poniedziałek, 11 listopada 2013

Masy do piernikowej krajanki świątecznej

… próbowaliście już krajankę piernikową z marcepanem i powidłami? Jeśli nie koniecznie nadróbcie zaległości, bo to ciasto jest genialne i bije wszystkie inne pierniki na głowę :) Przepis na te ciasto podała Bajaderka na forum CinCin, a z biegiem czasu koleżanki z forum przerobiły masę marcepanową z migdałów na masę z orzechów włoskich i laskowych. Wszystkie są naprawdę pyszne i niepowtarzalne w smaku – sami zdecydujcie, którą wybrać:

Pasta migdałowa:
- 1 i 1/2 szklanki migdałów bez skórki (aby pozbyć się skórki z migdałów trzeba namoczyć je we wrzątku, wtedy skórka odchodzi bez najmniejszych problemów)
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 białko
- 1 łyżeczka ektraktu migdałowego (ja dałam 3/4 łyżeczki olejku migdałowego)
- szczypta soli

Migdały mielimy partiami w malakserze lub blenderze, łączymy je z cukrem pudrem, dodajemy resztę składników i wyrabiamy wszystko rękoma, aż powstanie nam gładka, dość twarda masa (czasami masa twardnieje dopiero po schłodzeniu).
Gotową masę zawijamy w folię i wkładamy ją do lodówki – masa musi być zimna przed kolejna obróbką. Odmierzamy 225 g. pasty do masy marcepanowej, resztę zamrażamy.

Pasta z orzechów włoskich:
- 2 szklanki orzechów włoskich (mogą być w skórce)
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 białko
- szczypta soli

Sposób przygotowania jest analogiczny jak wcześniej z tym, że zamiast migdałów dodajemy zmielone orzechy włoskie.

Pasta z orzechów laskowych:
- 2 szklanki orzechów laskowych (mogą być w skórce)
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 białko
- szczypta soli

Sposób przygotowania jest analogiczny jak wcześniej z tym, że zamiast migdałów dodajemy zmielone orzeszki laskowe.

Masa marcepanowa (z orzechów włoskich lub z orzechów laskowych):
- 225 g. pasty migdałowej (z orzechów włoskich lub z orzechów laskowych)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- 1 łyżeczka olejku migdałowego

Ocieploną do temperatury pokojowej pastę migdałową ucieramy z żółtkami i cukrem, następnie dodajemy resztę składników (przy paście z orzechów pomijamy sok pomarańczowy) i wszystko dokładnie łączymy.
Nadmiar marcepanu owijamy w folię i wkładamy go do zamrażarki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz