przepis :)
 
Składniki: (na 5 małych omletów)
- 5 jajek
- 10 łyżeczek cukru
- 10 łyżeczek mąki pszennej
- szczypta soli
Przygotowanie:
W jednym garnku ubijamy na sztywną pianę białka z odrobiną soli.
W drugim garnku ubijamy na kogel – mogiel żółtka z cukrem, dodajemy do nich mąkę i dokładnie łączymy z żółtkami. Na koniec dodajemy do masy ubitą pianę z białek w kilku (4 – 5) partiach i bardzo delikatnie wmieszujemy ją do masy łyżką.
Na lekko rozgrzanej patelni (u mnie o średnicy 15 cm.) smażymy małe omlety z obu stron na lekko złoty kolor.
Polecam omlety z dżemem truskawkowym domowej roboty – takie są najlepsze… smacznego :)

4 komentarze:

  1. Znakomite omlety ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po prostu palce lizać :) Będę robić częściej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za komentarz, cieszę się, że Ci smakowały :)

    OdpowiedzUsuń