…
jeszcze jeden przepis na pizzę, do wyboru – na świeżych lub suszonych
drożdżach. Przepis jest prosty, szybki i po prostu niezawodny – nie ma co w nim
zepsuć. Tym razem przygotowałam ciasto na specjalnej, nieprzywierającej formie
do pizzy z dziurkami – bardzo Wam polecam nabyć taką blaszkę, jest genialna do
wypieku pizzy, pizza wychodzi z blaszki jedynie za lekkim potrząśnięciem i w
końcu ma cudownie wypieczoną zarówno skórkę, jak i spód… pizza marzenie, tak
idealna, że z pewnością można ją porównać do pizzy z najlepszej pizzerii…
smacznego :)
Przepis
pochodzi z tej strony.
Składniki: (na
1 dużą pizzę o średnicy 32 cm.)
-
20 g. świeżych drożdży lub 7 g. suszonych
-
1 łyżeczka cukru
-
3 łyżki ciepłej wody
-
320 g. mąki pszennej typ 550
-
1 płaska łyżeczka soli
-
2 łyżki oliwy
-
ok. 200 ml. ciepłej wody
Przygotowanie:
Drożdże
i cukier kruszymy do małej miseczki, zalewamy je 3 łyżkami ciepłej (nie
gorącej) wody, dokładnie rozcieramy drożdże w wodzie i odstawiamy je w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia – na ok. 5 minut.
Mąkę
i sól przesiewamy do dużej miski, po środku robimy dołek, wlewamy do niego
oliwę, wyrośnięte drożdże, wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie sprężyste i
zacznie odrywać się od brzegów miski. Ja wlałam całą wodę od razu, ciasto było
klejące, dosypałam jeszcze ok. 1/2 szklanki mąki – tyle, aby ciasto było
miękkie i plastyczne. Lepiej jest z miękkiego ciasta zrobić ciasto na pizzę,
niż na odwrót – jeśli na początku okaże się, że ciasto jest za gęste trudno
będzie uzyskać dobrą pizzę, dlatego najlepiej jest zacząć wyrabiać ciasto od
luźnej konsystencji – wtedy zawsze widać gołym okiem ile trzeba dosypać mąki.
Ja zawsze tak robię, to mój sprawdzony sposób na pyszną, puszystą pizzę ;)
W
małym rondelku gotujemy wodę i wyłączamy płomień.
Wyrobione
ciasto przekładamy do miski, stawiamy miskę na rondelku, w którym przed chwilą
gotowała się woda, przykrywamy ją ściereczką i czekamy, aż ciasto podwoi swoją
objętość (ok. 30 minut).
Wyrośnięte
ciasto przekładamy na blat dokładnie oprószony mąką, rozwałkowujemy je na okrągły placek, przekładamy ciasto na
blaszkę i dopasowujemy je do wymiarów blaszki formując wokół wyższe ranty.
Gotową
pizzę smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem, posypujemy oregano, układamy
ulubione dodatki, wstawiamy pizzę do piekarnika nagrzanego do temperatury 220
stopni (termoobieg) i pieczemy ją ok. 8 – 10 minut, aż brzegi pizzy zaczną się
rumienić :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz