Przepis rodzinny, klasyk polskiej kuchni.
Składniki: (na ok. 14 małych pulpecików)
- 500 g. mielonego mięsa drobiowego
- 1 jajko
- 1 namoczona w mleku lub w wodzie bułka kajzerka
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka masła
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- szczypta cukru
- 1 średnia, drobniutko posiekana cebula
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- szczypta cukru
- 1 średnia, drobniutko posiekana cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- bulion drobiowy
Przygotowanie:
Do miski wkładamy mięso, jajko, masło, namoczoną i drobno posiekaną nożem bułkę, cebulkę obsmażona na maśle, przyprawy i wszystko razem energicznie zagniatamy. Przy pomocy łyżeczki formujemy kuleczki i obtaczamy je lekko w mące.
W
garnku gotujemy wodę z bulionetką (wody tyle, aby pokryła pulpeciki), po czym
wrzucamy pulpeciki i gotujemy je na wolniutkim ogniu. Pod koniec gotowania
zagęszczamy sos mąką (2 łyżki mąki rozprowadzamy w 1/2 szklanki
zimnej wody).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz