…
pachnące latem, owocami i słońcem… Ciasto, które zawsze się udaje i w zasadzie
nie ma co w nim popsuć, ponieważ wystarczy wymieszać wszystkie składniki i
gotowe, a ciasto jest naprawdę pyszne – miękkie, sprężyste, z Waszymi
ulubionymi owocami – świeżymi, mrożonymi lub z syropu. Jest bardzo puszyste,
żółciutkie, takie jakby lekko biszkoptowe i naprawdę wyśmienite – koniecznie je
wypróbujcie, póki sezon owocowy trwa, polecam ze śliwkami :) Ja dziś
przygotowałam je z wiśniami z syropu i świeżymi borówkami – pychota… Jest to
świetny przepis dla początkujących kucharzy, gdyż przy minimum wysiłku
otrzymacie mega błyskawiczne i pyszniutkie ciasto idealne do wszelkiego rodzaju
owocowych eksperymentów… smacznego :)
Składniki:
- 125 g.
masła
- 10 łyżek
cukru
- 3 jajka
- szczypta
soli
- 10 łyżek
mąki pszennej
- 1 i 1/2
łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki
maślanki (opcjonalnie)
- aromat
waniliowy (opcjonalnie)
- ok. 400 –
500 g. dowolnych owoców (sprawdzone warianty: truskawki, maliny, rabarbar,
nektarynki, morele, brzoskwinie, śliwki, wiśnie, czereśnie, jabłka, jeżyny,
borówki)
Dodatkowo (do posypania):
- cukier
biały lub jasny brązowy
- cukier
puder
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie
składniki wkładamy do garnka i ucieramy je mikserem, aż się dokładnie połączą,
przelewamy je do tortownicy o średnicy 20 – 22 cm. wyłożonej papierem do
pieczenia, boki smarujemy masłem, na wierzch układamy owoce rozcięciem do góry,
posypujemy je niewielką ilością cukru (ilość wg. uznania), wstawiamy ciasto do
piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut, do
tzw. suchego patyczka.
Ja dodałam
do ciasta czubate łyżki mąki i ciasto było bardzo gęste, dlatego dodałam do
niego maślanki – z doświadczenia wiem, że maślanka nadaje ciastu bardzo fajnej
wilgotnej faktury, więc jeśli Wasze ciasto również będzie dość gęste koniecznie
ją dodajcie :) Polecam również dodanie do ciasta aromatu waniliowego lub
śmietankowego do ciast, dzięki czemu ciasto będzie bardziej wyraziste w smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz