piątek, 13 grudnia 2013

Kajmakowe mini serniczki

… dla wielbicieli kajmaku i serników, serniki w formie mini muffinek. Są bez wątpienia zjawiskowe, a do tego przepyszne i niepowtarzalne w smaku. Spód to pełnoziernuste ciasteczka z odrobiną  słonych orzeszków. Masa to połączenie twarogu i mascarpone, dzięki czemu serniczki mają bardziej aksamitną strukturę, z delikatnie waniliową nutą. Wierzch serników udekorowałam masą kajmakową i oprószyłam prażonymi płatkami migdałów… naprawdę trudno się im oprzeć ;) Smacznego.
Przepis własny.
Składniki: (na 12 mini serniczków)

Spód:
- 100 g. ciastek z mąki pełnoziarnistej (u mnie tym razem herbatniki holenderskie San 79 % zbóż)
- 50 g. zmielonych solonych orzeszków
- 50 g. roztopionego masła

Masa serowa:
- 450 g. dobrej jakości twarogu sernikowego (ja użyłam Presidenta)
- 150 g. serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru (115 g.)   
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej      
- 2 jajka          
- 220 g. masy kajmakowej (krówkowej)        
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 70 g. śmietany kremówki 30 – 36 %

Dodatkowo:
- garść płatków migdałowych lub słonych orzeszków ziemnych

Polewa kajmakowa:
- 230 g. masy kajmakowej (krówkowej)
- 2 łyżki śmietany kremówki 30 – 36 %
Przygotowanie:
Spód:
Ciastka kruszymy w blenderze, dodajemy orzeszki, rozpuszczone masło i dokładnie je razem łączymy.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg, serek mascarpone, cukier i mąkę ucieramy, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Po chwili dodajemy do masy jajka, dokładnie ucierając masę po dodaniu każdego kolejnego jajka, następnie dodajemy wanilię, masę kajmakową i jeszcze przez chwilę ucieramy masę mikserem, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Na koniec dodajemy do masy kremówkę.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami, na spód kruszymy ciasteczka, lekko je uklepujemy, wykładamy masę serową do ok. 3/4 wysokości papilotek, wstawiamy serniczki do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni , od razu obniżamy temperaturę na 120 stopni i pieczemy serniczki ok. 25 minut.
Gdy pierniczki wystygną oblewamy je lekko przestudzoną polewą kajmakową i posypujemy uprażonymi płatkami migdałów lub pokruszonymi orzeszkami.
Polewa kajmakowa:
Kajmak i śmietanę kremówkę podgrzewamy na wolnym ogniu, aż oba składniki się dokładnie połączą.
Gotowe serniczki wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc – następnego dnia rozpływają się w ustach…

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz