…
kurczak to takie danie, z którym każdy chętne eksperymentuje i dzięki temu
powstaje bardzo wiele fajnych, oryginalnych i niepowtarzalnych w smaku dań.
Jednym z nich jest właśnie kurczak w panierce krakersowej. Przy tak minimalnym nakładzie
pracy jakim jest przygotowanie marynaty i później obtoczenie kawałków piersi z
kurczaka w krakersach otrzymujemy przepyszne danie obiadowe i ukochane nuggetsy
wszystkich malusińskich – dzieciaki je po prostu uwielbiają :) Dzięki
leżakowaniu mięsa w jogurcie po usmażeniu jest ono delikatne, kruche i bardzo
soczyste, a panierka z solonych krakersów nadaje całości bardzo fajnej,
chrupiącej nuty. Jeśli chcecie możecie je również upiec w piekarniku, choć moim
zdaniem lepsze (bardziej soczyste) jest mięsko smażone na patelni lub we
frytkownicy.
Przepis
na bazie przepisu Nigelli Lawson, lekko zmodyfikowany.
Składniki: (na
ok. 5 porcji)
-
4 piersi (filety) z kurczaka (u mnie 850 g.)
-
1 duży jogurt naturalny lub maślanka
- 3/4 łyżeczki papryki ostrej
-
1 łyżeczka curry
-
krakersy solone
-
oliwa (do smażenia)
Przygotowanie:
Kawałki
piersi z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w
mniejsze paski i lekko roztłukujemy je tłuczkiem do mięsa.
W
dużej miseczce łączymy dokładnie jogurt z przyprawami, dodajemy do nich kawałki
kurczaka i wstawiamy mięso do lodówki na minimum kilka godzin, aby kawałki
piersi z kurczaka dokładnie przegryzły się z marynatą.
Tuż
przed smażeniem wyjmujemy mięso z lodówki, oczyszczamy je z nadmiaru marynaty,
obtaczamy w krakersach zmielonych na proszek o strukturze bułki tartej i
smażymy je partiami na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz