…
prosty, szybki i niezawodny, który rośnie jak na drożdżach ;) To taki familijny
chlebek, można by rzec codzienny, idealny do pysznych kanapek, ale jest tak
pyszny, że najlepiej smakuje z samym masłem :) Jest bardzo mięciutki, puszysty,
sprężysty, jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a już po 30 minutach
pieczenia możemy cieszyć oko i podniebienie pysznym, pachnącym, domowym chlebem
:) Na dodatek jest bardzo wyrozumiały, dziś przez pomyłkę wsypałam zwykłą mąkę
pszenną zamiast chlebowej, a chlebek i tak wyszedł, rósł jak szalony i o mały
włos nie uciekł z blaszki :) Smacznego.
Przepis
na bazie tego, nawiasem mówiąc genialnego, przepisu z małymi zmianami (w oryginale chlebek jest dużo
bardziej słodki).
Składniki: (na
2 chlebki)
-
niecałe 2 szklanki ciepłej wody – 480 ml.
-
niecała 1/5 szklanki cukru (~50 g.)
-
3 opakowania drożdży instant – 21 g. (myślę, że spokojnie można dać mniej, bo chlebek rósł jak szalony)
-
2 łyżeczki soli
-
1/4 szklanki oleju (60 ml.)
-
ok. 6 szklanek mąki pszennej chlebowej (800 g.)
-
1 jajko
-
1 łyżka wody
Przygotowanie:
Do
małej miseczki wsypujemy cukier, drożdże, zalewamy je ciepłą (nie gorącą) wodą
i zostawimy je na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować.
Gdy
drożdże się rozpuszczą dodajemy do nich sól i olej.
Do
dużej miski wsypujemy ok. 3/4 mąki, po środku robimy dołek, wlewamy do niego
drożdże i wyrabiamy ciasto rękoma, aż będzie gładkie, stopniowo dosypując
resztę mąki. Gotowe ciasto przekładamy do naoliwionej miski, po chwili przewracamy
je na drugą stroną (aby ciasto było naoliwione z każdej strony), przykrywamy je
wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1
godzinę – ciasto ma podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte
ciasto lekko wyrabiamy w rękach, dzielimy je na 2 równe części, formujemy
bochenki i przekładamy je do dwóch, dobrze naoliwionych blaszek o wymiarach 12
x 22 cm. Tak przygotowane bochenki odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia
(na min. 30 minut lub do momentu, aż ciasto wyrośnięcie, ja również przykryłam
je mokrą ściereczką), smarujemy je jajkiem rozmąconym z wodą, wstawiamy je do
piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut
(moje ciasto bardzo wyrosło, dlatego piekłam je ok. 8 – 10 minut dłużej, pod
koniec pieczenia przykryłam chlebki folią aluminiową).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz