…
klasyczna chałka drożdżowa z delikatnie waniliową nutą, mięciutka, puszysta,
idealne na śniadanie lub kolację z szklanką ciepłego mleka lub gorącej
czekolady… Ciasto jest bardzo plastyczne, miękkie, łatwo się formuje i bez
większych problemów można z niego uformować piękną chałkę. Jest puszyste,
leciutkie, wyrasta ogromne… taka chałka jest co najmniej 100 razy lepsza niż
sklepowa :) Najlepsza chałka jest oczywiście z kruszonką, ale w szybszej wersji
wystarczy ją posypać makiem lub grubym cukrem – wygląda równie uroczo ;) Ja
wybrałam chałkę z 4 warkoczy – tu macie filmik, jak ją wykonać w najprostszy,
doskonały w swojej prostocie sposób, a jeśli chcecie zobaczyć, jak uformować
chałkę z 3, 5, 6, 7, 8, a nawet 9 warkoczy zapraszam na tą stronkę. Prawda, że
proste? ;)
Przepis,
lekko przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi z tej strony.
Składniki:
-
3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (480 g.), najlepiej chlebowej
-
1 duże jajko
-
60 g. drobnego cukru (dałam 100 g.)
-
60 g. roztopionego masła
-
1/2 łyżeczki soli (4 g.)
-
1 szklanka ciepłego mleka 3,2 %
-
10 g. suchych drożdży lub 20 g. świeżych
-
1 cukier waniliowy – 16 g.(u mnie 30 g.)
Dodatkowo:
-
1 łyżka roztopionego masła
Kruszonka:
-
1/4 szklanki mąki pszennej z lekkim czubkiem (45 g.)
-
1/8 kostki masła śmietankowego (25 g.)
-
1/8 szklanki cukru (~30 g.)
-
1/4 torebki cukru waniliowego (5 g.)
Przygotowanie:
Do
dużej miski przesiewamy mąkę, łączymy ją z suchymi drożdżami (ze świeższych
trzeba najpierw zrobić rozczyn), po środku robimy dołek. Do dołka wbijamy jajko
roztrzepane z mlekiem i masłem, dodajemy sól, cukier i wyrabiamy ciasto przez
dobrych kilka minut, aż będzie gładkie (ciasto będzie się kleić, ale nie
dosypujemy więcej mąki).
Wyrobione
ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia –
ciasto ma podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte
ciasto przekładamy na blat oprószony mąką, krótko je zagniatamy, dzielimy na 4
równe części, formujemy z nich wałeczki, łączymy je razem z jednej strony,
przeplatamy wałeczki na przemian tworząc chałkę i zawijamy końce chałki pod
spód ciasta.
Formowanie
chałki:
4
wałeczki ciasta układamy przed sobą w pionie i łączymy je razem u samej góry.
Pierwszy wałeczek przekładamy nad drugim, pod trzecim i nad czwartym wałeczkiem
i układamy go równo na samym końcu – jest to teraz czwarty wałeczek. W ten sam
sposób zaplatamy kolejne warkocze, zaczynając ponownie od samego początku (od
lewej strony), aż do wyczerpania ciasta. Końce chałki zawijamy z obu stron pod
spód ciasta.
Uformowaną
chałkę przekładamy na papier do pieczenia (ja upiekłam chałkę w keksówce o
wymiarach 12 x 25 cm.), przykrywamy ściereczką i odstawiamy ją do napuszenia na
ok. 40 – 60 minut.
Wyrośniętą
chałkę smarujemy roztopionym masłem, posypujemy kruszonką, wstawiamy ją do
piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i pieczemy ok. 25 – 30 minut,
aż będzie ładnie przyrumieniona. Smacznego :)
Kruszonka:
Wszystkie
składniki wkładamy do małej miski i pocieramy je między palcami, aż powstanie
kruszonka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz