…
przesłodkie i prześliczne choineczki ozdobione lukrem. Do przygotowania takich
choinek potrzebujemy zestaw foremek w formie gwiazdki lub kwiatka o różnych
wielkościach – im więcej foremek, tym wyższa choinka :) Przygotowanie choinek
najlepiej rozłożyć sobie na 2 dni – pierwszego dnia pieczemy pierniczki,
drugiego sklejamy choinki lukrem i dowolnie je dekorujemy. Wbrew pozorom
zrobienie takich choinek to bardzo łatwa sprawa, wystarczy upiec pierniczki i
połączyć je lukrem, możecie nawet pobawić się z dziećmi składając choinki w
całość – jest przy tym świetna, świąteczna zabawa :) Choineczki wyglądają po prostu zjawiskowo, koniecznie zróbcie je
na święta – stanowią przeuroczą dekorację świątecznego stołu, ale możecie też
owinąć je w ozdobny celofan i zrobić z nich świąteczne prezenty…
Pierniczki
na choinki z piernika można przygotować już pod koniec listopada, a łączenie
choinek i dekorowania najlepiej zrobić 1 – 2 tygodnie przed świętami. Jeśli
pierniczki do tej pory nie zmiękną można obłożyć je kawałkami jabłek lub
pomarańczy, co znacznie przyśpieszy sprawę. Polecam, przepis pochodzi z tej strony.
-
230 g. miękkiego masła
-
3/4 szklanki cukru pudru
-
1 szklanka miodu (360 g.)
-
1 duże jajko
-
5 szklanek mąki pszennej (dla ciemniejszego koloru pierniczków można odjąć 2 –
4 łyżki mąki i dodać w jej miejsce kakao)
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
2 łyżki
-
szczypta soli
Lukier królewski:
-
4 białka
-
4 szklanki cukru pudru
-
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do
dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, sodę, przyprawę korzenną, sól i
lekko wszystko przemieszujemy.
Miękkie
masło ucieramy z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Po chwili dodajemy
miód (jeśli miód jest w postaci stałej, najpierw podgrzewamy go i studzimy),
dalej ucieramy masę mikserem, dodajemy jajko i jeszcze przez chwilę ucieramy
masę mikserem, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. N koniec dodajemy
do masy mąkę z przyprawami i ucieramy je razem mikserem lub najlepiej wyrabiamy
dłonią do otrzymania gładkiej, elastycznej masy.
Z
otrzymanej masy formujemy kulę, lekko ją spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i
wkładamy ciasto do lodówki na ok. 2 – 4 godziny lub na całą noc.
Po
schłodzeniu odrywamy kawałki masy piernikowej, rozwałkowujemy je na grubość
około 3 – 4 mm., podsypując delikatnie mąką i wykrawamy pierniczki różnej
wielkości (gwiazdki lub kwiatki).
Gotowe
pierniczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i
pieczemy je przez ok. 8 minut, najmniejsze kształty około 4 – 5 minut (najlepiej
piec pierniczki partiami, każdą wielkość oddzielnie).
Lukier:
Białka
ucieramy na sztywną pianę. Po chwili dodajemy do nich stopniowo, łyżka po
łyżce, cukier puder, cały czas ubijając białka mikserem Na sam koniec ubijania
dodajemy ekstrakt z wanilii.
Formowanie
choinek: na każdy upieczony pierniczek, zaczynając od największego, nakładamy
łyżkę lukru królewskiego (lukru nakładamy sporo, wtedy choinki lepiej wyglądają),
rozprowadzając go po całej powierzchni pierniczka i przykrywając kolejnym. Z
ostatniego, najmniejszego pierniczka robimy gwiazdkę i umieszczamy ją na
szczycie każdej choinki.
Gotowe
choinki odstawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz