sobota, 7 grudnia 2013

Najlepsza polewa czekoladowa

… dziś przedstawiam Wam przepis na moją ulubioną polewę czekoladową – idą święta, z pewnością się Wam ona przypada. Ta polewa jest gęsta, ale miękka i nie zastyga do końca, dzięki czemu pięknie wygląda na ciastach, tortach i babeczkach. Dzięki dodatkowi śmietany jest aksamitna, błyszcząca i przepyszna… Nie kruszy się podczas krojenia, pięknie się rozprowadza i z przyjemnością zlizuje się ją z palców ubrudzonych od ciasta ;) Po raz pierwszy wykonałam ją przy okazji robienia murzynka z nutą piernikową i od tamtej pory jest ona moim absolutnym numerem 1. Bardzo, bardzo ją Wam polecam.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki kakao (lub mniej, w zależności od upodobań)
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek śmietany kremówki 30 – 36 %

Przygotowanie:
Masło wkładamy do małego rondelka i rozpuszczamy je na wolnym ogniu. Po chwili dodajemy do niego cukier, kakao i śmietanę, dokładnie łączymy wszystko łyżką i jeszcze przez chwilę podgrzewamy polewę na wolnym ogniu, aż będzie gładka i jednolita.

Jeśli pojawią się w polewie grudki kakao przelewamy ją przez sitko do drugiego garnuszka i odstawiamy polewę na bok, aby lekko przestygła. Można również polać polewę na ciasto bezpośrednio przez sitko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz