niedziela, 22 czerwca 2014

Tort śmietankowy z truskawkami, klasyczny

… klasyk gatunku – klasyczny biszkopt przełożony śnieżnobiałym, śmietankowym kremem i owocami. Do tego poncz z truskawkowego kompotu i torcik gotowy. Jest naprawdę przepyszny, jedyny w swoim rodzaju, leciutki, orzeźwiający, z przyjemnością sięga się po drugi kawałek… To prawdopodobnie najbardziej popularny tort w każdym domu, a jednocześnie banalnie prosty w przygotowaniu – bardzo go Wam polecam, to prawdziwy król w swojej klasie i ulubieniec wszystkich dzieci! Torcik bardzo podobny do (nie)zwykłego tortu z wiśniami, który od dawna jest już na blogu. Po sezonie truskawkowym warto również wypróbować wersję malinową i jagodową… smacznego :)
Składniki:

Biszkopt: (na tortownicę o średnicy 20 – 21 cm.)
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Poncz:
- 1 szklanka truskawek
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki cukru

Masa śmietankowa:
- 500 g. serka mascarpone
- 400 g. śmietany kremówki 36 %
- 4 pełne łyżki (120 g.). przesianego cukru pudru (lub więcej, do smaku)
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 – 2 śmietan – fixy
- ok. 1 kg. świeżych truskawek, przekrojonych na połówki lub mniejsze kawałki, jeśli owoce są duże
Przygotowanie:
Biszkopt:
Na najwyższych obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, tak aby po odwróceniu garnka do góry dnem białka były sztywne, zwarte i nie wypadały z garnka. Nie wyłączając miksera pod koniec ubijania białek stopniowo dodajemy cukier, a następnie po kolei żółtka, ciągle ubijając masę mikserem. Na koniec wsypujemy do garnka przesiane mąki i delikatnie wmieszujemy je do masy – łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach.
Dno tortownicy (o średnicy 20 – 21 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy, przelewamy ciasto do formy, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół) i pieczemy biszkopt ok. 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą upuszczamy go na podłogę z wysokości ok. 50 – 60 cm. (jeśli mamy na podłodze kafelki podkładamy ręcznik lub koc), a następnie odstawiamy go na bok, do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu okrajamy go nożem od brzegów tortownicy, zdejmujemy obręcz i dzielimy biszkopt na 3 równe części. Jeśli biszkopt wyrósł z górką górkę ścinamy.
Poncz:
Z podanych składników gotujemy kompot: wcześniej odszypułkowane truskawki zalewamy zimną wodą, dodajemy cukier, wstawiamy owoce na gaz i gotujemy je na średnim ogniu do momentu zagotowania.
Po zagotowaniu zdejmujemy kompot z ognia, studzimy go i przecedzamy przez sitko.
Masa śmietankowa:
W jednym garnku ubijamy mascarpone  krótko, tylko do momentu aż będzie gładki.
W drugim garnku ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę, dodając pod koniec ubijania przesiany cukier puder, aromat i śmietan – fixy.
Gdy kremówka będzie już sztywna dodajemy do niej serek mascarpone i ucieramy masę mikserem, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.
Przygotowanie:
Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu, ponczujemy go przygotowanym wcześniej ponczem (ja do ponczowania tortów używam spryskiwacza), wykładamy 1/3 masy śmietankowej, a na nią równo pokrojone truskawki. Na wierzch układamy drugi blat biszkoptu, równomiernie go ponczujemy, wykładamy kolejną porcję kremu, truskawki i trzeci  blat biszkoptu, który również ponczujemy.  Wierzch i boki tortu obkładamy pozostałą masą śmietankową i dekorujemy tort truskawkami.
Przed podaniem schładzamy tort w lodówce.

1 komentarz: