…
czyli jak sama nazwa wskazuje lody o smaku pysznego, słynnego batonika, a w
zasadzie z jego dodatkiem. Są obłędne i naprawdę wciągające… Bazę przepisu
stanowią waniliowe lody, wielokrotnie sprawdzone i wypróbowane, z tego przepisu
– możecie tu poczytać jak wiele osób po prostu kocha te lody, a wyobraźcie
sobie teraz jak one smakują ze snickersami… jeśli lubicie smak tych batoników
chyba nie muszę Was namawiać do lodów z ich dodatkiem? :) Zapraszam do ich
wypróbowania, bo są naprawdę genialne, pyszne, słodkie, z cudownie chrupiącymi pralinkami, no po
prostu grzechu warte… :)
Przepis
na lody to moja snickersowa wariacja na bazie lodów z ww. strony.
Składniki: (na ok. 700 g.)
Lody:
-
190 ml. mleka 3,2 %
-
60 g. cukru
-
1 jajko
-
70 ml. mleka zagęszczonego
-
235 ml. śmietany kremówki 36 %
-
80 ml. mleka skondensowanego słodzonego
-
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ewentualnie 1 łyżeczka aromatu
waniliowego
-
20 g. proszku budyniowego o smaku waniliowym
Dodatkowo:
-
150 g. batonów snickersów
Przygotowanie:
Na
wolnym ogniu podgrzewamy pełne mleko i cukier, aż cukier się rozpuści, dodajemy
roztrzepane jajko i jeszcze przez chwilę gotujemy mleko na wolnym ogniu, aż masa
nam delikatnie zgęstnieje.
Po
zdjęciu mieszanki mlecznej z ognia studzimy ją, przecedzamy przez sitko, dodajemy
do niej resztę składników i ubijamy do pełnej gładkości (blenderem lub mikserem).
Na koniec dodajemy do masy pokrojone w małe kawałki snickersy i dokładnie wmieszujemy
je do masy.
Jeśli
mamy maszynę do lodów przekładamy do niej ubitą mieszankę lodową i dalej
postępujemy zgodnie z instrukcją producenta. Jeśli nie mamy możemy je zrobić
klasyczną metodą, czyli… przekładamy lody do pojemnika po lodach, wstawiamy do
zamrażarki i schładzamy, aż zgęstnieje. W trakcie mrożenia
kilkakrotnie (mniej więcej co 30 – 45 minut) wyjmujemy lody z zamrażarki i
dokładnie je przemieszujemy – łyżką lub mikserem, wtedy lody będą bardziej
kremowe i pozbawione lodowej, ziarnistej faktury…
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz