…
babeczki dla prawdziwych czekoladoholików… puszyste, intensywnie czekoladowe,
diabelsko czarne :) Ich przygotowanie zajmuje dosłownie krótką chwilkę, nie
wymaga nawet użycia miksera, a efekt jest oszałamiający – babeczki są obłędne w
smaku, przyjemnie pachną czekoladą, są mięciutkie, sycące, z każdym dniem coraz
lepsze i rozpływają się w ustach niemalże bez gryzienia... bardzo je Wam
polecam, znajdziecie w nich absolutnie wszystko, co w czekoladzie najlepsze :)
Przepis
na babeczki wykombinowałam na podstawie tego przepisu na ciasto Missisipi Mud
Cake.
Składniki: (na 6 babeczek)
Babeczki:
- 60 g. masła
- 30 g. gorzkiej czekolady
- 30 g. mlecznej czekolady
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki (45 ml.) wody
- 1/2 szklanki (75 g.) mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 15 g. ciemnego kakao
- 70 g. cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki (30 ml.) jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżki oleju
Polewa:
- 60 g. gorzkiej czekolady (ja dałam mleczną)
- 30 g. śmietany kremówki
Przygotowanie:
Do rondelka z grubym dnem wlewamy wodę, dodajemy masło, czekolady, kawę i
podgrzewamy je na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie nam gładki krem.
Po chwili zdejmujemy masę z ognia i odstawiamy ją na bok, do ostygnięcia.
Do dużej miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, sodę, cukier i lekko
wszystko przemieszujemy. Po chwili dodajemy do nich jajko roztrzepane z
maślanką i olejem, mieszamy całość łyżką, dodajemy do mąki masę czekoladową i
jeszcze przez chwilę wszystko mieszamy, aż wszystkie składniki się dokładnie
połączą.
Gotową masę przelewamy do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami, do ok.
3/4 wysokości papilotek, wstawiamy babeczki do piekarnika nagrzanego do
temperatury 160 stopni i pieczemy je ok. 20 – 25 minut – nie pieczemy ich do
tzw. suchego patyczka, przed wyjęciem babeczek z piekarnika patyczek wbity w
środek babeczek powinien być jeszcze delikatnie wilgotny.
Polewa:
Do małego rondelka wkładamy czekoladę (drobno posiekaną nożem), śmietanę i
rozpuszczamy je nad parą wodną, aż oba składniki się dokładnie połączą.
Gdy babeczki wystygną polewamy je równomiernie lekko przestudzoną polewą i ewentualnie
dodatkowo je dekorujemy. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz