wtorek, 19 listopada 2013

Strucla z marmoladą

… cudownie puszysta, mięciutka, pokryta grubą warstwą waniliowej kruszonki… idealna na śniadanie, na podwieczorek, do kawy, herbaty, do mleka i do kakao :) Nadziana marmoladą truskawkową dosłownie rozpływa się w ustach… najlepsza jest jeszcze na ciepło :) Ciasto drożdżowe naprawdę mocno wyrasta i choć trzeba na nie długooo poczekać (ok. 5 godzin) naprawdę warto… Już sobie wyobrażam kolejne jej wariacje, np. z czekowiśnią lub masą orzechową… Świetnie smakuje również z powidłami śliwkowymi. Smacznego :)
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki: (na 2 strucle)

Ciasto:
- 750 g. mąki pszennej
- 2 jajka
- 300 ml. mleka
- 90 g. cukru
- 8 g. cukru waniliowego
- 100 g. miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki drożdży suchych (12 g.) lub 24 g. drożdży świeżych

Kruszonka:
- 100 g. masła
- 20 płaskich? łyżek mąki
- 8 łyżek cukru
- 16 g. cukru waniliowego

Dodatkowo:
- 1 słoiczek powideł (300 g.)
- mleko do posmarowania
Przygotowanie:
Ciasto:
Drożdże suche łączymy z mąką, a jeśli używamy drożdże świeże zaczynamy od przygotowania rozczynu [1].
Jajka roztrzepujemy z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, po środku robimy duży dołek, wlewamy do niego mleko z jajkami, dodajemy masło, sól, zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, przykrywamy je kuchenną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ciasto rośnie długo, ponad 2 godziny).
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski, krótko wyrabiamy rękoma, dzielimy je na 2 części, każdą rozwałkowujemy na grubość około 4 mm. i długość blaszki (35 cm.). Rozwałkowane placki smarujemy powidłami i zwijamy je w rulonik.
Zwinięte strucle układamy na blaszce o wymiarach  28 x 35 cm. zachowując między nimi odstępy i ponownie odstawiamy je w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – strucle powinny się ze sobą prawie zetknąć (zajmie nam to ok. 1,5 – 2 godziny).
Po tym czasie, ostrym nożem, nacinamy strucle pośrodku (wzdłuż) prawie do samej blachy i odstawiamy je na bok, aż strucle „rozłożą” się na boki i zapełnią blachę.
Przed samym pieczeniem smarujemy je mlekiem, posypujemy obficie kruszonką, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut.


[1] Rozczyn: do miseczki kruszymy drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i ok. 1/3 szklanki ciepłego mleka. Wszystkie składniki mieszamy, aby powstała nam papka o konsystencji gęstej śmietany (jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajemy więcej mąki, jeśli odwrotnie – trochę ciepłego mleka). Gotowy zaczyn odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki do rozczynu odejmujemy z przepisu na ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz