niedziela, 2 czerwca 2013

Sernik londyński

z przepisu Nigelli dla obalenia opinii, że wszystko co czekoladowe i słodkie to Nigelli :) Ten sernik jest bardzo delikatny, lekki, nie za słodki, o kremowej konsystencji charakterystycznej dla angielskich cheesecake'ów, z delikatnie wyczuwalną cytrynową nutą i kruchym, ciasteczkowym spodem – rewelacyjny, rozpływający się w ustach, a śmietankowa polewa nadaje mu dodatkowo genialnego, wytrawnego charakteru. To wręcz niemożliwe, ale faktycznie przy minimum wysiłku osiągamy oszałamiające rezultaty – przygotowanie sernika zajmuje nam dosłownie kilka minut, a efekt końcowy jest murowany: sernik zawsze się udaje i jest przepyszny!
Przepis Nigelli Lawson, znalazłam go również na stronie Moje Wypieki i blogu Zachciało mi się gotować , serniczek jest naprawdę niesamowity, idealnie równy i elegancki, dlatego bardzo go polecam! W sezonie można go podawać ze świeżymi owocami, np. truskawkami czy  malinami wtedy prezentuje się jeszcze bardziej szykownie i elegancko :)
Składniki:

Spód:
- 150 g. ciastek digestive
- 75 g. roztopionego masła

Masa serowa:
- 600 g. serka śmietankowego typu cream chesse
- 150 g. cukru pudru
- 3 duże jajka
- 3 duże żółtka jajek
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (u mnie 1 płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i 1 łyżeczka aromatu waniliowego)
- 1,5 łyżki soku ze świeżej cytryny

Polewa:
- 145 ml. śmietany 18 – 22 % (~128 g.)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (u mnie 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego)
Przygotowanie:
Tortownicę (o średnicy 20 cm.) przygotowujemy do pieczenia w kąpieli wodnej: na dno tortownicy układamy podwójnie złożoną folię aluminiową z dużym zapasem na obłożenie boków, na nią układamy papier do pieczenia, zaciskamy obręcz tortownicy i wywijamy papier do pieczenia oraz folię aluminiową do góry, dokładnie obkładając nimi boki tortownicy z zewnętrznej strony. Boki wewnętrznej strony smarujemy masłem.
Spód:
Ciastka digestive rozdrabniamy w blenderze, łączymy je z rozpuszczonym masłem, dokładnie wylepiamy nimi dno tortownicy i wstawiamy tortownicę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
Do dużego garnka wkładamy ser (koniecznie w temperaturze pokojowej) i ubijamy go mikserem na średnich obrotach stopniowo dodając cukier, aż masa będzie puszysta i gładka.
Następnie dodajemy jajka (w temperaturze pokojowej), wanilię i sok z cytryny i krótko ubijamy masę mikserem (tylko do połączenia składników).
Gdy masa będzie już jednolita przelewamy ją na schłodzony ciasteczkowy spód, wstawiamy tortownicę do większej formy, którą wypełniamy wrzącą wodą (woda ma sięgać do ok. połowy tortownicy, w której jest sernik), wstawiamy blaszki do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy sernik ok. 50 minut, aż wierzch sernika będzie na tyle sztywny i ścięty, aby polewa nie wsiąkła w środek.
Pod koniec pieczenia przygotowujemy polewę: śmietanę ubijamy mikserem na średnich obrotach z cukrem i ekstraktem waniliowym, a gdy składniki się dokładnie połączą rozsmarowujemy polewę na powierzchni sernika i pieczemy sernik jeszcze przez 10 minut.
Upieczony  sernik wyjmujemy z piekarnika, delikatnie zdejmujemy folię aluminiową, a gdy sernik całkowicie wystygnie wstawiamy go do lodówki na minimum kilka godzin.
Sernik wyjmujemy z lodówki na ok. 20 minut przed podaniem i kroimy go nożem zanurzonym na moment we wrzątku.
Wierzch możemy dowolnie udekorować, np. sezonowymi owocami.
Moim zdaniem, aby dokładnie pokryć sernik śmietankową polewą przydałaby się polewa z podwójnej porcji :)
Zobacz również:

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza