piątek, 28 czerwca 2013

Kostka razowo – owsiana z owocami lata

… czyli bardzo szybkie, bardzo proste i bardzo zdrowe ciasto z kruszonki z malinami. Pomysł na to ciasto powstał pod wpływem chwili i wspomnienia owsianych ciasteczek, które okazały się absolutnym hitem! Mimo, że nie lubię płatków owsianych jako dania samego w sobie muszę Wam przyznać, że i te ciasteczka i ciasto są po prostu przepyszne i aż trudno uwierzyć, że ich głównym składnikiem są właśnie płatki owsiane! Ciasto jest cieniutkie, ale takie ma być, bo ma być pokrojone na małe kostki – pożywne i energetyczne batoniki dające kopa na cały dzień :) Od dziś nie musisz pić już energetyków – zastąp je tymi pysznymi, zdrowymi i pożywnymi batonikami dającymi energię na cały dzień…
A teraz przedstawię Wam 3 powody, dla których koniecznie musicie zrobić to ciasto:
Po 1 – jest bardzo szybkie, właściwie wystarczy wymieszać wszystkie składniki i gotowe!
Po 2 – jest bardzo proste – do jego wykonania nie potrzebujemy nawet miksera!
Po 3 (najważniejsze) – to ciasto jest bardzo, bardzo zdrowe – oprócz tego, że zawiera w składzie bardzo dużą ilość płatków owsianych to ma w składzie jeszcze inne, zdrowe składniki: przeważająca część mąki to mąka razowa, a cukier biały wyeliminowałam całkowicie zastępując go zdrowszą wersją – cukrem trzcinowym.
Jest jeszcze po 4 – ciasto jest fenomenalne, chrupiące, pachnące cynamonem... 
Mam nadzieję, że te powody wystarczą, by Was przekonać do jego zrobienia – być może te ciasto stanie się Waszym ulubionym ciastem z owocami, a jest naprawdę proste (ale nikt nie musi o tym wiedzieć). I na zakończenie dodam, że można je robić z różnymi owocami – świeżymi lub mrożonymi… smacznego :)
Składniki: (na tortownicę 16 cm.)
 -75 g. cukru trzcinowego
- 40 g. mąki pszennej
- 55 g. mąki żytniej
- 60 g. płatków owsianych błyskawicznych
- 1/ 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
- 90 g. rozpuszczonego masła
- dowolne owoce (najlepiej świeże ale mogą być również mrożone – jeśli używacie owoce mrożone należy wykładać je na ciasto zamrożone, lekko obtoczone w mące ziemniaczanej)
Przygotowanie:
W dużej misce łączymy wszystkie składniki oprócz masła i owoców, po chwili dodajemy do nich rozpuszczone masło i ugniatamy ciasto widelcem, aż powstanie nam kruszonka.
Dno tortownicy  wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem, wykładamy na nie 3/4 ciasta, lekko je uklepujemy, układamy owoce i na wierzch ciasta kruszymy resztę kruszonki.

Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy je ok. 30 – 40 minut, aż wierzch się lekko zarumieni. Ciasto studzimy w formie, podajemy je z bitą śmietaną lub lodami… smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz