piątek, 9 sierpnia 2013

Ziemniaki Hasselback

… ziemniaki – chyba najpopularniejszy i jednocześnie ulubiony dodatek Polaków do obiadu, ale nie oznacza to, że ziemniaki muszą być rutyną. Jest wiele fajnych, nowoczesnych form podania ziemniaków do obiadu, a jednym z nich są ziemniaczki po szwedzku, znane również pod tajemniczą nazwą Hasselback. Są to ziemniaczki pieczone pokrojone w niepełne plasterki – wyglądają bardzo elegancko, a smakują po prostu obłędnie, posypane grubą solą są lepsze niż frytki :)
Przepis Nigelli Lawson, a do ich zrobienia zachęciły mnie zdjęcia z tego blogu – są po prostu pyszne :)
Składniki:
- ziemniaki
- oliwa
- roztopione masło
- przyprawy: sól morska, pieprz, ewentualnie tymianek
- ser żółty lub bułka tarta (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wybieramy ziemniaki małe, mniej więcej równej wielkości, najlepiej przeznaczone do pieczenia (nie musimy ich wtedy obierać, wystarczy je dokładnie wyszorować).
Ziemniaki myjemy, jeśli mamy zwykłe ziemniaki obieramy je ze skórki, osuszamy, układamy je na dużej drewnianej łyżce i nacinamy je mniej więcej co 3 mm. dochodząc nożem jedynie do brzegów łyżki (ziemniaki mają być nie przecięte do końca).
Gotowe ziemniaki opłukujemy zimną wodą, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą, smarujemy je olejem, posypujemy przyprawami, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy je ok. 30 minut. Po tym czasie smarujemy ziemniaki masłem tak, aby masło wpłynęło między poszczególne plasterki, wstawiamy je ponownie do piekarnika i pieczemy do miękkości, ok. 30 – 40 minut. Czas ten jest orientacyjny – zależy od gatunku i wielkości ziemniaków, także co jakiś czas należy sprawdzić, czy nasze ziemniaczki nie są już przypadkiem gotowe :)
W trakcie pieczenia można kilkakrotnie obrócić ziemniaki, aby się równo przyrumieniły.

Jeśli ziemniaki nie są dodatkiem do obiadu, a stanowią tylko przystawkę na ok. pięć minut przed końcem pieczenia można posypać je startym żółtym serem lub bułką tartą, dzięki czemu będą wyglądały bardziej efektownie. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Wyglądają bardzo smakowicie, znowu nabrałam na nie ochoty, bo dawno ich nie robiłam :)) Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń