poniedziałek, 28 lipca 2014

Ciasto truskawkowe, ucierane

… zapraszam Was dziś na ciasto z owocami, jedno z najprostszych i najszybszych. Przygotowuje się je w dosłownie chwilę i można je zrobić w zasadzie z każdymi owocami. Ciasto jest puszyste, lekkie i jak podaje autorka przepisu może unieść bardzo dużą ilość owoców (800 g.). Dziś w wersji z truskawkami, ale oczywiście każde owoce świetnie się tu sprawdzą. Polecam, przepis znalazłam tu.
Składniki:

Ciasto:
- 800 g. truskawek (większe najlepiej pokroić na mniejsze kawałki)        
- 200 g. miękkiego masła    
- 200 g. cukru pudru
- 4 jajka (ogrzane w temp. pokojowej)       
- 250 g. mąki pszennej (~ 1 i 1/2 szklanki) 
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia   

Kruszonka:
- z tego przepisu (użyłam 1/2 porcji)  
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut. Nie przerywając ucierania po chwili dodajemy kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu. Następnie dodajemy po kilka łyżek przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i ucieramy masę już na mniejszych obrotach miksera i krócej, do połączenia się składników.
Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia (tortownica o średnicy 24 cm. lub blaszka o wymiarach 21 x 21 cm.), na wierzchu układamy truskawki (u mnie ok. 400 g. truskawek pokrojonych w małą kostkę), posypujemy ciasto kruszonką, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 60 – 70 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po ostudzeniu można dodatkowo oprószyć ciasto cukrem pudrem.

2 komentarze: