czwartek, 1 sierpnia 2013

Tort Carrot Cake

ciasto marchewkowe należy już do klasyków angielskiej sztuki cukierniczej i nic w tym dziwnego, bo ciasto z dodatkiem surowej marchewki jest genialne – puszyste, miękkie, aromatyczne, a jednocześnie odpowiednio wilgotne, bardzo bogate. Połączone jest w nim bardzo wiele smaków, ale dzięki temu to ciasto ma w sobie to coś co sprawia, że każdy ubóstwia je od pierwszego kęsa. W połączeniu z kremowym serkiem Philadelphia ten tort to niemal arcydzieło i mimo, że w wyglądzie wygląda dość przeciętnie w smaku to po prostu mistrzostwo świata! To już drugie ciasto marchewkowe, które wypróbowałam – pierwsze było pyszne i zaskakujące w smaku, to jest jeszcze lepsze, myślę, że wypróbuję jeszcze nie jedno ciasto marchewkowe, bo są one naprawdę przepyszne i jedyne w swoim rodzaju :)
Ten tort jest bardzo łatwy w przygotowaniu, nie sprawia żadnych problemów, a efekt końcowy dosłownie powala na kolana, dlatego bardzo, bardzo go polecam – to najlepszy tort w swojej klasie!
Przepis na bazie tego, genialnego (!) przepisu.
Składniki:

Ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki (250 g.)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 2,5 – 3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- kilka zmielonych goździków
- 4 jajka
- 290 ml. oleju
- 200 g. cukru białego
- 200 g. cukru brązowego
- 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub 1 mały cukier waniliowy)
- 2 szklanki startej marchwi (200 g.)
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich

Krem:
- 120 g. miękkiego masła
- 250 g. serka Philadelphia
- 3 i 2/3 szklanki cukru pudru (w oryginale jest 3 i 2/3 szklanki, czyli ok. 480 g. cukru pudru – ja dałam tylko ok. 2 szklanki (280 g.) i krem wyszedł wystarczająco słodki dlatego radzę go ograniczyć
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ja dałam 1 płaską łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią)
Dodatkowo:
- kilka orzechów włoskich i cynamon do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto:
W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, sodę , proszek do pieczenia, sól i przyprawy.
W drugiej misce ubijamy lekko widelcem jajka z olejem, cukrem i ekstraktem waniliowym.
Składniki suche wmieszujemy do mokrych i dokładnie łączymy je ze sobą. Na koniec dodajemy marchewkę i orzechy i delikatnie łączymy je z resztą masy.
Gotowe ciasto przelewamy do dwóch tortownic o średnicy 20 – 21 cm. wyłożonych papierem do pieczenia, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut, do tzw. suchego patyczka, aż wykałaczka włożona do środka ciasta wyjdzie czysta. 
Upieczone ciasto studzimy 10 minut w blaszce, następnie wyjmujemy je z formy i studzimy całkowicie na kratce piekarnikowej.
Krem:
Do małego garnka wkładamy serek Philadelphia, masło, ekstrakt waniliowy, około połowę cukru pudru i ucieramy je mikserem na gładką, puszystą masę, stopniowo dodając resztę cukru (cukier puder należy dodawać stopniowo i dopasować go do własnego smaku, tj. słodkości).
Na paterze układamy jeden blat ciasta, rozsmarowujemy na nim połowę kremu, układamy drugi blat ciasta, wierzch i boki ciasta obkładamy resztą kremu i dekorujemy je cynamonem oraz orzechami.

Przed podaniem należy schłodzić tort w lodówce. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz