…
można by rzec pizza idealna, jakby nie było włoska pizza jest najlepsza ;)
Sekretem dobrej pizzy jest oczywiście ciasto na pizzę i dziś właśnie o nim.
Praktyka czyni mistrza i z czasem można wyczuć konsystencję ciasta na pizzę i
później robić ją już „na oko”, dla tych, co dopiero próbują i szukają smaku
genialnej, włoskiej pizzy bardzo Wam polecam ten przepis. Pamiętajcie tylko,
aby zacząć przygotowanie ciasta na pizzę ok. 2 godziny wcześniej, aby ciasto
miało czas na prawidłowe wyrośnięcie. A dalej to już tylko sos pomidorowy,
ulubione dodatki, zioła i gotowe… bon appettit!
Składniki:
(na 2 pizze o średnicy 26 – 30 cm.)
-
300 ml. ciepłej wody
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka cukru
-
25 g. drożdży
-
10 g. soli
-
500 g. mąki pszennej
Przygotowanie:
Do
dużej miski przesiewamy mąkę, po środku robimy dołek.
W
połowie wody rozpuszczamy drożdże z cukrem, przelewamy je do mąki i odstawiamy
na bok, na ok. 5 minut, aż drożdże zaczną pracować.
W
reszcie wody rozpuszczamy sól, dodajemy olej, łączymy wszystko razem,
przelewamy mieszankę do mąki i zagniatamy ciasto, aż będzie miękkie i gładkie.
Wyrobione
ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy je w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją
objętość.
Gdy ciasto wyrośnięte przekładamy je na blat oprószony mąką, dzielimy je na 2 równe
części, rozwałkowujemy na okrągłe placki, przekładamy do
blaszki, układamy ulubione dodatki i gotowe.
Pizze pieczemy w temperaturze ok. 230 stopni (termoobieg) ok. 15 minut, do pierwszego, lekkiego zarumienienia.
Pizze pieczemy w temperaturze ok. 230 stopni (termoobieg) ok. 15 minut, do pierwszego, lekkiego zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz