niedziela, 6 lipca 2014

Babeczki czekoladowo – kawowe

… szybkie babeczki czekoladowe z delikatnie kawowym kremem. Mięciutkie i puszyste babeczki, dość szybkie w przygotowaniu, klasyczne, z aromatem kawy i czekolady… Krem wykonany jest na bazie śmietany kremówki i mascarpone oraz kawy rozpuszczonej w ekstrakcie waniliowym – jest delikatny i orzeźwiający, świetnie się nim dekoruje przy pomocy tylki cukierniczej, jest sztywny, zwarty i zachowuje nadany mu kształt. Polecam. Przepis na babeczki znalazłam tu.
Składniki:

Babeczki:
- 60 g. miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 60 g. ciemnej czekolady
- 2 duże jajka
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/3 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 płaska łyżeczka kawy w proszku
- 1/2 szklanki ciemnego, gorzkiego kakao
- 1/2 szklanki gorącej wody

Krem:
- 250 g. serka mascarpone, schłodzonego
- 250 ml. śmietany kremówki, schłodzonej
- 2 płaskie łyżeczki kawy instant rozpuszczone w 2 łyżeczkach ekstraktu z wanilii, schłodzone
- 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
- kakao (do oprószenia babeczek)
Przygotowanie:
Babeczki:
Masło ucieramy z cukrem, aż powstanie nam papka o konsystencji mokrego piasku. Po chwili dodajemy do niej roztopioną czekoladę (ja starłam czekoladę bezpośrednio do masy na tarce) i ponownie ucieramy masę mikserem. Następnie dodajemy po kolei jajka i żółtka dokładnie ucierając masę przed każdym kolejnym dodaniem jajka, następnie ciągle ucierając masę mikserem dodajemy olej, ekstrakt i śmietanę – masę ucieramy do momentu, aż wszystkie składniki się ładnie połączą.
Do osobnej miseczki przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy sól, sodę i kawę – wszystkie składniki przemieszujemy widelcem, aby się dokładnie połączyły.
Suche składniki wsypujemy stopniowo, w 3 – 4 partiach do mokrych i dokładnie je razem łączymy. Na koniec wlewamy wodę i łączymy całość w jednolitą masę.
Gotową masę przelewamy do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami, do ok. 2/3 wysokości papilotek, wstawiamy babeczki do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy je ok. 15 – 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu i ostudzeniu dekorujemy babeczki kremem oraz kakao. Ja dekorowałam babeczki tylką 1M Wiltona.
Krem:
W jednym garnuszku ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę dodając pod koniec ubijania cukier puder.
W drugim garnuszku ubijamy serek mascarpone, krótko, tylko do momentu, aż będzie gładki – wystarczy dosłownie kilka obrotów miksera.
Serek mascarpone łączymy z ubitą kremówką, dodajemy kawę i przez chwilę ucieramy całość mikserem, aż wszystkie składniki połączą się w gładki, jednolity krem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz