…
tym razem z nutellą, ale nadzienie może być oczywiście inne – możecie dać do
nich ulubioną marmoladę, powidła lub świeże owoce – truskawki, jagody… Można z
nich oczywiście uformować również bułeczki, drożdżówki, a nawet upiec małe
ciasto drożdżowe. Ciasto świetnie się wyrabia, jest mięciutkie i plastyczne. Przed podaniem można babeczki oprószyć cukrem pudrem.
Przepis
pochodzi z tej strony.
Składniki:
Ciasto: (na
ok.10 babeczek, u mnie 12 mniejszych):
-
230 g. mąki pszennej tortowej
-
14 g. świeżych drożdży lub 7 g. drożdży suchych
-
1/2 szklanki mleka
-
2 duże żółtka
-
50 g. cukru
-
50 g. masła, roztopionego
-
16 g. cukru wanilinowego (lub nasionka z 1 laski wanilii)
Dodatkowo:
-
marmolada, powidła, nutella lub owoce – do nadzienia
-
kruszonka – z tego przepisu (wystarczy z 1/3 porcji)
-
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania babeczek
Przygotowanie:
Mąkę
pszenną łączymy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw robimy rozczyn:
drożdże łączymy z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżką mąki i odrobiną ciepłego mleka. Wszystko
dokładnie łączymy i odstawiamy zaczyn w
ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Składniki na zaczyn odejmujemy ze składników
na ciasto), po chwili dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, dodając pod
koniec rozpuszczony tłuszcz. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie miękkie i
elastyczne, w razie potrzeby można dosypać odrobinę więcej mąki.
Wyrobione
ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia –
ciasto ma podwoić swoją objętość.
Wyrobione
ciasto przekładamy na blat oprószony mąką, delikatnie je rozpłaszczamy dłońmi,
szklanką wykrawamy kółka, nadziewamy placuszki trzymając je na dłoni, dokładnie
zlepiamy brzegi i wkładamy bułeczki do formy muffinkowej wysmarowanej masłem. Tak
przygotowane bułeczki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (na ok. 2 kwadranse),
następnie smarujemy je jajkiem roztrzepanym z
mlekiem, posypujemy kruszonką, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do
temperatury 180 – 190 stopni i pieczemy ok. 20 minut, do momentu aż się
zarumienią. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz