…
dzisiejszy wpis jest dla osób kochających banany :) Lubicie banany? A budyń
bananowy? Jeśli tak to zapraszam Was na błyskawiczny, bardzo prosty i pyszny
bananowy budyń domowej roboty – bez zbędnej chemii, z kilku podstawowych
składników, naprawdę niesamowity, gęsty, puszysty, pachnący bananami, idealny
na upały… Koniecznie udekorujcie go odrobiną bitej śmietany i sosem toffi – niebo
w gębie :)
Przepis
autorski.
Składniki: (na
ok. 3 porcje)
- 1 i 3/4
szklanki mleka 3,2 % (~ 440 ml.)
- 2 małe,
dojrzałe banany
- 3
łyżki cukru
- 1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej
- 1
łyżka mąki pszennej
- 1
żółtko
-
kilka kropli aromatu waniliowego
Dodatkowo:
- bita
śmietana
- sos
toffi
Przygotowanie:
W
blenderze dokładnie ucieramy 1 szklankę mleka, banany i cukier, przelewamy je
do garnka i gotujemy na wolnym ogniu (jeśli chcecie gładki budyń, bez kawałków
banana najlepiej po zmieleniu go w blenderze przecedzić masę do garnka przez
sitko).
Resztę
mleka ucieramy z mąkami i żółtkiem (dla redukcji garnków do mycia można również
w blenderze), a gdy mleko się zagotuje wlewamy je do mleka i gotujemy jeszcze
przez chwilę (ciągle mieszając), aż budyń dokładnie zgęstnieje. Po zdjęciu
budyniu z ognia dodajemy do niego do smaku kilka kropli aromatu waniliowego.
Gotowy
budyń przelewamy do małych pucharków, dekorujemy bitą śmietaną, sosem toffi i
gotowe. Smacznego :)
Bananowego jeszcze nie jadłam! Domowy jest najlepszy, odkąd zrobiłam pierwszy raz - nie jadam kupnych :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj - jeśli lubisz banany na pewno przypadnie Ci do gustu :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBudyn ma bardzo dobra konsystencje-bo jest gesty, pewnie to zasluga maki pszennej bo wczesniej robilam z innego przepisu bez tej maki tylko na ziemiaczanej. Dzieki za przepis
OdpowiedzUsuń