… ciasto marchewkowe należy już do
klasyków angielskiej sztuki cukierniczej i nic w tym dziwnego, bo ciasto z
dodatkiem surowej marchewki jest genialne – puszyste, miękkie, aromatyczne, a
jednocześnie odpowiednio wilgotne, bardzo bogate. Połączone jest w nim bardzo
wiele smaków, ale dzięki temu to ciasto ma w sobie to coś co sprawia, że każdy
ubóstwia je od pierwszego kęsa. W połączeniu z kremowym serkiem Philadelphia
ten tort to niemal arcydzieło i mimo, że w wyglądzie wygląda dość przeciętnie w
smaku to po prostu mistrzostwo świata! To już drugie ciasto marchewkowe, które
wypróbowałam – pierwsze było pyszne i zaskakujące w smaku, to jest jeszcze
lepsze, myślę, że wypróbuję jeszcze nie jedno ciasto marchewkowe, bo są one
naprawdę przepyszne i jedyne w swoim rodzaju :)
Ten tort jest bardzo łatwy w przygotowaniu, nie sprawia
żadnych problemów, a efekt końcowy dosłownie powala na kolana, dlatego bardzo,
bardzo go polecam – to najlepszy tort w swojej klasie!
Przepis na bazie tego, genialnego (!) przepisu.
Składniki:
Ciasto:
-
1 i 3/4 szklanki mąki (250 g.)
-
2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1/2 płaskiej łyżeczki soli
-
2,5 – 3 łyżeczki mielonego cynamonu
-
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-
kilka zmielonych goździków
-
4 jajka
-
290 ml. oleju
-
200 g. cukru białego
-
200 g. cukru brązowego
-
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub 1 mały cukier waniliowy)
- 2
szklanki startej marchwi (200 g.)
- 1 szklanka
zmielonych orzechów włoskich
Krem:
- 120 g.
miękkiego masła
- 250 g.
serka Philadelphia
- 3 i 2/3
szklanki cukru pudru (w oryginale jest 3 i 2/3 szklanki, czyli ok. 480 g. cukru
pudru – ja dałam tylko ok. 2 szklanki (280 g.) i krem wyszedł wystarczająco słodki
dlatego radzę go ograniczyć
- 1
łyżeczka ekstraktu z wanilii (ja dałam 1 płaską łyżeczkę cukru z prawdziwą
wanilią)
Dodatkowo:
- kilka
orzechów włoskich i cynamon do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto:
W jednej
misce łączymy składniki suche: mąkę, sodę , proszek do pieczenia, sól i
przyprawy.
W drugiej
misce ubijamy lekko widelcem jajka z olejem, cukrem i ekstraktem waniliowym.
Składniki
suche wmieszujemy do mokrych i dokładnie łączymy je ze sobą. Na koniec dodajemy
marchewkę i orzechy i delikatnie łączymy je z resztą masy.
Gotowe
ciasto przelewamy do dwóch tortownic o średnicy 20 – 21 cm. wyłożonych papierem
do pieczenia, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i
pieczemy ok. 40 minut, do tzw. suchego patyczka, aż wykałaczka włożona do
środka ciasta wyjdzie czysta.
Upieczone
ciasto studzimy 10 minut w blaszce, następnie wyjmujemy je z formy i studzimy
całkowicie na kratce piekarnikowej.
Krem:
Do małego garnka wkładamy serek Philadelphia, masło, ekstrakt
waniliowy, około połowę cukru pudru i ucieramy je mikserem na gładką, puszystą
masę, stopniowo dodając resztę cukru (cukier puder należy dodawać stopniowo i
dopasować go do własnego smaku, tj. słodkości).
Na
paterze układamy jeden blat ciasta, rozsmarowujemy na nim połowę kremu, układamy
drugi blat ciasta, wierzch i boki ciasta obkładamy resztą kremu i dekorujemy je
cynamonem oraz orzechami.
Przed
podaniem należy schłodzić tort w lodówce. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz