…
dziś przedstawiam Wam przepis na moją ulubioną polewę czekoladową – idą święta,
z pewnością się Wam ona przypada. Ta polewa jest gęsta, ale miękka i nie
zastyga do końca, dzięki czemu pięknie wygląda na ciastach, tortach i
babeczkach. Dzięki dodatkowi śmietany jest aksamitna, błyszcząca i przepyszna…
Nie kruszy się podczas krojenia, pięknie się rozprowadza i z przyjemnością
zlizuje się ją z palców ubrudzonych od ciasta ;) Po raz pierwszy wykonałam ją
przy okazji robienia murzynka z nutą piernikową i od
tamtej pory jest ona moim absolutnym numerem 1. Bardzo, bardzo ją Wam polecam.
Składniki:
- 2 łyżki
masła
- 3 łyżki
kakao (lub mniej, w zależności od upodobań)
- 4 łyżki
cukru
- 5 łyżek
śmietany kremówki 30 – 36 %
Przygotowanie:
Masło wkładamy do małego rondelka i rozpuszczamy
je na wolnym ogniu. Po chwili dodajemy do niego cukier, kakao i śmietanę,
dokładnie łączymy wszystko łyżką i jeszcze przez chwilę podgrzewamy polewę na
wolnym ogniu, aż będzie gładka i jednolita.
Jeśli pojawią się w polewie grudki
kakao przelewamy ją przez sitko do drugiego garnuszka i odstawiamy polewę na
bok, aby lekko przestygła. Można również polać polewę na ciasto bezpośrednio przez
sitko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz