… z delikatną nutką kawy, szybkie, pyszne i bezproblemowe. Idealne na niedzielę, do popołudniowej
herbatki, zawsze gdy najdzie Was ochota na coś czekoladowego lub jako ciasto
dla niezapowiedzianych gości – wszystkie składniki na pewno znajdziecie w
swojej kuchni, a przygotowanie ciasta zajmuje tylko krótką chwilę. Ciasto jest
bardzo puszyste, mięciutkie, słodkie i mocno czekoladowe. Koniecznie oblejcie
je polewą czekoladową… smacznego :)
Przepis
na bazie tego przepisu, z moimi małymi modyfikacjami.
Składniki:
-
1 margaryna (250 g.)
-
2 niepełne szklanki cukru (440 g.)
-
4 jajka
- 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
-
2 szklanki mąki pszennej (320 g.)
-
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-
3 łyżki ciemnego kakao
-
1/2 szklanki wrzątku (125 ml.)
-
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
Polewa:
Moja ulubiona lub:
-
150 g. gorzkiej lub mlecznej czekolady i 120 g. masła rozpuszczonych w garnku z
grubym dnem lub w kąpieli wodnej (gotową polewę odstawiamy na bok na ok. 15
minut – w tym czasie polewa lekko przestygnie i zgęstnieje)
Przygotowanie:
Miękką
margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka, aromat i dalej ucieramy masę
mikserem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i dokładnie
wszystko miksujemy (masa będzie dość gęsta). Na koniec dodajemy kawę
rozpuszczoną we wrzątku i jeszcze przez chwilę ucieramy masę mikserem, aż
wszystkie składniki się dokładnie połączą.
Gotową
masę przelewamy do tortownicy o średnicy 23 – 24 cm. wyłożonej na dnie papierem
do pieczenia (boki można posmarować masłem), wstawiamy ją do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ciasto ok. 60 – 70 minut, do
tzw. suchego patyczka.
Lekko
przestudzone ciasto polewamy polewą czekoladową i dowolnie je dekorujemy (u mnie
pokruszone orzeszki ziemne).
właśnie zabieram się za pieczenie tego smakołyku! :) dam znać potem jak wyszło :):)
OdpowiedzUsuńupieczone! smakowe! :):) zamiast kawy dałam rozpuszczone kakao i dodałam jabłka w dużych kawałkach, jest pyszne :):)
OdpowiedzUsuńBrzmi prawie jak czekoladowa szarlotka :) Cieszę się, że ciasto Ci smakowało, pozdrawiam :)
UsuńCzesc Aniu!
OdpowiedzUsuńCiasto jest pyszne,ale chce do niego zrobic mase mietowa,ale nie ze smietany a raczej budyniowa,nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac. Pieke ciasta bardzo dobrze,ale jakos nie mam wyobrazni na temat masy mietowej,moze Ty masz jakis pomysl?
Powiem szczerze, że trudno mi coś doradzić, gdyż mięta to nie moje smaki. Ale jeśli chodzi o krem miętowo - budyniowy może przygotuj gęsty budyń, utrzyj go z masłem i połącz z odrobiną ekstraktu miętowego? I ewentualnie dodaj troszkę zielonego barwnika w żelu, dla lepszego koloru. Jeśli lubisz aromat miętowy dodatkowo możesz przygotować poncz na bazie mięty: zaparzona miętą z odrobiną alkoholu, jeśli masz np. likier miętowy.
UsuńCzesc Aniu!
OdpowiedzUsuńDzieki próbowalam i masa mietowa wyszla swietnie. Nasaczylam ciasto ponczem z likierem mietowym.Mase zrobilam nie bardzo slodka,wszyscy byli zachwyceni. Z góry dzieki :)
Bardzo się cieszę, że eksperyment był udany :)
Usuńczy można dodać zamiast kawey rozpuszczalnej cappucino?
OdpowiedzUsuńW zasadzie można, pod warunkiem, że lubisz aromat cappucino. Kawa rozpuszczalna jest niewyczuwalna, nadaje tylko aromat i głębszy kolor, cappuccino może być bardziej wyczuwalne w smaku.
Usuńczy ta kawa ma być wlana do tego ciasta gorąca czy przestudzona ?
OdpowiedzUsuńMoże być gorąca, może być przestudzona, jak Ci wygodniej. Ja zawsze przygotowuję kawę na początku przygotowywania ciasta i po chwili gdy nadchodzi kolej dodawania kawy wlewam ją do masy - zazwyczaj jest jeszcze lekko gorąca.
Usuń