wtorek, 25 lutego 2014

Ciasto na pizzę (po chorwacku)

… jeszcze jeden przepis na pizzę, do wyboru – na świeżych lub suszonych drożdżach. Przepis jest prosty, szybki i po prostu niezawodny – nie ma co w nim zepsuć. Tym razem przygotowałam ciasto na specjalnej, nieprzywierającej formie do pizzy z dziurkami – bardzo Wam polecam nabyć taką blaszkę, jest genialna do wypieku pizzy, pizza wychodzi z blaszki jedynie za lekkim potrząśnięciem i w końcu ma cudownie wypieczoną zarówno skórkę, jak i spód… pizza marzenie, tak idealna, że z pewnością można ją porównać do pizzy z najlepszej pizzerii… smacznego :)
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki: (na 1 dużą pizzę o średnicy 32 cm.)
- 20 g. świeżych drożdży lub 7 g. suszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki ciepłej wody
- 320 g. mąki pszennej typ 550
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- ok. 200 ml. ciepłej wody

Przygotowanie:
Drożdże i cukier kruszymy do małej miseczki, zalewamy je 3 łyżkami ciepłej (nie gorącej) wody, dokładnie rozcieramy drożdże w wodzie i odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na ok. 5 minut.
Mąkę i sól przesiewamy do dużej miski, po środku robimy dołek, wlewamy do niego oliwę, wyrośnięte drożdże, wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie sprężyste i zacznie odrywać się od brzegów miski. Ja wlałam całą wodę od razu, ciasto było klejące, dosypałam jeszcze ok. 1/2 szklanki mąki – tyle, aby ciasto było miękkie i plastyczne. Lepiej jest z miękkiego ciasta zrobić ciasto na pizzę, niż na odwrót – jeśli na początku okaże się, że ciasto jest za gęste trudno będzie uzyskać dobrą pizzę, dlatego najlepiej jest zacząć wyrabiać ciasto od luźnej konsystencji – wtedy zawsze widać gołym okiem ile trzeba dosypać mąki. Ja zawsze tak robię, to mój sprawdzony sposób na pyszną, puszystą pizzę ;)
W małym rondelku gotujemy wodę i wyłączamy płomień.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski, stawiamy miskę na rondelku, w którym przed chwilą gotowała się woda, przykrywamy ją ściereczką i czekamy, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 30 minut).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat dokładnie oprószony mąką, rozwałkowujemy je na okrągły placek, przekładamy ciasto na blaszkę i dopasowujemy je do wymiarów blaszki formując wokół wyższe ranty.
Gotową pizzę smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem, posypujemy oregano, układamy ulubione dodatki, wstawiamy pizzę do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni (termoobieg) i pieczemy ją ok. 8 – 10 minut, aż brzegi pizzy zaczną się rumienić :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz