czwartek, 10 lipca 2014

Sernik Tiramisu

… w przyszłym tygodniu wyjeżdżam na wczasy i tym samym chwilkę mnie nie będzie. Nadrabiam również blogowe zaległości i wklejam zaległe przepisy, troszkę się ich nazbierało... Dziś kolejny sernik z bloga Joanny, pyszny, doskonały, z delikatną nuty kawy i likieru migdałowego. Jest to sernik z rodzaju tych nowoczesnych, w stylu nowojorskim, z delikatnie mazistą, wilgotną strukturą. Spód to biszkopty nasączone kawą, całość zakrapiana jest dużą dawką Amaretto, ale nie dominuje ona w serniku, nadaje jedynie przyjemny, migdałowy aromat. To jeden z tych bardziej eleganckich, wykwintnych serników na specjalne okazje. Bardzo, bardzo go Wam polecam – jest naprawdę niesamowity, rozpływa się w ustach…
Przygotowanie spodu...
Składniki:

Spód:
- 65 g. ciemnej czekolady     

- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
- 1 łyżka likieru Amaretto     
- 65 g. miękkiego masła        

- 50 g. drobnego cukru          
- 1 jajko          
- 40 g. mąki    
- 14 – 16 podłużnych biszkoptów    


Do nasączenia biszkoptów:
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku       
- 50 ml. wody
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku     
- 2 łyżki likieru Amaretto      

Masa serowa:           
- 750 g. sera śmietankowego zmielonego trzykrotnie na serniki (ser półtłusty lub tłusty w kostkach)      
- 250 g. serka mascarpone     
- 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru     
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
- 5 jajek          
- 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30 lub 36 %       
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii         
- 2 łyżki likieru Amaretto      

Wierzch:
- 300 g. gęstej, kwaśnej śmietany 18 %        

- 3 płaskie łyżki drobnego cukru       
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
- 2 łyżki likieru Amaretto    
Przygotowanie:
Spód:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy ją na bok, aby przestygła (ma być lekko ciepła). Kawę rozpuszczamy w gorącym likierze Amaretto i również odstawiamy ją na bok, aby wystygła. Miękkie masło ucieramy z cukrem przez około 7 minut, aż będzie puszyste i jasne. W innej miseczce ubijamy jajko przez 7 minut (ja ubijałam je znacznie krócej). Na zmniejszonych obrotach miksera łączymy utarte masło z ostudzoną czekoladą, następnie z przesianą mąką, a na koniec z ubitym jajkiem oraz rozpuszczoną kawą. Gładką masę przekładamy do tortownicy (o średnicy 23 – 25 cm. wyłożonej na dnie papierem do pieczenia), wyrównujemy delikatnie powierzchnię i układamy ciasno biszkopty, jeden obok drugiego (tak jak na zdjęciu), wciskając je do połowy w masę.
Tak przygotowany spód wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i podpiekamy go ok. 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż spód zastygnie.
Nasączenie biszkoptów: 
Żelatynę zalewamy 1 łyżką chłodnej wody i odstawiamy ją na 5 minut. W rondelku gotujemy wodę (50 ml.) i rozpuszczamy w niej kawę. Gdy kawa się rozpuści zdejmujemy ją z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie wszystko razem mieszamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Po chwili dodajemy likier i odstawiamy kawę na bok na ok. 15 minut, aż troszkę zgęstnieje (można wstawić w chłodne miejsce lub w międzyczasie przygotować masę serową).
Po zgęstnieniu mieszanki kawowej nasączamy nią delikatnie biszkopty (dzięki żelatynie nie przemoczy ona całych biszkoptów, stworzy tylko zewnętrzną powłokę).
Masa serowa: 
Ser ucieramy z mascarpone i mąką,  przez około 2 – 3 minuty na średnich lub niskich obrotach miksera, aż masa będzie gładka. Po chwili stopniowo, powoli dodajemy cukier, cały czas ucierając masę na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać masy przez zbyt szybkie miksowanie). Po chwili dodajemy kolejno jajka miksując masę przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec dodajemy  śmietankę, ekstrakt z wanilii, likier Amaretto i jeszcze przez chwilę ucieramy masę mikserem, krótko, tylko do połączenia się składników.
Gotową masę przelewamy na biszkoptowy spód, delikatnie wyrównujemy powierzchnię masy, wstawiamy sernik do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę na 120 stopni  i pieczemy sernik jeszcze ok. 90 minut, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).
Wierzch:
Gęstą śmietanę łączymy z cukrem. Kawę rozpuszczamy w gorącym likierze Amaretto i odstawiamy na bok, aby kawa ostygła. 2 łyżeczki kawy odkładamy do zrobienia wzorków, resztę łączymy ze śmietaną.
Po 90 minutach pieczenia wyjmujemy sernik z  piekarnika, rozprowadzamy na nim masę śmietankowo – kawową, a z odłożonej kawy robimy na wierzchu kilka kawowych esów – floresów. Sernik wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy go jeszcze ok. 15 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy sernik z piekarnika, a gdy całkowicie ostygnie zdejmujemy z niego obręcz tortownicy i wstawiamy sernik do lodówki na minimum kilka godzin, a  najlepiej na całą noc. Smacznego :)

1 komentarz: