…
czyli pyszne i słodkie lody o smaku krówek, w sam raz na takie upały jak dziś
:) Te lody są bardzo szybkie w przygotowaniu, bez jaj, bez maszyny, w zasadzie
wystarczy wymieszać wszystkie składniki i gotowe. Więcej czasu zajmuje ich zamrożenie,
gdyż trwa to kilka godzin, ale uwierzcie mi na słowo, że zaglądanie co godzinę
do lodów i próbowanie ich przy każdym mieszeniu to naprawdę fajna praca :) Nie
ma to jak domowe lody dlatego zapraszam do ich wypróbowania… są naprawdę
niesamowite, ekstra słodkie no i na pewno dużo zdrowsze niż te kupne :)
Przepis
to moja modyfikacja na bazie kilku najlepszych przepisów znalezionych w Internecie.
Składniki:
-
300 g. masy krówkowej, np. z gotowanego mleka skondensowanego słodzonego lub
inny dowolny krem lub masa krówkowa
-
200 ml. mleka 3,2 %
-
250 ml. śmietany kremówki 36 %
-
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Do
wysokiego garnka wkładamy masę krówkową, mleko i ubijamy je mikserem na
średnich obrotach, aż się dokładnie połączą. Po chwili dodajemy do nich
schłodzoną śmietanę kremówkę, aromat waniliowy i ubijamy masę jeszcze przez ok.
3 – 4 minuty na wolnych obrotach.
Gotową
masę przelewamy do pojemniczka o pojemności ok. 1 litra, przykrywamy go
przykrywką i wstawiamy do zamrażarki. W trakcie mrożenia kilkakrotnie (mniej
więcej co 30 – 45 minut) wyjmujemy lody z zamrażarki i dokładnie je
przemieszujemy – ja robiłam to ok. 5 razy do momentu, aż zamarzły.
Zobacz również:
Jak zrobić domowe lody bez maszyny?
Zobacz również:
Jak zrobić domowe lody bez maszyny?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz