…
czyli szybki sposób na zatrzymanie smaku słodkich czereśni na zimę :) Czereśnie
w tym roku bardzo obrodziły, są pyszne, słodkie i szkoda by było ich nie
wykorzystać dlatego postanowiłam zrobić z nich zapas na zimę… czereśnie na
pewno będą pyszne, nie mówiąc już o słodkim kompocie. Z niecałych 7 kg.
czereśni udało mi się zrobić 20 słoiczków do owocowej spiżarni… zapraszam do
wykorzystania przepisu, póki sezon na czereśnie jest w pełni :)
Przepis dostałam od mamy.
Przepis dostałam od mamy.
Składniki:
-
2 kg. czereśni
-
2 litry wody
-
1/2 kg. cukru
Przygotowanie:
Zaczynamy
od przygotowania słoiczków: wszystkie słoiczki (łącznie z zakrętkami) dokładnie
myjemy, płuczemy i wyparzamy we wrzątku – do każdego słoiczka wlewamy trochę
wrzątku (do ok. 1/3 wysokości słoika), przykrywamy je zakrętkami i zostawiamy
je tak na ok. 5 – 10 minut. Po tym czasie wylewamy ze słoiczków wodę i
odstawiamy je na bok.
Czereśnie
płuczemy, przebieramy i drylujemy, pozostawiając sok, który wypuszczą
czereśnie.
Czereśnie
przekładamy do słoiczków, wypełniając je do ok. 3/4 wysokości.
Cukier
i wodę wlewamy do garnka, wstawiamy je na gaz i gotujemy, aż cukier się
rozpuści, a następnie dodajemy do niego sok, który wypuściły czereśnie i
zdejmujemy wodę z ognia.
Gorącą
wodą z cukrem zalewamy słoiczki wypełnione czereśniami, lekko je zakręcamy,
wstawiamy do garnka z gotującą się wodą (woda ma sięgać do ok. 3/4 wysokości
słoiczków) i pasteryzujemy je ok. 25 minut. Garnek z wodą najlepiej wyłożyć
gazą lub gazetami, aby słoiczki nie poobtłukiwały się o siebie, o dno i boki
garnka.
Po
pasteryzacji dokładnie zakręcamy słoiczki i odstawiamy je na 24 godziny w
ciepłe miejsce, ja zawinęłam je w koc. Po tym czasie przenosimy słoiczki do
spiżarni i gotowe :)
Jeśli
zabraknie Wam czasu na zrobienie czereśni jednego dnia, można w ostateczności rozłożyć
sobie pracę na 2 dni (ja tym razem tak zrobiłam). Wydrylowane czereśnie zasypujemy
cukrem i wstawiamy je na noc do lodówki. Następnego dnia rano przekładamy
czereśnie do słoiczków, zalewamy je sokiem, który przez noc puściły owoce (jest
go dość dużo) w miarę równomiernie do każdego słoiczka, wsypujemy do każdego
słoiczka po 1/2 łyżeczki cukru i wypełniamy prawie do pełna słoiczki gotującą
się wodą. Na koniec pasteryzujemy słoiczki, tak jak jest to wcześniej opisane i
gotowe :)
Drylowane wisnie zasypac cukrem a potem czeresnie przelozyc do sloikow. Wiadomo ze tenatem sa czeresnie no ale niech juz bedzie jednakowo
OdpowiedzUsuńja nie widze wisni
Usuń