… dla wielbicieli kajmaku i serników, serniki w formie
mini muffinek. Są bez wątpienia zjawiskowe, a do tego przepyszne i
niepowtarzalne w smaku. Spód to pełnoziernuste ciasteczka z odrobiną słonych orzeszków. Masa to połączenie twarogu
i mascarpone, dzięki czemu serniczki mają bardziej aksamitną strukturę, z
delikatnie waniliową nutą. Wierzch serników udekorowałam masą kajmakową i
oprószyłam prażonymi płatkami migdałów… naprawdę trudno się im oprzeć ;) Smacznego.
Przepis własny.
Składniki: (na 12 mini serniczków)
Spód:
- 100 g. ciastek z mąki pełnoziarnistej (u mnie tym
razem herbatniki holenderskie San 79 % zbóż)
- 50 g. zmielonych solonych orzeszków
- 50 g. roztopionego masła
Masa serowa:
- 450 g. dobrej jakości twarogu sernikowego (ja użyłam Presidenta)
- 150 g. serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru (115 g.)
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 220 g. masy kajmakowej (krówkowej)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 70 g. śmietany kremówki 30 – 36 %
Dodatkowo:
- garść płatków migdałowych lub słonych orzeszków ziemnych
Polewa kajmakowa:
- 230 g. masy kajmakowej (krówkowej)
- 2 łyżki śmietany kremówki 30 – 36 %
Przygotowanie:
Spód:
Ciastka kruszymy w blenderze, dodajemy orzeszki, rozpuszczone
masło i dokładnie je razem łączymy.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej.
Twaróg, serek mascarpone, cukier i mąkę ucieramy, aż
wszystkie składniki się dokładnie połączą. Po chwili dodajemy do masy jajka, dokładnie
ucierając masę po dodaniu każdego kolejnego jajka, następnie dodajemy wanilię, masę
kajmakową i jeszcze przez chwilę ucieramy masę mikserem, aż wszystkie składniki
się dokładnie połączą. Na koniec dodajemy do masy kremówkę.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami, na spód kruszymy
ciasteczka, lekko je uklepujemy, wykładamy masę serową do ok. 3/4 wysokości
papilotek, wstawiamy serniczki do piekarnika
nagrzanego do temperatury 170 stopni , od razu obniżamy temperaturę na 120
stopni i pieczemy serniczki ok. 25 minut.
Gdy pierniczki wystygną oblewamy je lekko przestudzoną polewą
kajmakową i posypujemy uprażonymi płatkami migdałów lub pokruszonymi
orzeszkami.
Polewa kajmakowa:
Kajmak i śmietanę kremówkę podgrzewamy na wolnym ogniu, aż
oba składniki się dokładnie połączą.
Gotowe serniczki wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin,
a najlepiej na całą noc – następnego dnia rozpływają się w ustach…
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz