…
kruche, delikatne, maślane, bardzo proste w przygotowaniu, składające się z
zaledwie kilku składników, które zawsze mamy pod ręką. Idealnie nadają się do kawy, herbaty, jako
łakocie dla małych dzieci i jako słodki prezent dla znajomych. Są pyszne, chrupiące
i zawsze się udają :)
Przepis
pochodzi z wycinku jakiegoś starego, kolorowego czasopisma. Robiłam je już naprawdę wiele razy i są świetne, dlatego bardzo je Wam polecam.
Składniki:
-
3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 kostki masła śmietankowego (300 g.)
- 1 jajko
- niecałe 2/3 szklanki cukru
- 1,5 kostki masła śmietankowego (300 g.)
- 1 jajko
- niecałe 2/3 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy (15 g.)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ulubiony aromat [1]
Przygotowanie:
Do
miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, dodajemy jajko, aromat i starte na tarce masło. Wszystkie składniki szybko zagniatamy,
formujemy z ciasta kulę i wkładamy ją do lodówki na około 2 – 3 kwadranse.
Schłodzone
ciasto cienko rozwałkujemy na blacie lekko oprószonym mąką, wykrawamy
ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy
ok. 10 – 15 minut na delikatnie rumiany kolor.
a na ile stopni się wkłada do pieca? Bo chyba zapomniała pani napisać
OdpowiedzUsuńU mnie zawsze piekę na termoobiegu, temperatura 170 - 180 stopni. Pozdrawiam.
Usuń