poniedziałek, 18 listopada 2013

Klasyczne kruche ciasteczka

… kruche, delikatne, maślane, bardzo proste w przygotowaniu, składające się z zaledwie kilku składników, które zawsze mamy pod ręką. Idealnie nadają się do kawy, herbaty, jako łakocie dla małych dzieci i jako słodki prezent dla znajomych. Są pyszne, chrupiące i zawsze się udają :)
Przepis pochodzi z wycinku jakiegoś starego, kolorowego czasopisma. Robiłam je już naprawdę wiele razy i są świetne, dlatego bardzo je Wam polecam.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej      
- 1,5 kostki masła śmietankowego (300 g.)     
- 1 jajko         
- niecałe 2/3 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy (15 g.)    
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ulubiony aromat [1]
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, dodajemy jajko, aromat i starte na tarce masło. Wszystkie składniki szybko zagniatamy, formujemy z ciasta kulę i wkładamy ją do lodówki na około 2 – 3 kwadranse.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkujemy na blacie lekko oprószonym mąką, wykrawamy ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy ok. 10 – 15 minut na delikatnie rumiany kolor.


[1] Moim zdaniem najlepsze ciasteczka są z aromatem pomarańczowym i śmietankowym.

2 komentarze:

  1. a na ile stopni się wkłada do pieca? Bo chyba zapomniała pani napisać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie zawsze piekę na termoobiegu, temperatura 170 - 180 stopni. Pozdrawiam.

      Usuń