…
jeden z pierwszych serników jakie upiekłam (przepis dostałam od siostry) –
lekki, puszysty, na kruchym spodzie, pod chrupiącą chmurką złotego kokosu :)
Masa serowa jest nieco inna niż przy klasycznych sernikach z tłustego sera czy
twarogu – w tym serniku zamiast twarogu używamy serki homogenizowane o smaku
waniliowym – dzięki temu sernik jest bardzo delikatny, mięciutki, a
jednocześnie wilgotny, rozpływający się w ustach… Pod warstwą masy serowej
znajdują się słodkie brzoskwinie, ten sernik to absolutny hit, bardzo go Wam
polecam. Już dawno go nie robiłam, warto było przypomnieć sobie jego niebiański
smak… Nie ma to jak pyszna kostka takiego sernika do popołudniowej herbaty… gdy
nadchodzi weekend trudno marzyć o czymś innym ;)
Składniki:
Ciasto:
-
1/2 kostki margaryny Kasi (125 g.)
-
3 jajka
-
1/4 szklanki cukru (~ 60 g.)
-
2 szklanki mąki pszennej
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
-
6 serków homogenizowanych waniliowych (polecam firmy Łowicz)
-
1,5 szklanki cukru (345 g.)
-
4 duże jajka
-
1 duży cukier waniliowy (30 g.)
-
2 łyżeczki aromatu waniliowego
-
2 budynie waniliowe lub śmietankowe (2 opakowania po 40 g.)
Dodatkowo:
-
1 puszka brzoskwiń w syropie
Kruszonka:
-
200 g. wiórek kokosowych
-
2 łyżki margaryny Kasi lub masła śmietankowego
-
2 łyżki cukru
-
1 – 2 żółtka
Przygotowanie:
Ciasto:
Do
dużej miski wsypujemy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie
i wylepimy nim dokładnie dno blaszki o wymiarach 25 x 35 cm. wyłożonej papierem
do pieczenia.
Brzoskwinie
kroimy na grubsze plasterki i układamy je na cieście.
Masa:
Serki
dokładnie ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy do nich po
kolei jajka, ucierając masę przez ok. 20 – 30 sekund po dodaniu każdego kolejnego
jajka, aromat, budyń i jeszcze przez chwilę ucieramy masę mikserem.
Gotową
masę przelewamy na brzoskwinie i przygotowujemy kruszonkę.
Kruszonka:
Do
dużej miski wsypujemy wiórki, dodajemy margarynę, cukier, 1 żółtko i dokładnie je
razem rozcieramy między palcami, aż powstanie nam kruszonka. W razie potrzeby
można dodać dodatkowe żółtko.
Kruszonkę
równomiernie kruszymy na masę serową, wstawiamy sernik do piekarnika nagrzanego
do temperatury 180 stopni i pieczemy go ok. 70 minut. Jeśli wierzch sernika
zacznie się za szybko rumienić trzeba przykryć sernik folią aluminiową.
Przed
podaniem sernik trzeba wystudzić i dokładnie schłodzić w lodówce (przez minimum
kilka godzin lub najlepiej przez całą noc), choć taki świeżutki też jest pyszny…
Mniam wygląda bardzo smakowicie, zjadłabym choć taki kawałek :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie
A smakuje tak jak wygląda, koniecznie go wypróbuj ;)
OdpowiedzUsuńBARDZO DOBRY
OdpowiedzUsuńA serek ile gram?
OdpowiedzUsuńSerki, które ja używam (Łowicz) mają po 180 g.
UsuńSzukałam tego przepisu. Jutro spróbuję zrobić. Uwielbiam serniki ale zawsze mi opadają :( może ten będzie ładniejszy, bo wygląda bardzo smakowicie 😀
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Anna