czwartek, 14 listopada 2013

Pulpeciki z indyka, najlepsze

... pyszne, delikatne, idealne dla osób przebywających na diecie i dla dzieci  mój 2 letni synek potrafi zjeść aż 5 sztuk :) To pulpeciki, które nigdy się nie nudzą, bardzo je Wam polecam. 
Przepis rodzinny, klasyk polskiej kuchni.

Składniki: (na ok. 14 małych pulpecików)
- 500 g. mielonego mięsa drobiowego
- 1 jajko
- 1 namoczona w mleku lub w wodzie bułka kajzerka
- 1 łyżeczka masła
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- szczypta cukru
- 1 średnia, drobniutko posiekana cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- bulion drobiowy 
Przygotowanie:
Do miski wkładamy mięso, jajko, masło, namoczoną i drobno posiekaną nożem bułkę, cebulkę obsmażona na maśle, przyprawy i wszystko razem energicznie zagniatamy. Przy pomocy łyżeczki formujemy kuleczki i obtaczamy je lekko w mące.
W garnku gotujemy wodę z bulionetką (wody tyle, aby pokryła pulpeciki), po czym wrzucamy pulpeciki i gotujemy je na wolniutkim ogniu. Pod koniec gotowania zagęszczamy sos mąką (2 łyżki mąki rozprowadzamy w 1/2 szklanki zimnej wody).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz