wtorek, 20 sierpnia 2013

Surówka z białej kapusty

… czyli szybka, prosta i bardzo smaczna surówka, której głównym składnikiem jest biała kapusta. Zdrowa, pożywna, stanowi idealny dodatek do mięs, do ryby lub do dań typu fast food. Proporcje są orientacyjne, w zależności od upodobań możemy dodać więcej lub mniej któregoś ze składników, a i tak surówka zawsze wyjdzie wyśmienita :)
Składniki:
- 1/2 główki białej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 duże jabłko
- 1 por
- 2 – 3 łyżki majonezu
- przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:
Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy do dużej do miski. Następnie obieramy ze skórki marchewkę i jabłko, również ścieramy je na tarce o grubych oczkach, lekko odciskamy z soku i dodajemy do kapusty. Por kroimy wzdłuż na kilka podłużnych pasków, następnie kroimy go w drobną kosteczkę, dodajemy do reszty składników, wszystko dokładnie przemieszujmy, doprawiamy solą, pieprzem, a na końcu dodajemy majonez – tyle, aby majonez dokładnie połączył ze sobą wszystkie składniki, nie za dużo, aby nie przytłoczyć smaku surówki. Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Jest po prostu przepyszna..!! przed chwilą zrobiłam i nie moge sie najeść!! :) pozdrawiam i polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci smakuje. Możesz jeść do bólu - w końcu to same witaminki :) Pozdrawiam, Ania

      Usuń
  2. Palce lizać!Dziękuję za smaczny przepis.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobra pozdrawiam Wiola

    OdpowiedzUsuń