niedziela, 1 grudnia 2013

Choinki z piernika 3d

… przesłodkie i prześliczne choineczki ozdobione lukrem. Do przygotowania takich choinek potrzebujemy zestaw foremek w formie gwiazdki lub kwiatka o różnych wielkościach – im więcej foremek, tym wyższa choinka :) Przygotowanie choinek najlepiej rozłożyć sobie na 2 dni – pierwszego dnia pieczemy pierniczki, drugiego sklejamy choinki lukrem i dowolnie je dekorujemy. Wbrew pozorom zrobienie takich choinek to bardzo łatwa sprawa, wystarczy upiec pierniczki i połączyć je lukrem, możecie nawet pobawić się z dziećmi składając choinki w całość – jest przy tym świetna, świąteczna zabawa :) Choineczki wyglądają  po prostu zjawiskowo, koniecznie zróbcie je na święta – stanowią przeuroczą dekorację świątecznego stołu, ale możecie też owinąć je w ozdobny celofan i zrobić z nich świąteczne prezenty…
Pierniczki na choinki z piernika można przygotować już pod koniec listopada, a łączenie choinek i dekorowania najlepiej zrobić 1 – 2 tygodnie przed świętami. Jeśli pierniczki do tej pory nie zmiękną można obłożyć je kawałkami jabłek lub pomarańczy, co znacznie przyśpieszy sprawę. Polecam, przepis pochodzi z tej strony.
Śnieżnobiałe choinki na prezenty...
Składniki: (na ok. 14 choinek)
- 230 g. miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka miodu (360 g.)
- 1 duże jajko
- 5 szklanek mąki pszennej (dla ciemniejszego koloru pierniczków można odjąć 2 – 4 łyżki mąki i dodać w jej miejsce kakao)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki 
- szczypta soli

Lukier królewski:
- 4 białka
- 4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Zdjęcie z przygotowań: pierniczki po upieczeniu.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, sodę, przyprawę korzenną, sól i lekko wszystko przemieszujemy.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Po chwili dodajemy miód (jeśli miód jest w postaci stałej, najpierw podgrzewamy go i studzimy), dalej ucieramy masę mikserem, dodajemy jajko i jeszcze przez chwilę ucieramy masę mikserem, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. N koniec dodajemy do masy mąkę z przyprawami i ucieramy je razem mikserem lub najlepiej wyrabiamy dłonią do otrzymania gładkiej, elastycznej masy.
Z otrzymanej masy formujemy kulę, lekko ją spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy ciasto do lodówki na ok. 2 – 4 godziny lub na całą noc.
Po schłodzeniu odrywamy kawałki masy piernikowej, rozwałkowujemy je na grubość około 3 – 4 mm., podsypując delikatnie mąką i wykrawamy pierniczki różnej wielkości (gwiazdki lub kwiatki).
Gotowe pierniczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy je przez ok. 8 minut, najmniejsze kształty około 4  5 minut (najlepiej piec pierniczki partiami, każdą wielkość oddzielnie).
Lukier:
Białka ucieramy na sztywną pianę. Po chwili dodajemy do nich stopniowo, łyżka po łyżce, cukier puder, cały czas ubijając białka mikserem Na sam koniec ubijania dodajemy ekstrakt z wanilii.
Formowanie choinek: na każdy upieczony pierniczek, zaczynając od największego, nakładamy łyżkę lukru królewskiego (lukru nakładamy sporo, wtedy choinki lepiej wyglądają), rozprowadzając go po całej powierzchni pierniczka i przykrywając kolejnym. Z ostatniego, najmniejszego pierniczka robimy gwiazdkę i umieszczamy ją na szczycie każdej choinki.
Gotowe choinki odstawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz