wtorek, 20 sierpnia 2013

Leczo

… Leczo to jedno ze sztandarowych dań jednogarnkowych, pyszne, sycące, bardzo aromatyczne, idealne do kromki świeżego pieczywa lub parówek :) Niektórzy robią leczo z samych warzyw, ja nie wyobrażam sobie go bez kiełbasy – w dzieciństwie właśnie takie robiła mi mama i babcia. Pamiętam dokładnie proporcje wszystkich warzyw, po 1 kg. wszystkiego :) Zawsze każdy miał przydział i kroił swój jeden składnik. Problem pojawiał się zawsze na końcu, gdy została do pokrojenia cebula i ten problem został do dziś – nikt nie chce płakać nad tak pyszną wyżerką, ale na szczęście dziś są już maszynki do szatkowania cebuli :)
Zgodnie z tradycją rodzinną przedstawiam Wam szybki, pyszny i bardzo łatwy do zapamiętania przepis na najlepsze, tradycyjne, polskie leczo:
- 1 kg. kiełbasy podwawelskiej
- 1 kg. cebuli
- 1 kg. czerwonej papryki
- 1 kg. dojrzałych pomidorów
- 1 kg. kabaczka
- przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
Kiełbasę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy ją na odrobinie oliwy i przekładamy do dużego garnka.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy ją, aż zmięknie i dodajemy do kiełbasy.
Paprykę kroimy w paski, wydrążamy środki, kroimy w kostkę, podsmażamy, aż zmięknie i dodajemy do kiełbasy i cebuli.
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do kiełbasy, cebulki i papryki.
Kabaczek obieramy ze skóry, wydrążamy środek (nasiona), kroimy go w drobną kostkę, podsmażamy i dodajemy do reszty składników.
Wszystkie składniki dokładnie przemieszujemy i gotujemy je na wolnym ogniu do miękkości. W między czasie doprawiamy leczo solą i pieprzem – ilość wg. uznania. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Jeden z moich ulubionych smaków z dzieciństwa. P o l e c a m ! !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, w dzieciństwie królowały takie pyszne danie, też uwielbiałam te leczo :)

      Usuń