wtorek, 3 grudnia 2013

Sernik Puszek

… kolejny sernik, który jest obłędny w smaku i bije rekordy popularności :) Jest tak dobry, że trudno poprzestać na jednym kawałku, baa, powiem więcej – nawet po dwóch kawałkach czuje się niedosyt ;) Jest bardzo delikatny, wręcz piankowy o kremowej, lekkiej, puszystej konsystencji na spodzie z ciasta ucieranego (w wersji dla zabieganych można zastąpić spód herbatnikami lub każdym innym, Waszym ulubionym, sprawdzonym spodem). Sernik wychodzi zawsze jak tytułowy „puszek”, jest naprawdę genialny i każdy kto go wypróbuje twierdzi, że to jeden z najlepszych serników jaki jadł (i ja również podpisuję się pod tą opinią)!
Przepis dankixl, bardzo go polecam, jest idealny dla wielbicieli puszystych serników o strukturze niemalże ptasiego mleczka. Troszkę w nim pozmieniałam, zarówno proporcje, jak i proces przygotowania sernika – bardzo Wam polecam tą wersję, sernik jest obłędny, wręcz rozpływający się w ustach, nie kruszy się i jest równy jak stół :) 
Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm.)

Spód:
- 1/4 kostki margaryny Kasi (~ 60 g.) 
- 1/4 szklanki cukru (~ 60 g.)  
- 1 mały cukier waniliowy (15 g.)        
- 1/4 szklanki mąki tortowej (40 g.)    
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (40 g.)
- 1 jajko         
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia        
- 1/2 łyżki octu

Masa serowa:           
- 4 jajka          
- 500 g sera półtłustego 2 x kręconego (ja użyłam 400 g. gotowego twarogu sernikowego President z wiaderka i 100 g. mascarpone)   
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego       
- 1 budyń śmietankowy (40 g. – paczuszka na 0,5 l. mleka)    
- 3/4 szklanki cukru (~ 175 g.)
- 270 g. śmietany kremówki 36 %

 Dodatkowo:
- 1 pełna szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- ok. 2 łyżki wrzątku
- skórka pomarańczowa
- płatki migdałowe
Przygotowanie:
Spód:
Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, po chwili dodajemy żółtko, obie mąki, proszek, ocet i dokładnie je razem łączymy. Następnie dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wmieszujemy je do masy, np. łyżką.
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy ciasto łyżką, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i podpiekamy spód na lekko złoty kolor (ok. 15 – 18 minut). Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika i lekko go studzimy, a w między czasie przygotowujemy masę serową.
Masa serowa:
Do dużego garnka wkładamy ser, budyń i ucieramy je mikserem przez około 2 minuty na wolnych obrotach, aż masa będzie gładka. Po chwili stopniowo wsypujemy do masy cukier (cały czas miksując masę na małych obrotach miksera), a  następnie dodajemy po kolei jajka, miksując masę przez około 15 – 30 sekund po dodaniu każdego kolejnego jajka. Na koniec dodajemy do masy aromat, kremówkę i jeszcze przez chwilę ucieramy masę mikserem.
Gotową masę przelewamy na ostudzony spód, wstawiamy sernik do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni, po 15 minutach obniżamy temperaturę w piekarniku do 130 stopni i pieczemy sernik jeszcze przez ok. 80 minut, aż się lekko zarumieni.
Po wyjęciu sernika z piekarnika od razu okrajamy go od brzegów blaszki, aby równo opadł (sernik z reguły troszkę opada).
Autorka przepisu nie dodaje do niego żadnych bakalii, tylko lukruje go na wierzchu i dekoruje rodzynkami i wiórkami kokosowymi, ale można dodać do niego troszkę bakalii (rodzynek lub skórki pomarańczowej) jednak nie za dużo, aby nie opadły na dno. Najlepiej dodać je na samym końcu, gdy masa jest już przelana do blaszki i lekko je przemieszać.
Lukier:
Cukier puder rozcieramy z sokiem z cytryny i wrzątkiem, aż powstanie nam gładki, dość gęsty, lejący lukier (wodę dodajemy stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru).
Gdy sernik wystygnie oblewamy go równomiernie przygotowanym lukrem, posypujemy płatkami migdałów, skórką pomarańczową i wstawiamy sernik do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz