czwartek, 28 listopada 2013

Babeczki z Missisipi

… babeczki dla prawdziwych czekoladoholików… puszyste, intensywnie czekoladowe, diabelsko czarne :) Ich przygotowanie zajmuje dosłownie krótką chwilkę, nie wymaga nawet użycia miksera, a efekt jest oszałamiający – babeczki są obłędne w smaku, przyjemnie pachną czekoladą, są mięciutkie, sycące, z każdym dniem coraz lepsze i rozpływają się w ustach niemalże bez gryzienia... bardzo je Wam polecam, znajdziecie w nich absolutnie wszystko, co w czekoladzie najlepsze :)
Przepis na babeczki wykombinowałam na podstawie tego przepisu na ciasto Missisipi Mud Cake.
Składniki: (na 6 babeczek)

Babeczki:
- 60 g. masła
- 30 g. gorzkiej czekolady
- 30 g. mlecznej czekolady
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki (45 ml.) wody
- 1/2 szklanki (75 g.) mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 15 g. ciemnego kakao
- 70 g. cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki (30 ml.) jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżki oleju

Polewa:
- 60 g. gorzkiej czekolady (ja dałam mleczną)
- 30 g. śmietany kremówki
Przygotowanie:
Do rondelka z grubym dnem wlewamy wodę, dodajemy masło, czekolady, kawę i podgrzewamy je na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie nam gładki krem. Po chwili zdejmujemy masę z ognia i odstawiamy ją na bok, do ostygnięcia.
Do dużej miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, sodę, cukier i lekko wszystko przemieszujemy. Po chwili dodajemy do nich jajko roztrzepane z maślanką i olejem, mieszamy całość łyżką, dodajemy do mąki masę czekoladową i jeszcze przez chwilę wszystko mieszamy, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.
Gotową masę przelewamy do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami, do ok. 3/4 wysokości papilotek, wstawiamy babeczki do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy je ok. 20 – 25 minut – nie pieczemy ich do tzw. suchego patyczka, przed wyjęciem babeczek z piekarnika patyczek wbity w środek babeczek powinien być jeszcze delikatnie wilgotny.
Polewa:
Do małego rondelka wkładamy czekoladę (drobno posiekaną nożem), śmietanę i rozpuszczamy je nad parą wodną, aż oba składniki się dokładnie połączą.
Gdy babeczki wystygną polewamy je równomiernie lekko przestudzoną polewą i ewentualnie dodatkowo je dekorujemy. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz