…
szybkie babeczki czekoladowe z delikatnie kawowym kremem. Mięciutkie i puszyste
babeczki, dość szybkie w przygotowaniu, klasyczne, z aromatem kawy i czekolady…
Krem wykonany jest na bazie śmietany kremówki i mascarpone oraz kawy
rozpuszczonej w ekstrakcie waniliowym – jest delikatny i orzeźwiający, świetnie się nim dekoruje przy pomocy tylki cukierniczej, jest sztywny, zwarty i zachowuje nadany mu kształt. Polecam.
Przepis na babeczki znalazłam tu.
Składniki:
Babeczki:
-
60 g. miękkiego masła
-
1 szklanka cukru
-
60 g. ciemnej czekolady
-
2 duże jajka
-
2 żółtka
-
1/2 szklanki oleju
-
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
-
1/3 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
-
1 szklanka mąki pszennej
-
1/2 płaskiej łyżeczki soli
-
1/2 łyżeczki sody
-
1 płaska łyżeczka kawy w proszku
-
1/2 szklanki ciemnego, gorzkiego kakao
-
1/2 szklanki gorącej wody
Krem:
- 250 g. serka mascarpone, schłodzonego
- 250 ml. śmietany kremówki, schłodzonej
- 2 płaskie łyżeczki kawy instant rozpuszczone w 2 łyżeczkach ekstraktu z wanilii, schłodzone
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
-
kakao (do oprószenia babeczek)
Przygotowanie:
Babeczki:
Masło
ucieramy z cukrem, aż powstanie nam papka o konsystencji mokrego piasku. Po
chwili dodajemy do niej roztopioną czekoladę (ja starłam czekoladę bezpośrednio
do masy na tarce) i ponownie ucieramy masę mikserem. Następnie dodajemy po
kolei jajka i żółtka dokładnie ucierając masę przed każdym kolejnym dodaniem
jajka, następnie ciągle ucierając masę mikserem dodajemy olej, ekstrakt i
śmietanę – masę ucieramy do momentu, aż wszystkie składniki się ładnie połączą.
Do
osobnej miseczki przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy sól, sodę i kawę – wszystkie
składniki przemieszujemy widelcem, aby się dokładnie połączyły.
Suche
składniki wsypujemy stopniowo, w 3 – 4 partiach do mokrych i dokładnie je razem
łączymy. Na koniec wlewamy wodę i łączymy całość w jednolitą masę.
Gotową masę przelewamy do formy muffinkowej wyłożonej
papilotkami, do ok. 2/3 wysokości papilotek, wstawiamy babeczki do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy je ok. 15 – 20 minut, do tzw.
suchego patyczka.
Po
upieczeniu i ostudzeniu dekorujemy babeczki kremem oraz kakao. Ja dekorowałam
babeczki tylką 1M Wiltona.
Krem:
W
jednym garnuszku ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę dodając pod koniec
ubijania cukier puder.
W
drugim garnuszku ubijamy serek mascarpone, krótko, tylko do momentu, aż będzie
gładki – wystarczy dosłownie kilka obrotów miksera.
Serek
mascarpone łączymy z ubitą kremówką, dodajemy kawę i przez chwilę ucieramy
całość mikserem, aż wszystkie składniki połączą się w gładki, jednolity krem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz