…
najczęściej poszukiwana polewa w świecie Internetu ;) Ta polewa jest zawsze
miękka, gładka i błyszcząca, ładnie zastyga i nie kruszy się podczas krojenia.
Jest to idealna polewa do dekoracji tortów, ciast, a nawet babeczek. Każde ciasto
pokryte tą polewą wygląda perfekcyjnie, niemalże jak z cukierni, nawet od razu po wyjęciu z lodówki, dlatego bardzo ją Wam polecam…
Przepis
Cinki z forum CinCin.
Składniki:
- 4 łyżki
cukru
- 2 łyżki
śmietany 18 %
- 3 łyżki
kakao (lub mniej, w zależności od upodobań)
- 60 g.
masła
- 1 łyżeczka
żelatyny
Przygotowanie:
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i dokładnie
ją mieszamy, aż się rozpuści.
Resztę składników wkładamy do małego rondelka, wstawiamy je na gaz i ciągle mieszając (na wolnym ogniu) czekamy, aż wszystkie składniki się zagotują i dokładnie połączą (ja najpierw rozpuszczam masło i dopiero gdy zacznie się topić dodaję resztę składników).
Resztę składników wkładamy do małego rondelka, wstawiamy je na gaz i ciągle mieszając (na wolnym ogniu) czekamy, aż wszystkie składniki się zagotują i dokładnie połączą (ja najpierw rozpuszczam masło i dopiero gdy zacznie się topić dodaję resztę składników).
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzewamy ją do całkowitego
rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy – dosłownie chwilkę) i
dodajemy ją do reszty masy. Wszystkie składniki dokładnie razem łączymy i
odstawiamy polewę na bok, aby przestygła i lekko zgęstniała.
Ja dodatkowo
jeszcze przecedzam polewę przez sitko, aby była idealnie gładka (czasami
pojawiają się w polewie grudki kakao – zależy to od rodzaju kakao).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz