środa, 8 maja 2013

Murzynek z nutą piernikową

... czyli wilgotny i mocno czekoladowy murzynek o wyraźnym, korzennym aromacie, bardzo szybki w przygotowaniu, pyszny, puszysty, aromatyczny, w smaku przypominający troszkę popularne pierniczki alpejskie :) Jest naprawdę pyszny, długo utrzymuje świeżość, a w towarzystwie polewy czekoladowej dosłownie rozpływa się w ustach… To ulubiony murzynek mojej siostry bliźniaczki, na stałe wchodzi do repertuaru moich piernikowych wypieków :) Dziś skromnie, tylko w polewie, bez żadnych dodatkowych dekoracji  nic więcej mu nie potrzeba :)
Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki
 Składniki:
- 1 – 1,5 szklanki cukru
- 5 łyżeczek kakao
- 1 szklanka mleka
- 125 g. masła lub margaryny
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 5 łyżek powideł lub dżemu śliwkowego (ja użyłam cały słoiczek 290 g.)
- 3 jajka

Polewa:
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao 
- 5 łyżek śmietany 36 %
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W dużym garnku łączymy cukier z kakao, dodajemy mleko i łączymy wszystko za pomocą łyżki. Następnie dodajemy masło, wstawiamy garnek na gaz, doprowadzamy masę do wrzenia, gotujemy przez ok. 1 – 2 minuty i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Do wystudzonej masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika i łączymy wszystkie składniki mikserem. Następnie dodajemy powidła i wmieszujemy je do masy łyżką.
Na koniec ubijamy na sztywno białka, powoli dodając żółtka i nadal ubijamy. Ubitą pianę delikatnie dodajemy do ciasta, łączymy wszystko łyżką, przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica 20 cm. + 6 klasycznych babeczek – muffinek), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni, i pieczemy 45 minut (u mnie 50 minut przy użyciu funkcji termoobieg + góra – dół, muffinki piekły się 20 minut).
Polewa:
Na wolnym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, kakao, śmietanę, dokładnie łączymy wszystko łyżką i jeszcze przez chwilę podgrzewamy polewę na wolnym ogniu.
Gotową polewą równomiernie oblewamy schłodzone ciasto i ewentualnie dowolnie je dekorujemy. 

2 komentarze:

  1. Witam.
    Bardzo ciekawy przepis i chętnie go wypruboje. Mam tylko pytanie czy mozna zmniejszyc ilosc cukru bo 1,5 szklanki i powidła to nie wychodzi ulep ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wychodzi :) Jest naprawdę pyszny, taki mięciutki, żaden ulep ;) A cukru możesz dać 1 szklankę zamiast 1,5 tak jak jest to napisane w przepisie. Pozdrawiam

      Usuń