… z
przepisu Nigelli dla obalenia opinii, że wszystko co czekoladowe i słodkie to
Nigelli :) Ten sernik jest bardzo delikatny, lekki, nie za słodki, o kremowej
konsystencji charakterystycznej dla angielskich
cheesecake'ów, z delikatnie wyczuwalną cytrynową nutą i
kruchym, ciasteczkowym spodem – rewelacyjny, rozpływający się w ustach, a
śmietankowa polewa nadaje mu dodatkowo genialnego, wytrawnego charakteru. To
wręcz niemożliwe, ale faktycznie przy minimum wysiłku osiągamy oszałamiające
rezultaty – przygotowanie sernika zajmuje nam dosłownie kilka minut, a efekt końcowy
jest murowany: sernik zawsze się udaje i jest przepyszny!
Przepis Nigelli
Lawson, znalazłam go również na stronie Moje Wypieki i blogu Zachciało mi się gotować , serniczek jest naprawdę niesamowity, idealnie równy i elegancki,
dlatego bardzo go polecam! W sezonie można go podawać ze świeżymi owocami, np.
truskawkami czy malinami wtedy
prezentuje się jeszcze bardziej szykownie i elegancko :)
Składniki:
Spód:
- 150 g.
ciastek digestive
- 75 g.
roztopionego masła
Masa serowa:
- 600 g. serka
śmietankowego typu cream chesse
- 150 g.
cukru pudru
- 3 duże
jajka
- 3 duże
żółtka jajek
- 1,5
łyżeczki ekstraktu waniliowego (u mnie 1 płaska łyżeczka cukru z prawdziwą
wanilią i 1 łyżeczka aromatu waniliowego)
- 1,5 łyżki
soku ze świeżej cytryny
Polewa:
- 145 ml.
śmietany 18 – 22 % (~128 g.)
- 1 łyżka
cukru pudru
- 1/2
łyżeczki ekstraktu z wanilii (u mnie 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego)
Tortownicę
(o średnicy 20 cm.) przygotowujemy do pieczenia w kąpieli wodnej: na dno
tortownicy układamy podwójnie złożoną folię aluminiową z dużym zapasem na
obłożenie boków, na nią układamy papier do pieczenia, zaciskamy obręcz
tortownicy i wywijamy papier do pieczenia oraz folię aluminiową do góry,
dokładnie obkładając nimi boki tortownicy z zewnętrznej strony. Boki
wewnętrznej strony smarujemy masłem.
Spód:
Ciastka
digestive rozdrabniamy w blenderze, łączymy je z rozpuszczonym masłem, dokładnie
wylepiamy nimi dno tortownicy i wstawiamy tortownicę do lodówki na czas
przygotowania masy serowej.
Masa
serowa:
Do
dużego garnka wkładamy ser (koniecznie w temperaturze pokojowej) i ubijamy go
mikserem na średnich obrotach stopniowo dodając cukier, aż masa będzie puszysta
i gładka.
Następnie
dodajemy jajka (w temperaturze pokojowej), wanilię i sok z cytryny i krótko
ubijamy masę mikserem (tylko do połączenia składników).
Gdy masa
będzie już jednolita przelewamy ją na schłodzony ciasteczkowy spód, wstawiamy
tortownicę do większej formy, którą wypełniamy wrzącą wodą (woda ma sięgać do
ok. połowy tortownicy, w której jest sernik), wstawiamy blaszki do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy sernik ok. 50 minut, aż wierzch
sernika będzie na tyle sztywny i ścięty, aby polewa nie wsiąkła w środek.
Pod koniec
pieczenia przygotowujemy polewę: śmietanę ubijamy mikserem na średnich obrotach
z cukrem i ekstraktem waniliowym, a gdy składniki się dokładnie połączą
rozsmarowujemy polewę na powierzchni sernika i pieczemy sernik jeszcze przez 10
minut.
Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika, delikatnie
zdejmujemy folię aluminiową, a gdy sernik całkowicie wystygnie wstawiamy go do
lodówki na minimum kilka godzin.
Sernik
wyjmujemy z lodówki na ok. 20 minut przed podaniem i kroimy go nożem zanurzonym
na moment we wrzątku.
Wierzch
możemy dowolnie udekorować, np. sezonowymi owocami.
Moim
zdaniem, aby dokładnie pokryć sernik śmietankową polewą przydałaby się polewa z
podwójnej porcji :)
Zobacz również:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz