niedziela, 8 grudnia 2013

Puszyste ciasto czekoladowe

… z delikatną nutką kawy, szybkie, pyszne i bezproblemowe. Idealne na niedzielę, do popołudniowej herbatki, zawsze gdy najdzie Was ochota na coś czekoladowego lub jako ciasto dla niezapowiedzianych gości – wszystkie składniki na pewno znajdziecie w swojej kuchni, a przygotowanie ciasta zajmuje tylko krótką chwilę. Ciasto jest bardzo puszyste, mięciutkie, słodkie i mocno czekoladowe. Koniecznie oblejcie je polewą czekoladową… smacznego :)
Przepis na bazie tego przepisu, z moimi małymi modyfikacjami.
Składniki:
- 1 margaryna (250 g.)
- 2 niepełne szklanki cukru (440 g.)
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
- 2 szklanki mąki pszennej (320 g.)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1/2 szklanki wrzątku (125 ml.)
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

Polewa:
- 150 g. gorzkiej lub mlecznej czekolady i 120 g. masła rozpuszczonych w garnku z grubym dnem lub w kąpieli wodnej (gotową polewę odstawiamy na bok na ok. 15 minut – w tym czasie polewa lekko przestygnie i zgęstnieje)
Przygotowanie:
Miękką margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka, aromat i dalej ucieramy masę mikserem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i dokładnie wszystko miksujemy (masa będzie dość gęsta). Na koniec dodajemy kawę rozpuszczoną we wrzątku i jeszcze przez chwilę ucieramy masę mikserem, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.
Gotową masę przelewamy do tortownicy o średnicy 23 – 24 cm. wyłożonej na dnie papierem do pieczenia (boki można posmarować masłem), wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ciasto ok. 60 – 70 minut, do tzw. suchego patyczka.
Lekko przestudzone ciasto polewamy polewą czekoladową i dowolnie je dekorujemy (u mnie pokruszone orzeszki ziemne).

11 komentarzy:

  1. właśnie zabieram się za pieczenie tego smakołyku! :) dam znać potem jak wyszło :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. upieczone! smakowe! :):) zamiast kawy dałam rozpuszczone kakao i dodałam jabłka w dużych kawałkach, jest pyszne :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi prawie jak czekoladowa szarlotka :) Cieszę się, że ciasto Ci smakowało, pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Czesc Aniu!
    Ciasto jest pyszne,ale chce do niego zrobic mase mietowa,ale nie ze smietany a raczej budyniowa,nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac. Pieke ciasta bardzo dobrze,ale jakos nie mam wyobrazni na temat masy mietowej,moze Ty masz jakis pomysl?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze, że trudno mi coś doradzić, gdyż mięta to nie moje smaki. Ale jeśli chodzi o krem miętowo - budyniowy może przygotuj gęsty budyń, utrzyj go z masłem i połącz z odrobiną ekstraktu miętowego? I ewentualnie dodaj troszkę zielonego barwnika w żelu, dla lepszego koloru. Jeśli lubisz aromat miętowy dodatkowo możesz przygotować poncz na bazie mięty: zaparzona miętą z odrobiną alkoholu, jeśli masz np. likier miętowy.

      Usuń
  4. Czesc Aniu!
    Dzieki próbowalam i masa mietowa wyszla swietnie. Nasaczylam ciasto ponczem z likierem mietowym.Mase zrobilam nie bardzo slodka,wszyscy byli zachwyceni. Z góry dzieki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że eksperyment był udany :)

      Usuń
  5. czy można dodać zamiast kawey rozpuszczalnej cappucino?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zasadzie można, pod warunkiem, że lubisz aromat cappucino. Kawa rozpuszczalna jest niewyczuwalna, nadaje tylko aromat i głębszy kolor, cappuccino może być bardziej wyczuwalne w smaku.

      Usuń
  6. czy ta kawa ma być wlana do tego ciasta gorąca czy przestudzona ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być gorąca, może być przestudzona, jak Ci wygodniej. Ja zawsze przygotowuję kawę na początku przygotowywania ciasta i po chwili gdy nadchodzi kolej dodawania kawy wlewam ją do masy - zazwyczaj jest jeszcze lekko gorąca.

      Usuń