poniedziałek, 10 lutego 2014

Chałka z kruszonką

… klasyczna chałka drożdżowa z delikatnie waniliową nutą, mięciutka, puszysta, idealne na śniadanie lub kolację z szklanką ciepłego mleka lub gorącej czekolady… Ciasto jest bardzo plastyczne, miękkie, łatwo się formuje i bez większych problemów można z niego uformować piękną chałkę. Jest puszyste, leciutkie, wyrasta ogromne… taka chałka jest co najmniej 100 razy lepsza niż sklepowa :) Najlepsza chałka jest oczywiście z kruszonką, ale w szybszej wersji wystarczy ją posypać makiem lub grubym cukrem – wygląda równie uroczo ;) Ja wybrałam chałkę z 4 warkoczy – tu macie filmik, jak ją wykonać w najprostszy, doskonały w swojej prostocie sposób, a jeśli chcecie zobaczyć, jak uformować chałkę z 3, 5, 6, 7, 8, a nawet 9 warkoczy zapraszam na  stronkę.  Prawda, że proste? ;)
Przepis, lekko przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi z tej strony.
Składniki:
- 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (480 g.), najlepiej chlebowej
- 1 duże jajko
- 60 g. drobnego cukru (dałam 100 g.)
- 60 g. roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki soli (4 g.)
- 1 szklanka ciepłego mleka 3,2 %
- 10 g. suchych drożdży lub 20 g. świeżych
- 1 cukier waniliowy – 16 g.(u mnie 30 g.)

Dodatkowo:
- 1 łyżka roztopionego masła

Kruszonka:
- 1/4 szklanki mąki pszennej z lekkim czubkiem (45 g.)
- 1/8 kostki masła śmietankowego (25 g.)
- 1/8 szklanki cukru (~30 g.)
- 1/4 torebki cukru waniliowego (5 g.)
Przygotowanie:
Do dużej miski przesiewamy mąkę, łączymy ją z suchymi drożdżami (ze świeższych trzeba najpierw zrobić rozczyn), po środku robimy dołek. Do dołka wbijamy jajko roztrzepane z mlekiem i masłem, dodajemy sól, cukier i wyrabiamy ciasto przez dobrych kilka minut, aż będzie gładkie (ciasto będzie się kleić, ale nie dosypujemy więcej mąki).
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – ciasto ma podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką, krótko je zagniatamy, dzielimy na 4 równe części, formujemy z nich wałeczki, łączymy je razem z jednej strony, przeplatamy wałeczki na przemian tworząc chałkę i zawijamy końce chałki pod spód ciasta.
Formowanie chałki:
4 wałeczki ciasta układamy przed sobą w pionie i łączymy je razem u samej góry. Pierwszy wałeczek przekładamy nad drugim, pod trzecim i nad czwartym wałeczkiem i układamy go równo na samym końcu – jest to teraz czwarty wałeczek. W ten sam sposób zaplatamy kolejne warkocze, zaczynając ponownie od samego początku (od lewej strony), aż do wyczerpania ciasta. Końce chałki zawijamy z obu stron pod spód ciasta.
Uformowaną chałkę przekładamy na papier do pieczenia (ja upiekłam chałkę w keksówce o wymiarach 12 x 25 cm.), przykrywamy ściereczką i odstawiamy ją do napuszenia na ok. 40 – 60 minut.
Wyrośniętą chałkę smarujemy roztopionym masłem, posypujemy kruszonką, wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i pieczemy ok. 25 – 30 minut, aż będzie ładnie przyrumieniona. Smacznego :)
Kruszonka:
Wszystkie składniki wkładamy do małej miski i pocieramy je między palcami, aż powstanie kruszonka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz