…
bułki, które znajdziecie w każdym sklepie za rogiem, ale w wersji domowej – świeże, pachnące, bez E! Jak obiecałam wcześniej będę w najbliższym czasie piekła
sporo pieczywa w domu i dziś przepis na kolejne bułeczki – popularne i
doskonale wszystkim znane kajzerki. Bułeczki są mięciutkie (ale nie puszyste),
dość zwarte, z przyjemnie chrupiącą skórką, bardzo smaczne i bardzo proste do
przygotowania… najlepsze jeszcze na ciepło, można je również zamrozić.
Przepis
na bułeczki jest Bajaderki z forum CinCin.
Składniki:
-
3 szklanki mąki pszennej o wysokiej zawartości
białka
-
3/4 szklanki letniej wody
-
1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant (6 g.) lub 12 g. drożdży
świeżych
-
1 i 1/2 łyżeczki
cukru
-
1 łyżeczka
soli
-
1 jajko
-
2 łyżki masła
Ciasto przed wyrastaniem... |
... i po wyrośnięciu. |
Bułeczki tuż przed pieczeniem. |
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski i wyrabiamy je, aż ciasto będzie odstawać od ścianek miski (jeśli używamy drożdże świeże najpierw przygotowujemy rozczyn). Od tego momentu wyrabiamy ciasto przez 5 minut, następnie zostawiamy je aby odpoczęło na około 10 minut, po czym ponownie wyrabiamy ciasto przez kolejne 5 minut. Po tym czasie ciasto powinno być elastyczne, prężne, przypominające w konsystencji plastelinę.
Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski i wyrabiamy je, aż ciasto będzie odstawać od ścianek miski (jeśli używamy drożdże świeże najpierw przygotowujemy rozczyn). Od tego momentu wyrabiamy ciasto przez 5 minut, następnie zostawiamy je aby odpoczęło na około 10 minut, po czym ponownie wyrabiamy ciasto przez kolejne 5 minut. Po tym czasie ciasto powinno być elastyczne, prężne, przypominające w konsystencji plastelinę.
Wyrobione
ciasto formujemy w kulę, przekładamy je do naoliwionej miski i odstawiamy
ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na ok. 1
godzinę.
Wyrośnięte
ciasto dzielimy na ok. 10 równych części (ja przełożyłam ciasto na blat i
szklanką wykrawałam kółka), z każdej części formujemy kulkę, lekko ją
spłaszczamy, układamy bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
przykrywamy je ściereczką i odstawiamy bułeczki do ponownego wyrośnięcia – na
ok. 45 minut (nie dłużej, ponieważ bułeczki za bardzo się napusza i strącą
konsystencje kajzerek).
Wyrośnięte
bułeczki lekko nacinamy ostrym nożem, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do
temperatury 225 stopni i pieczemy ok. 15 – 17 minut, aż się ładnie
zarumienią.
Świetny przepis zmykam robuić bułeczki na piknik z rodzinką :> pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziś je robię może te mi wyjdą oby...:)
OdpowiedzUsuńOby... trzymam kciuki ;)
UsuńWyszły mi trochę gumowe nie wiem czemu i jakby mało urosły może to wina mąki lub za krótko wyrabiane?I na drugi dzień są jakby lekko twarde uzywalam mąke tortową.Czy można do nich też dać np cale opakowanie drozdzy sypkich i tez wtedy wyjdą?czyli 7g chyba tam jest
UsuńMoże ciasto za krótko wyrastało? Odnośnie drożdży tak, możesz dać drożdże instant, z drożdżami sypkimi ciasto wyrasta troszkę dłużej, ale wychodzi tak samo dobre :)
UsuńWitam serdecznie, zapisuje przepis do wypróbowania. :)
OdpowiedzUsuńChciałbym zapytać dlaczego przekładamy wyrobione ciasto do naoliwionej miski? Przy każdym drozdzowym jest taka rada ale nikt nie pisze dlaczego? Czy ciasto nie może wyrastac w tej samej misce w której było wyrabiane?
Gratuluję bloga i pozdrawiam.
Jeśli ciasto jest dobrze wyrobione miska jest prawie czysta i wtedy naoliwiam tą samą miskę i w niej wyrasta ciasto. Odnośnie naoliwiania dzięki temu ciasto nie wysycha i być może to jest sekret naoliwiania miski, aczkolwiek to tylko moje zdanie, sama też się nad tym kiedyś zastanawiałam, i tyle wymyśliłam ;)
UsuńPozdrawiam, Ania