poniedziałek, 7 lipca 2014

Drożdżowe babeczki z nutellą

… tym razem z nutellą, ale nadzienie może być oczywiście inne – możecie dać do nich ulubioną marmoladę, powidła lub świeże owoce – truskawki, jagody… Można z nich oczywiście uformować również bułeczki, drożdżówki, a nawet upiec małe ciasto drożdżowe. Ciasto świetnie się wyrabia, jest mięciutkie i plastyczne. Przed podaniem można babeczki oprószyć cukrem pudrem. 
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:

Ciasto: (na ok.10 babeczek, u mnie 12 mniejszych):
- 230 g. mąki pszennej tortowej
- 14 g. świeżych drożdży lub 7 g. drożdży suchych
- 1/2 szklanki mleka
- 2 duże żółtka
- 50 g. cukru
- 50 g. masła, roztopionego
- 16 g. cukru wanilinowego (lub nasionka z 1 laski wanilii)

Dodatkowo:
- marmolada, powidła, nutella lub owoce – do nadzienia
- kruszonka – z tego przepisu (wystarczy z 1/3 porcji)
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania babeczek
Przygotowanie:
Mąkę pszenną łączymy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw robimy rozczyn: drożdże łączymy z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżką mąki i odrobiną ciepłego mleka. Wszystko dokładnie łączymy i odstawiamy zaczyn w  ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Składniki na zaczyn odejmujemy ze składników na ciasto), po chwili dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne, w razie potrzeby można dosypać odrobinę więcej mąki.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – ciasto ma podwoić swoją objętość.
Wyrobione ciasto przekładamy na blat oprószony mąką, delikatnie je rozpłaszczamy dłońmi, szklanką wykrawamy kółka, nadziewamy placuszki trzymając je na dłoni, dokładnie zlepiamy brzegi i wkładamy bułeczki do formy muffinkowej wysmarowanej masłem. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (na ok. 2 kwadranse), następnie smarujemy je jajkiem roztrzepanym z  mlekiem, posypujemy kruszonką, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 – 190 stopni i pieczemy ok. 20 minut, do momentu aż się zarumienią. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz