…
pierniczki idealne i genialne w swojej prostocie. Ciasto jest bardzo
plastyczne, łatwo się wałkuje, świetnie trzyma fason i choć odrobinę rośnie nie
zmienia kształtu podczas pieczenia, a to najważniejsze :) To ciasto piernikowe
jest stworzone do tworzenia domków, piernikowych chatek, choinek z piernika i ozdób
choinkowych, ale przede wszystkim ma bardzo korzenny, aromatyczny zapach (dodałam więcej przyprawy), przez
co same gołe pierniczki, bez żadnych dodatków są niesamowicie pyszne… to chyba
dlatego ciągle znikają, jeden za drugim, w niewyjaśnionych okolicznościach
;)
Przepis Mary z forum CinCin, bardzo go Wam polecam.
Gołe choineczki z piernika... |
...a tu już polukrowane :) |
Składniki:
-
800 g. mąki pszennej
- 280 g. cukru pudru
- 120 g. tłuszczu
- 110 g. miodu
- 220 g. jajek
- 3 łyżeczki sody
- 4 łyżeczki przyprawy do pierników ( ja dałam 30 g. przyprawy domowej i 3 łyżeczki kakao)
- 280 g. cukru pudru
- 120 g. tłuszczu
- 110 g. miodu
- 220 g. jajek
- 3 łyżeczki sody
- 4 łyżeczki przyprawy do pierników ( ja dałam 30 g. przyprawy domowej i 3 łyżeczki kakao)
Przygotowanie:
W małym rondelku roztapiamy miód i masło.
W dużej misce łączymy mąkę, cukier, sodę i przyprawy,
dodajemy do nich ciepły miód z masłem, wszystko dokładnie przemieszujemy,
dodajemy roztrzepane jajka i zagniatamy ciasto, aż wszystkie składniki się
dokładnie połączą.
Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy je w
chłodne miejsce na minimum dwa dni (autorka przepisu piecze pierniki zawsze
tego samego dnia i wszystko jest ok, ja włożyłam ciasto na noc do lodówki, a
następnego dnia robiłam pierniczki).
Gotowe ciasto ocieplamy do temperatury pokojowej,
wałkujemy je na placki o grubości ok. 5 mm. (pierniczki sporo rosną), wycinamy
odpowiednie kształty, jeśli chcemy aby pierniczki były błyszczące smarujemy je
jajkiem z dodatkiem jednej łyżeczki cukru pudru lub mlekiem skondensowanym
posłodzonym cukrem pudrem, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia (można od razu wałkować ciasto na papierze do pieczenia), wstawiamy
je do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 – 170 stopni i pieczemy do
lekkiego zarumienia, czas zależy od wielkości pierników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz