…
czyli luksusowy tort czekoladowy z czekowiśnią na cieście czekoladowym (z tego przepisu), które wyrasta bardzo wysoko, bez problemu można podzielić je na 3
równe blaty i z łatwością kroi się na piękne, idealnie równe kawałki (jeśli wolicie świetnie pasuje tu również kakaowy biszkopt). Ciasto
jest bardzo czekoladowe, nie za słodkie, mokre i bardzo syte. Przełożenie to
słodka, czekoladowa czekowiśnia, na którą jakiś czas temu podawałam Wam przepis
– koniecznie zróbcie z niej zapasy na zimę :) oraz delikatna, puszysta bita
śmietana z odrobiną wanilii. Dekoracja to bita śmietana obłożona wiórkami
czekolady i wiśnie z syropu. Tort jest bardzo elegancki, wytrawny, a
jednocześnie dość łatwy i szybki w przygotowaniu – tort, który można
przygotować „w ostatniej chwili”, gdyż wystarczy tylko godzina w lodówce i już
nadaje się do krojenia, choć i tak jestem zdania, że tort ma w sobie to coś, że
najlepiej smakuje na drugi dzień, więc najlepiej przygotować go wieczorem,
dzień przed podaniem… Tort luksusowy, który będzie w stanie zrobić chyba każdy
– mam nadzieję, że przypadnie do gustu również Wam, ponieważ mimo swojej prostoty
naprawdę robi wrażenie – czasem po prostu najprostsze rozwiązania są najlepsze :)
Jest genialny i bardzo mi smakuje, a ja jestem bardzo dużym krytykiem, jeśli
chodzi o torty, więc niewątpliwie ma w sobie „to coś”! :)
I
na zakończenie powiem Wam (może lekko nieskromnie), że mimo iż wypróbowałam już
bardzo wiele przepisów na torty nie trafiłam na ten jeden jedyny, aż do teraz.
Ten tort jest genialny, rozpływający się
w ustach, ma idealnie zrównoważone smaki i choć z reguły rzadko wracam do
jakiegoś przepisu, aby wypróbować coś nowego do tego z przyjemnością będę
wracać i to na pewno wielokrotnie…
Przepis autorski. Za dużo się rozpisałam,
oto przepis:
Składniki:
Ciasto:
- 4 duże jajka
- 200 ml. mleka (u mnie 150 ml. mleka, 50 ml. maślanki)
- 170 ml. oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 1,5 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (u mnie aromat waniliowy)
- 200 g. mąki pszennej
- 80 g. kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
- 1 kieliszek mocnej, słodzonej kawy rozpuszczalnej
- 1 kieliszek wódki (lepszy byłby spirytus)
Przełożenie + dekoracja:
- 1 słoik czekowiśni
- 800 ml. śmietany kremówki 36 %
- 8 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 – 3 śmietan – fixy (opcjonalnie)
- 1 ciemna czekolada starta na tarce o grubych oczkach
- kilka wiśni z syropu
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W dużym garnku roztrzepujemy lekko jajka, dodajemy mleko, olej, cukier,
ekstrakt i dokładnie wszystko mieszamy, ale tylko do połączenia się wszystkich
składników.
Do małej miseczki przesiewamy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do
pieczenia, wsypujemy je do wymieszanych
mokrych składników i dokładnie mieszamy, aż wszystko dokładnie się połączy (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie
używając miksera).
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (o średnicy 20 – 21 cm. )wyłożonej
na dnie papierem do pieczenia. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do
temperatury 170 stopni i pieczemy ok. 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego
patyczka.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a następnie dzielimy na
3 równe części. Jeśli ciasto urosło z górką możemy ją ściąć i dopiero podziać
ciasto na 3 blaty
Poncz:
Oba składniki łączymy, dokładnie przemieszujemy i przelewamy do
spryskiwacza.
Przełożenie:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając w między czasie przesiany cukier
puder, wanilię i śmietan – fix.
Na paterze układamy pierwszy blat ciasta, ponczujemy go 1/3 ponczu,
nakładamy cienką warstwę czekowiśni, 1/4 ubitej kremówki, w ten sam sposób
układamy dwie kolejne warstwy tortu, resztą kremówki obkładamy boki tortu i
dekorujemy tort na wierzchu: startą czekoladą, gwiazdkami z śmietany kremówki i
wiśniami.
Przed podaniem tort należy schłodzić w lodówce przez min. 1 godzinę. Smacznego
:)
Witam czy musze zwiekszyc porcje bo musze zrobic tort w ksztalcie prostokata bo ma byc boisko :-)
OdpowiedzUsuńTak. W zależności od tego na jaką formę robisz tort. Tu masz przeliczarkę, z której ja korzystam: http://przeliczarka.herokuapp.com/
Usuń