piątek, 9 sierpnia 2013

Kurczak w krakersach

… kurczak to takie danie, z którym każdy chętne eksperymentuje i dzięki temu powstaje bardzo wiele fajnych, oryginalnych i niepowtarzalnych w smaku dań. Jednym z nich jest właśnie kurczak w panierce krakersowej. Przy tak minimalnym nakładzie pracy jakim jest przygotowanie marynaty i później obtoczenie kawałków piersi z kurczaka w krakersach otrzymujemy przepyszne danie obiadowe i ukochane nuggetsy wszystkich malusińskich – dzieciaki je po prostu uwielbiają :) Dzięki leżakowaniu mięsa w jogurcie po usmażeniu jest ono delikatne, kruche i bardzo soczyste, a panierka z solonych krakersów nadaje całości bardzo fajnej, chrupiącej nuty. Jeśli chcecie możecie je również upiec w piekarniku, choć moim zdaniem lepsze (bardziej soczyste) jest mięsko smażone na patelni lub we frytkownicy.
Przepis na bazie przepisu Nigelli Lawson, lekko zmodyfikowany.
Składniki: (na ok. 5 porcji)
- 4 piersi (filety) z kurczaka (u mnie 850 g.)
- 1 duży jogurt naturalny lub maślanka
- 3/4 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka curry
- krakersy solone
- oliwa (do smażenia)
Przygotowanie:
Kawałki piersi z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w mniejsze paski i lekko roztłukujemy je tłuczkiem do mięsa.
W dużej miseczce łączymy dokładnie jogurt z przyprawami, dodajemy do nich kawałki kurczaka i wstawiamy mięso do lodówki na minimum kilka godzin, aby kawałki piersi z kurczaka dokładnie przegryzły się z marynatą.
Tuż przed smażeniem wyjmujemy mięso z lodówki, oczyszczamy je z nadmiaru marynaty, obtaczamy w krakersach zmielonych na proszek o strukturze bułki tartej i smażymy je partiami na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz