…
Leczo to jedno ze sztandarowych dań jednogarnkowych, pyszne, sycące, bardzo
aromatyczne, idealne do kromki świeżego pieczywa lub parówek :) Niektórzy robią
leczo z samych warzyw, ja nie wyobrażam sobie go bez kiełbasy – w dzieciństwie
właśnie takie robiła mi mama i babcia. Pamiętam dokładnie proporcje wszystkich
warzyw, po 1 kg. wszystkiego :) Zawsze każdy miał przydział i kroił swój jeden
składnik. Problem pojawiał się zawsze na końcu, gdy została do pokrojenia
cebula i ten problem został do dziś – nikt nie chce płakać nad tak pyszną wyżerką, ale na szczęście dziś są już maszynki do szatkowania cebuli :)
Zgodnie
z tradycją rodzinną przedstawiam Wam szybki, pyszny i bardzo łatwy do zapamiętania
przepis na najlepsze, tradycyjne, polskie leczo:
-
1 kg. kiełbasy podwawelskiej
-
1 kg. cebuli
-
1 kg. czerwonej papryki
-
1 kg. dojrzałych pomidorów
-
1 kg. kabaczka
-
przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
Kiełbasę
kroimy w drobną kostkę, podsmażamy ją na odrobinie oliwy i przekładamy do
dużego garnka.
Cebulę
kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy ją, aż zmięknie i dodajemy do kiełbasy.
Paprykę
kroimy w paski, wydrążamy środki, kroimy w kostkę, podsmażamy, aż zmięknie i
dodajemy do kiełbasy i cebuli.
Pomidory
sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni
i dodajemy do kiełbasy, cebulki i papryki.
Kabaczek
obieramy ze skóry, wydrążamy środek (nasiona), kroimy go w drobną kostkę,
podsmażamy i dodajemy do reszty składników.
Wszystkie
składniki dokładnie przemieszujemy i gotujemy je na wolnym ogniu do miękkości. W
między czasie doprawiamy leczo solą i pieprzem – ilość wg. uznania. Smacznego :)
Jeden z moich ulubionych smaków z dzieciństwa. P o l e c a m ! !
OdpowiedzUsuńMasz rację, w dzieciństwie królowały takie pyszne danie, też uwielbiałam te leczo :)
Usuń