wtorek, 25 lutego 2014

Polewa z żelatyną

… najczęściej poszukiwana polewa w świecie Internetu ;) Ta polewa jest zawsze miękka, gładka i błyszcząca, ładnie zastyga i nie kruszy się podczas krojenia. Jest to idealna polewa do dekoracji tortów, ciast, a nawet babeczek. Każde ciasto pokryte tą polewą wygląda perfekcyjnie, niemalże jak z cukierni, nawet od razu po wyjęciu z lodówki, dlatego bardzo ją Wam polecam…
Przepis Cinki z  forum CinCin.
Składniki:
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 3 łyżki kakao (lub mniej, w zależności od upodobań)
- 60 g. masła
- 1 łyżeczka żelatyny

Przygotowanie:
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i dokładnie ją mieszamy, aż się rozpuści. 
Resztę składników wkładamy do małego rondelka, wstawiamy je na gaz i ciągle mieszając (na wolnym ogniu) czekamy, aż wszystkie składniki się zagotują i dokładnie połączą (ja najpierw rozpuszczam masło i dopiero gdy zacznie się topić dodaję resztę składników).
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzewamy ją do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy – dosłownie chwilkę) i dodajemy ją do reszty masy. Wszystkie składniki dokładnie razem łączymy i odstawiamy polewę  na bok, aby przestygła i lekko zgęstniała.
Ja dodatkowo jeszcze przecedzam polewę przez sitko, aby była idealnie gładka (czasami pojawiają się w polewie grudki kakao – zależy to od rodzaju kakao).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz