poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Budyń bananowy

… dzisiejszy wpis jest dla osób kochających banany :) Lubicie banany? A budyń bananowy? Jeśli tak to zapraszam Was na błyskawiczny, bardzo prosty i pyszny bananowy budyń domowej roboty – bez zbędnej chemii, z kilku podstawowych składników, naprawdę niesamowity, gęsty, puszysty, pachnący bananami, idealny na upały… Koniecznie udekorujcie go odrobiną bitej śmietany i sosem toffi – niebo w gębie :)
Przepis autorski.
Składniki: (na ok. 3 porcje)
- 1 i 3/4 szklanki mleka 3,2 % (~ 440 ml.)
- 2 małe, dojrzałe banany
- 3 łyżki cukru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 żółtko
- kilka kropli aromatu waniliowego

Dodatkowo:
- bita śmietana
- sos toffi
Przygotowanie:
W blenderze dokładnie ucieramy 1 szklankę mleka, banany i cukier, przelewamy je do garnka i gotujemy na wolnym ogniu (jeśli chcecie gładki budyń, bez kawałków banana najlepiej po zmieleniu go w blenderze przecedzić masę do garnka przez sitko).
Resztę mleka ucieramy z mąkami i żółtkiem (dla redukcji garnków do mycia można również w blenderze), a gdy mleko się zagotuje wlewamy je do mleka i gotujemy jeszcze przez chwilę (ciągle mieszając), aż budyń dokładnie zgęstnieje. Po zdjęciu budyniu z ognia dodajemy do niego do smaku kilka kropli aromatu waniliowego.
Gotowy budyń przelewamy do małych pucharków, dekorujemy bitą śmietaną, sosem toffi i gotowe. Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Bananowego jeszcze nie jadłam! Domowy jest najlepszy, odkąd zrobiłam pierwszy raz - nie jadam kupnych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie wypróbuj - jeśli lubisz banany na pewno przypadnie Ci do gustu :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Budyn ma bardzo dobra konsystencje-bo jest gesty, pewnie to zasluga maki pszennej bo wczesniej robilam z innego przepisu bez tej maki tylko na ziemiaczanej. Dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń