…
zapraszam Was dziś na ciasto z owocami, jedno z najprostszych i najszybszych.
Przygotowuje się je w dosłownie chwilę i można je zrobić w zasadzie z każdymi
owocami. Ciasto jest puszyste, lekkie i jak podaje autorka przepisu może unieść
bardzo dużą ilość owoców (800 g.). Dziś w wersji z truskawkami, ale oczywiście
każde owoce świetnie się tu sprawdzą. Polecam, przepis znalazłam tu.
Ciasto:
- 800 g. truskawek (większe najlepiej pokroić na mniejsze kawałki)
- 200 g. miękkiego masła
- 200 g. cukru pudru
- 4 jajka (ogrzane w temp. pokojowej)
- 250 g. mąki pszennej (~ 1 i 1/2 szklanki)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
- z tego przepisu (użyłam 1/2 porcji)
- 800 g. truskawek (większe najlepiej pokroić na mniejsze kawałki)
- 200 g. miękkiego masła
- 200 g. cukru pudru
- 4 jajka (ogrzane w temp. pokojowej)
- 250 g. mąki pszennej (~ 1 i 1/2 szklanki)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
- z tego przepisu (użyłam 1/2 porcji)
Przygotowanie:
Miękkie
masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8
minut. Nie przerywając ucierania po chwili dodajemy kolejno po jednym jajku, w
około 3 minutowych odstępach czasu. Następnie dodajemy po kilka łyżek przesianej
mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i ucieramy masę już na mniejszych
obrotach miksera i krócej, do połączenia się składników.
Gotową
masę przekładamy do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia (tortownica o
średnicy 24 cm. lub blaszka o wymiarach 21 x 21 cm.), na wierzchu układamy
truskawki (u mnie ok. 400 g. truskawek pokrojonych w małą kostkę), posypujemy
ciasto kruszonką, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180
stopni i pieczemy ok. 60 – 70 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po
ostudzeniu można dodatkowo oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńI smakuje też znakomicie ;)
Usuń