sobota, 14 grudnia 2013

Sernik (na serkach) pod kokosową pierzynką

… jeden z pierwszych serników jakie upiekłam (przepis dostałam od siostry) – lekki, puszysty, na kruchym spodzie, pod chrupiącą chmurką złotego kokosu :) Masa serowa jest nieco inna niż przy klasycznych sernikach z tłustego sera czy twarogu – w tym serniku zamiast twarogu używamy serki homogenizowane o smaku waniliowym – dzięki temu sernik jest bardzo delikatny, mięciutki, a jednocześnie wilgotny, rozpływający się w ustach… Pod warstwą masy serowej znajdują się słodkie brzoskwinie, ten sernik to absolutny hit, bardzo go Wam polecam. Już dawno go nie robiłam, warto było przypomnieć sobie jego niebiański smak… Nie ma to jak pyszna kostka takiego sernika do popołudniowej herbaty… gdy nadchodzi weekend trudno marzyć o czymś innym ;)
Składniki:

Ciasto:
- 1/2 kostki margaryny Kasi (125 g.)
- 3 jajka
- 1/4 szklanki cukru (~ 60 g.)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
- 6 serków homogenizowanych waniliowych (polecam firmy Łowicz)
- 1,5 szklanki cukru (345 g.)
- 4 duże jajka
- 1 duży cukier waniliowy (30 g.)
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (2 opakowania po 40 g.)

Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie

Kruszonka:
- 200 g. wiórek kokosowych
- 2 łyżki margaryny Kasi lub masła śmietankowego
- 2 łyżki cukru
- 1 – 2 żółtka
Przygotowanie:
Ciasto:
Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i wylepimy nim dokładnie dno blaszki o wymiarach 25 x 35 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
Brzoskwinie kroimy na grubsze plasterki i układamy je na cieście.
Masa:
Serki dokładnie ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy do nich po kolei jajka, ucierając masę przez ok. 20 – 30 sekund po dodaniu każdego kolejnego jajka, aromat, budyń i jeszcze przez chwilę ucieramy masę mikserem.
Gotową masę przelewamy na brzoskwinie i przygotowujemy kruszonkę.
Kruszonka:
Do dużej miski wsypujemy wiórki, dodajemy margarynę, cukier, 1 żółtko i dokładnie je razem rozcieramy między palcami, aż powstanie nam kruszonka. W razie potrzeby można dodać dodatkowe żółtko.
Kruszonkę równomiernie kruszymy na masę serową, wstawiamy sernik do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy go ok. 70 minut. Jeśli wierzch sernika zacznie się za szybko rumienić trzeba przykryć sernik folią aluminiową.
Przed podaniem sernik trzeba wystudzić i dokładnie schłodzić w lodówce (przez minimum kilka godzin lub najlepiej przez całą noc), choć taki świeżutki też jest pyszny… 

6 komentarzy:

  1. Mniam wygląda bardzo smakowicie, zjadłabym choć taki kawałek :)
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. A smakuje tak jak wygląda, koniecznie go wypróbuj ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A serek ile gram?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serki, które ja używam (Łowicz) mają po 180 g.

      Usuń
  4. Szukałam tego przepisu. Jutro spróbuję zrobić. Uwielbiam serniki ale zawsze mi opadają :( może ten będzie ładniejszy, bo wygląda bardzo smakowicie 😀
    Pozdrawiam
    Anna

    OdpowiedzUsuń