…
choć biszkopt rzucany jest perfekcyjny, niezawodny i zawsze w 100 % udany ma
jedną wadę – aby zrobić z niego duży biszkopt, na prostokątną blaszkę
potrzebowalibyśmy 15 jajek, dlatego dziś przedstawiam Wam jeszcze jeden,
sprawdzony przepis na perfekcyjny biszkopt, na dużą blaszkę. W składzie ma
dodatkowo odrobinę proszku do pieczenia i ocet, ale dzięki temu nie musimy piec
biszkoptu z aż 15 jajek – wystarczy 9 ;) Jest to bardzo popularny biszkopt, dawniej
podobno zawsze pieczono biszkopty z odrobiną octu, dzięki czemu biszkopty
wychodziły puszyste, mięciutkie i równe – być może znajdziecie taki przepis w
zeszycie z przepisami swoich mam lub babć.
Polecam,
przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:
-
9 jajek
-
2 i 1/4 szklanki cukru (można dać troszkę mniej, ja dałam 2 szklanki)
-
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
-
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 i 1/2 łyżki octu lub sok z 3/4 cytryny
Przygotowanie:
Oddzielamy
białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną
pianę, tak aby po odwróceniu garnka do góry dnem białka były sztywne, zwarte i
nie wypadały z garnka. Nie wyłączając miksera pod koniec ubijania białek
dodajemy do nich cukier i ucieramy masę białkowo – cukrową do momentu, aż
będzie lśniąca i sztywna.
Żółta, ocet i proszek do pieczenia łączymy w dużej miseczce (żółtka się spienią i lekko urosną), dodajemy je do ubitej piany z białek, wsypujemy przesiane mąki i bardzo delikatnie łączymy całość rózgą lub mikserem na najwolniejszych obrotach tak, aby masa nie miała grudek (krótko, tylko do połączenia się składników).
Żółta, ocet i proszek do pieczenia łączymy w dużej miseczce (żółtka się spienią i lekko urosną), dodajemy je do ubitej piany z białek, wsypujemy przesiane mąki i bardzo delikatnie łączymy całość rózgą lub mikserem na najwolniejszych obrotach tak, aby masa nie miała grudek (krótko, tylko do połączenia się składników).
Gotową masę przelewamy do blaszki (o wymiarach 25 x 40 cm. lub mniejszej)
wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do
temperatury 170 stopni i pieczemy do tzw. suchego patyczka, ok. 30 – 40 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt
z piekarnika i przewracamy go do góry nogami, wtedy podczas studzenia ładnie się wyrówna.
Jeśli chcecie, aby biszkopt był bardziej piaskowy wystarczy
zmienić proporcje mąki – dajemy wówczas 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej i 3/4
szklanki mąki pszennej.
Wlasnie zrobilam i wyszedł pyszny i puszysty polecam !!!!
OdpowiedzUsuń